Απολογισμό έργων για το 2020 έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα βασικότερα έργα που ξεκίνησαν το 2020, με πρώτο και σημαντικότερο εξ` αυτών την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης του έργου της επέκτασης της δυτικής προσαγωγού του Νέστου και της βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων αυτής, προϋπολογισμού 11,59 εκ. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο κατασκευάστηκε από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πέρασαν πολλές δεκαετίες από τότε όμως και είναι λογικό να έχουν δημιουργηθεί φθορές στα αρδευτικά δίκτυα. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Καβάλας ολοκλήρωσε τα τεύχη δημοπράτησης και τους όρους της διακήρυξης και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις σε όλο το αρδευτικό δίκτυο, που παίρνει νερό από τον Νέστο και διοχετεύεται στον κάμπο της Χρυσούπολης. Να σημειωθεί ότι 200.000 στρέμματα αρδεύονται από τον Νέστο, χωρίς κάποια ενεργειακή παρέμβαση, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνεις ρεύμα, παρά μόνο με ανοιχτά καναλέτα και με την κλίση που υπάρχει προς την θάλασσα και γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκαν καλλιέργειες που έχουμε στην περιοχή, όπως σπαράγγια, ακτινίδια, ελαιόδεντρα και οπωροφόρα. Επομένως αυτό το έργο το θεωρώ πολύ σημαντικό για την επαρχία Νέστου», επισήμανε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ

Το δεύτερο έργο στο οποίο αναφέρθηκε και έχει να κάνει με τον δήμο Παγγαίου, είναι η δημοπράτηση της μελέτης του αρδευτικού δικτύου του φράγματος του Μαρμαρά, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ.

«Ένα σημαντικό έργο πλησιάζει στην ολοκλήρωση του στο τέλος του 2021, προϋπολογισμού περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα προηγούμενα χρόνια ο τέως αντιπεριφερειάρχης δεν είχε προβλέψει ότι πρέπει αυτό το φράγμα για να λειτουργήσει να υπάρχει μία μελέτη του αρδευτικού δικτύου, ώστε να αρδεύονται οι περιοχές από το φράγμα του Μαρμαρά. Αυτό δεν υπήρξε γι’ αυτό και μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου δημοπρατήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη και μάλιστα αυξήθηκαν και τα στρέμματα από 11.000 σε 22.000, μετά από παραινέσεις των προέδρων διαφόρων κοινοτήτων και του Δήμου Παγγαίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Αντωνιάδης.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το τρίτο μεγάλο έργο, στο οποίο αναφέρθηκε στη διάρκεια του απολογισμού του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, αφορούσε την πόλη της Καβάλας και πιο συγκεκριμένα το λιμάνι της «Απόστολος Παύλος».

«Μιλάμε για την υπογραφή του έργου που αφορά στην έναρξη εργασιών για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και τροφοδοσίας ελλιμενισμένων σκαφών. Παράλληλα, θα γίνουν επιστρώσεις στον προσήνεμο μώλο της Καβάλας, με ηλεκτροφωτισμό και παροχή ρεύματος και νερού στα σκάφη που ελλιμενίζονται, προϋπολογισμού 1,25 εκ. ευρώ. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, που αφορά την εκπόνηση δύο σημαντικών μελετών. Η πρώτη αφορά την επέκταση και διαπλάτυνση του υπήνεμου μώλου με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου θα στενέψει η μπούκα του λιμανιού και θα εξαλειφθούν οριστικά οι έντονοι κυματισμοί όταν έρχονται οι δυνατοί νοτιάδες και έτσι θα προστατεύονται καλύτερα τα πλοία στις πλωτές εξέδρες, ενώ θα τοποθετηθούν και παροχές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης ελλιμενισμένων σκαφών, όπως και φωτισμός. Η δεύτερη μελέτη που θα κάνει ξανά η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε.Κ., είναι επέκταση κρηπιδωμάτων και του προσήνεμου μώλου και τοποθέτηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί στην ουσία ένα νέο λιμάνι στην Ιχθυόσκαλα. Έτσι τα αλιευτικά σκάφη που σήμερα δένουν στον κεντρικό λιμένα, θα μεταφερθούν στην Ιχθυόσκαλα και θα έχουμε νέες θέσεις στο «Απόστολος Παύλος», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Αντωνιάδης.

Η ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ

Στη συνέχεια του απολογισμού του για το 2020, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, αναφέρθηκε στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Π.Ε. Καβάλας.

«Γίνεται σημαντική δουλειά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Π.Ε. Καβάλας. Έχουμε διαθέσει ένα ποσό της τάξης του 1 εκ. ευρώ, που αφορά καθαρισμούς ρεμάτων στην Δ.Ε. Φιλίππων, στους Δήμους Παγγαίου και Νέστου, όπου γίνονται εκτεταμένοι καθαρισμοί, που είχαν να γίνουν εδώ και δεκαετίες. Επίσης έγιναν καθαρισμοί ρεμάτων στη Θάσο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχαμε πλημμύρες το 2020, παρά το ότι είχαμε έντονες βροχοπτώσεις κι αυτό γιατί έγινε ένας σωστός συντονισμός και καθαρισμός ρεμάτων από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Επίσης υπογράφηκε η σύμβαση που αφορά τον καθαρισμό των Τεναγών από Παλαιοχώρι προς Αμισιανά, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, όπως επίσης γίνεται και ο καθαρισμός της κεντρικής τάφρου στη Χρυσούπολη στο Νέστο είναι η Τ1, όπου συγκεντρώνονται όλα τα νερά από την Εγνατία Οδό και από τον πρώην δήμο Ορεινού, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Αντωνιάδης.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

Τέλος, μιλώντας για το νησί της Θάσου ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ανέφερε ότι «Εκτός τον καθαρισμό και τη βελτίωση στο οδικό δίκτυο, έχουμε δύο σημαντικά έργα που αφορούν δύο κόμβους σε Παναγία και Ποτάμια, δύο τουριστικές περιοχές με μεγάλη κίνηση, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Επίσης υπογράφηκε και η κατασκευή του αμμοκράτη στο κεντρικό ρέμα του οικισμού του Πρίνου, προϋπολογισμού 145.000 ευρώ, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι φερτές ύλες από το Καζαβίτι για να μην έχουμε πλημμύρες, καθώς και η ολοκλήρωση του ηλεκτροφωτισμού στον κόμβο της Σκάλας Ποταμιάς».

Προηγούμενο άρθροΟ καφές της Ελένης……, γράφει η Νανά Ηλιάδου
Επόμενο άρθροΣύνδεσμος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ν. Καβάλας: Γενική Συνέλευση με κοπή πίτας και προγραμματισμό νέων δράσεων