Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας σε συνεργασία με φορείς προσπαθεί να φιλοξενήσει Ουκρανούς πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αλέξη Πολίτη ήδη φιλοξενούν 15 άτομα και αναμένουν άλλους 25.

Συγκεκριμένα είπε ότι «αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα δίκτυο αλληλεγγύης που άρχισε να δημιουργείται όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οργανώνεται μέσω τεχνικών φορέων, απλών πολιτών και των άτυπων εκπροσώπων των Ουκρανών προσφύγων που έρχονται στην Καβάλα. Είναι συντεταγμένες οι κινήσεις και προσπαθούμε και σαν Περιφέρεια και ο Δήμος Καβάλας, αλλά και οι απλοί πολίτες και επιχειρηματίες της πόλης να βοηθήσουμε. Πρόσφεραν δωμάτια και οι ξενοδόχοι και μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν έρθει περίπου 15-20 Ουκρανοί και αναμένουμε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, άλλα 25 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναικόπαιδα. Έρχονται κυρίως από το Κίεβο αλλά και από άλλες περιοχές που έχουν βομβαρδιστεί. Έρχονται οδικώς και περνούν μεγάλη ταλαιπωρία για να έρθουν στην Καβάλα. Ο κόσμος έχει απλώσει ένα πέπλο αγάπης γύρω από αυτήν τη διαδικασία και είμαι πολύ χαρούμενος. Λαμβάνω μηνύματα στήριξης από φορείς και απλούς πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν.

Για την ώρα έχουμε στην Καβάλα από την Ουκρανία μόνο τρεις άντρες άνω των 60 ετών και οι υπόλοιποι είναι γυναίκες και παιδιά. Οι άντρες έχουν μείνει επάνω για να πολεμήσουν. Οι τραγικές ιστορίες μας έχουν συγκινήσει όλους. Είναι κάτι που δεν περίμενα, εν έτη 2022 να μιλάμε για πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι, όμως, κάτι που γίνεται και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζικά.

Μακάρι να βοηθήσουν όλοι και να λήξει γρήγορα ο πόλεμος για να γυρίσουν στα σπίτια τους και στην εστία τους. Εμείς, όσο θα διαρκεί αυτός ο πόλεμος, θα είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε».

ΓΙΑ ΤΟΝ COVID

Για τον κορωνοϊό είπε ότι «τα πράγματα είναι καλύτερα, πολύ πιο ελεγχόμενα. Η Όμικρον ήταν το καλό σενάριο που περιμέναμε, κάνει ήπια λοίμωξη και δεν απασχολεί τα συστήματα υγείας. Όσο περνούν οι βδομάδες και θα φτιάχνει ο καιρός, θα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Προηγούμενο άρθροΦίλιππος Αναστασιάδης: Το μυαλό μας είναι στις γυναίκες των εμπόλεμων περιοχών
Επόμενο άρθροΟ Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας τιμάει τη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου