Στο πλαίσιο του έγκαιρου σχεδιασμού και προγραμματισμού των πολιτιστικών και λοιπών δράσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και ιδιαίτερα της οργάνωσης του Περιφερειακού Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην ΠΕ Καβάλα 2021, το οποίο εντάχθηκε στο Ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έτους 2021, με κωδικό δράσης 212011001 και συνολικό προϋπολογισμό 20.000ευρώ, απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλα τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία, συλλόγους καθώς και στους εκπαιδευτικούς και λοιπούς φορείς της Π.Ε Καβάλας, προκειμένου να καταθέσουν σχετικές προτάσεις συγκεκριμένα για τη δράση αυτή.

Οι φορείς μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους, με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Ιουνίου 2021, στην ηλεκτρονική διεύθυνση dykavalas@pamth.gov.gr.
Η ΠΑΜΘ έχοντας ως κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη και τη μεταλαμπάδευση των πολιτιστικών αξιών στο ευρύτερο κοινό, διοργανώνει επί 6 χρόνια με παράλληλες δράσεις σε όλη τη Περιφέρεια το Φεστιβάλ “VIA EGNATIA”, με στόχο την ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, ένα ιστορικό δρόμο, καθώς αυτή σμίγει με την σύγχρονη Εγνατία Οδό, ως συνδετικό κρίκο όλης της περιοχής και ως άξονας ανάπτυξης του πολιτισμού.

Στα πλαίσια αυτά η ΠΕ Καβάλας προγραμματίζει δράσεις υψηλής πολιτιστικής αξίας που θα έχουν ως θεματικό άξονα την Αρχαία Εγνατία Οδό, θα έχουν υπερτοπική σημασία και θα είναι δωρεάν για το κοινό.
Ο χρόνος πραγματοποίησης έχει επιλεχθεί έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή και συνεχόμενη διεξαγωγή του Φεστιβάλ σε όλες τις Π.Ε. της ΠΑΜΘ τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2021 και ο τόπος διεξαγωγής όλων των δράσεων πρέπει να είναι αυστηρά στη ΠΕ Καβάλας και σε σημεία κοντινά στην νέα και αρχαία Εγνατία Οδό ώστε να μην παρεκκλίνουν από το συγκεκριμένο θέμα.

Οι προτάσεις θα πρέπει περιλαμβάνουν μια σειρά αξιόλογων δράσεων που καλύπτουν διάφορες πτυχές του πολιτισμού μας, την παράδοση και τη λαϊκή κουλτούρα και στοχεύει να αποτελεί πυλώνα πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, να συμβάλλει στην πολιτισμική συνένωση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. μέσω της αρχαίας Εγνατίας οδού, στη σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή πολιτιστική δραστηριότητα.

Στόχος είναι η προβολή του πολιτισμού, της τοπικής παράδοσης και της κουλτούρας της ΠΕ Καβάλας, στα πλαίσια της κεντρικής ιδέας της γιορτής στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που ενώνει όλη τη Περιφέρεια, η ανάδειξη, η διαφύλαξη και η ενίσχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ψυχαγωγία και η οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας με τη πολιτιστική προβολή της πόλης ως οικονομικό μοχλό της τοπικής κοινωνίας.

Η παρούσα δράση θα είναι άρρηκτα συνδεμένη με τους σκοπούς της Περιφέρειας, και τις διατάξεις του αριθ.144/2010 Προεδρικού Διατάγματος «Οργανισμός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», καθώς επιδιώκεται η προβολή και προαγωγή του πολιτισμού για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Οι σχετικές προτάσεις θα αξιολογηθούν και από αυτές θα επιλεγούν οι αρτιότερες, οι πιο ενδιαφέρουσες και αυτές οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες δυνατότητες, κυρίως όμως, όσες εμπίπτουν στους στόχους, στις αρχές και στις προδιαγραφές που έχει θέσει η Π.Α.Μ.Θ..
Μετά την υποβολή των προτάσεων και για την επιλογή των προμηθευτών η Π.Ε. θα τηρήσει τη προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία για το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί προμηθειών δημοσίου.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η Π.Α.Μ.Θ. – Π.Ε. Καβάλας δεν επιτρέπεται να επιχορηγεί ή να στηρίζει οικονομικά δράσεις άλλων φορέων, παρά μόνο να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής ή να οργανώνει δράσεις.

Στην περίπτωση αυτή αναλαμβάνει όλο το μέρος των δαπανών των δράσεων που δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ συνολικά. Ο έγκαιρος σχεδιασμός του Περιφερειακού Φεστιβάλ VIA EGNATIA στη Π.Ε. Καβάλας θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη διοργάνωση ποιοτικά αναβαθμισμένων και ελκυστικών εκδηλώσεων και η δική σας συμβολή στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας είναι καθοριστικής σημασίας.

Προηγούμενο άρθροNetflix: Νέες αφίξεις στο Τop10 στην Ελλάδα – Ποια σειρά κατέκτησε την κορυφή – ΒΙΝΤΕΟ
Επόμενο άρθροΗ Π.Ε. Καβάλας αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε το 2022 να πραγματοποιηθεί το air sea show στη Καβάλα