Ασάφεια επικρατεί για την χορήγηση δωρεάν των Rapid Test στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σίσσυ Ρακιντζή τα Self Test δεν θα γίνονται στα φαρμακεία. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στον Απρίλιο και αφορά 4 τεστ τον μήνα.

Συγκεκριμένα είπε ότι «το θέμα των Self Test πήρε πολύ μεγάλη διάσταση. Εμείς σαν κλάδος έπρεπε να αποφασίσουμε τι θα προτείνουμε στην πολιτεία. Το πρώτο που δεν έπρεπε να γίνει είναι η διενέργειά τους από τα φαρμακεία. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας τη Δευτέρα στο υπουργείο και το πρώτο που ζητάμε είναι ότι δεν δεχόμαστε να γίνονται στα φαρμακεία μας διότι δεν είναι ασφαλής ο χώρος. Από ‘κει και πέρα ζητάμε να γίνει μία φόρμα πολύ γρήγορη και ενημερωμένη που να περιέχει το ΑΜΚΑ ώστε να μην μπορεί να το πάρει ξανά ο ασθενής μέσα στην ίδια βδομάδα. Αν το δεχθεί το υπουργείο, ζητάμε να δίνονται για δύο εβδομάδες. Κι αφού γίνουν όλα αυτά και διασφαλιστούν και οι ποσότητες που θα υπάρχουν και δεν κλείνει η πλατφόρμα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ζητήσαμε να υπάρχει επάρκεια Self Test όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Είναι μεγάλος όγκος δουλειάς από τα φαρμακεία συν την ηλικιακή ομάδα 65-69 που ανοίγει στις 2 Απριλίου για εμβολιασμούς. Αν όλα αυτά που καταθέσαμε στο υπουργείο υλοποιηθούν, και θα είναι δωρεάν τα τεστ στους πολίτες και θα είμαστε η πρώτη χώρα που το κάνουμε αυτό, τότε θα ξεκινήσει η τροφοδότησή τους στα φαρμακεία. Αν τελικά υλοποιηθεί, θέλουμε να μην υπάρξει πανικός. Όλοι θα πάρουν τεστ, 4 το μήνα δηλαδή ένα ανά βδομάδα».

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Πρόσθεσε ότι «θερμή παράκληση όλων των συναδέλφων είναι να γίνει ατομική μας ευθύνη το Self Test. Οποιοσδήποτε είναι θετικός θα πρέπει να τηλεφωνεί στον ΕΟΔΥ για οδηγίες και για επιβεβαίωση θα πρέπει να πηγαίνει ή σε μία δημόσια δομή ή σε κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο για επιβεβαίωση του τεστ. Αν δεν γίνουν αυτά, θα πάει τσάμπα όλη αυτή η προσπάθεια. Η πόλη μας έχει άπειρα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα που είναι ενδο-οικογενειακά πλέον. Αυτών που βρίσκονται μία μέρα και την άλλη αυτός είναι θετικός γιατί αυτήν τη στιγμή ο ιός είναι μεταλλάξιμος. Αυτό που η Πολιτεία καταναλώνει σε χρήμα, μπαίνουμε κι εμείς στην αλυσίδα διανομής, είναι ο στόχος να σταματήσουμε στο ένα κρούσμα και να μην γίνουμε 10-20 στο κάθε θετικό. Διότι αυτό συμβαίνει εδώ και 10 μέρες στη χώρα μας και οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και δεν θα μπορέσουμε να συνέλθουμε ποτέ. Αν εμείς δεν έχουμε την ατομική ευθύνη, δυστυχώς παρ’ όλο που όλοι μας έχουμε ζοριστεί δεν θα τελειώσει ποτέ αυτός ο φαύλος κύκλος που έχουμε μπει. Πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας το πρόβλημα και να τηρούμε τις αποστάσεις, μάσκες και σαπούνισμα και με αυτά τα Self Test που είναι η βοήθεια της Πολιτείας στο να αναγνωριστούν γρήγορα τα θετικά κρούσματα, να το υλοποιήσουμε όσο πιο ασφαλές μπορούμε το πρόγραμμα για να κοπεί η αλυσίδα του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων».

Προηγούμενο άρθροΑπόλυτα ελεγχόμενα τα κρούσμα κορωνοϊού στο Νοσοκομείο της Καβάλας
Επόμενο άρθροΔ. Κουτσούμπας από Αλεξανδρούπολη: «Πρέπει να επισπευθούν οι εμβολιασμοί στη χώρα»