Σήμερα αναμένεται να παραληφθούν τα self test από τα φαρμακεία της Καβάλας και να ξεκινήσει η διάθεση τους. Η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών κ. Σίσσυ Ρακιντζή υπογράμμισε ότι είναι μία πολύ θετική πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τις οικογένειες.

Συγκεκριμένα είπε ότι «λογικά θα έρθουν μέχρι την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Είναι κάτι που πρώτη φορά υλοποιείται και έχουμε μία καθυστέρηση στην ενημέρωση της παραλαβής τους. Ο προγραμματισμός είναι για Πέμπτη- Παρασκευή να γίνει από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και αν ανοίξουν τελικά τα σχολεία της Δευτέρα, να είναι έτοιμοι και να μπουν ασφαλείς στα σχολεία τους. Πιστεύουμε ότι και ο Σύλλογος και το Υπουργείο και η Πολιτεία ότι είναι ένας τρόπος να κόψουμε την αλυσίδα και τη μετάδοση της ενδοοικογενειακής μετάλλαξης και διασποράς που αυτήν τη στιγμή συμβαίνει στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι θα σταματάει στο πρώτο άτομο που είναι πιθανόν θετικό θα μπαίνει σε καραντίνα και δεν θα μεταδίδεται ο ιός, ανάλογα με πόσους έχει έρθει σε επαφή. Πέρα από τα self test που είναι μία ασφάλεια για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, καθώς υπήρξαν πολλοί ασυμπτωματικοί που κυκλοφορούσαν στους χώρους των σχολείων, από ‘κει και πέρα πρέπει να προσέχουμε πάντα τους κανόνες ατομικής υγιεινής και πλέον προκειμένου να μειώσουμε τα κρούσματα που έχουν ξεφύγει τελείως. Πρέπει πάνω απ’ όλα να έχουμε την ατομική ευθύνη, είτε αυτό λέγεται μετάδοση είτε λέγεται διασφάλιση τρόπου διασποράς που είναι τα μέτρα ατομικής ασφάλειας, δηλαδή η μάσκα, η αποφυγή συνωστισμού και το πλύσιμο των χεριών.

Ας μην χαλαρώνουμε, ακόμη κι εμείς που έχουμε εμβολιαστεί, ούτε αυτοί που έχουν νοσήσει. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να νοσήσουν για άλλη μία φορά όσοι έχουν αποκτήσει αντισώματα και δεν είναι κανείς μας εξασφαλισμένος. Πάνω απ’ όλα, παίρνουμε το πρόβλημα στα χέρια μας για να μειώσουμε τα κρούσματα. Είναι παράκληση όλων των φαρμακοποιών σε πανελλήνιο επίπεδο, να διαχειριστούμε όλοι μαζί το πρόβλημα διότι είναι ατομική ευθύνη».

ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ

Τέλος είπε ότι «θα παρακαλούσαμε όλοι οι φαρμακοποιοί του νομού μας, λίγη υπομονή στη διανομή των τεστ. Είναι περίπου 380 χιλιάδες για όλη την Ελλάδα, δεν είναι πάρα πολλά τα άτομα που δικαιούνται στην πλατφόρμα των τεστ. Λίγη υπομονή και θα πάρουν οι πρώτοι δικαιούχοι με τα ΑΜΚΑ. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει όπως με το εμβόλιο, με κατηγορίες πολιτών. Λίγη υπομονή, όλοι θα πάρουν το self test και θα το κάνουν εφόσον υπάρχει οδηγία από το υπουργείο Υγείας. Κάθε φορά θα ανακοινώνεται η ηλικιακή ομάδα που θα το δικαιούνται, ώστε να ανανεώνεται το απόθεμα. Λίγη υπομονή στη διαχείριση και εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου στο παράρτημα Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου
Επόμενο άρθροΥπουργείο Παιδείας: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για την επαναλειτουργία των Λυκείων και το self-testing