Προβληματισμός επικρατεί στους βενζινοπώλες με την πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου. Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Φώτης Πούλος σημείωσε ότι επιβάλλεται να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «το αργό πετρέλαιο ήταν κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι πέρυσι τέτοια εποχή και φέτος έχει ξεπεράσει τα 75. Έχουμε μία τεράστια αύξηση στην τιμή κι αυτό γίνεται πιο ορατό μέρα με τη μέρα στα ταμπλό των πρατηρίων και τους καταναλωτές. Υπάρχει μια ανησυχία ότι η αύξηση του αργού πετρελαίου θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη μας, την οικονομία και πάρα πολλά πράγματα. Δυστυχώς δεν υπάρχει ταβάνι στην τιμή, ούτε πλαφόν. Είναι χρηματιστηριακό το προϊόν. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε και τιμές που είχαν ξεπεράσει τα 100 και τα 110 δολάρια το βαρέλι. Ας ελπίσουμε να μην φτάσουμε ξανά εκεί. Αυτά τα παιχνίδια και οι τιμές είναι παιχνίδια των χρηματιστηρίων. Δεν υπάρχει η ζήτηση του 2019 ώστε να υπάρχει ανθοφορία στις αγορές και να ανέβει η τιμή. Είμαστε, όμως, πάρα πολύ μικροί για να επηρεάσουμε αυτά τα πράγματα. Το μόνο που μπορούμε να επηρεάσουμε, σαν ελληνική κυβέρνηση και σαν ελληνικό κράτος, είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Το έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι είναι από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι ένα παραπάνω το πετρέλαιο θέρμανσης που είναι αγαθό που πρέπει να το έχουν όλα τα νοικοκυριά, ενώ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβάλλεται στα είδη πολυτελείας».

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 1,10

Πρόσθεσε ότι «η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Δυστυχώς, με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση για την τιμή εκκίνησης είναι πάνω από 1,10 ευρώ το λίτρο. Το αργό πετρέλαιο είναι ένας κύκλος που πέρυσι είχε φτάσει κάτω από τα 20 δολάρια και αυτήν τη στιγμή έχει πάει στα 75. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις το τι θα γίνει αλλά, δυστυχώς, τα πράγματα δείχνουν ότι θα υπάρξει περεταίρω αύξηση του αργού πετρελαίου».

Για την κίνηση στα πρατήρια είπε ότι «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπήρξαν ενθαρρυντικά βήματα και ήταν καλές οι πωλήσεις. Σχεδόν αγγίξαμε τις καταναλώσεις του 2019. Η χρονιά συνολικά, όμως, μέχρι και τον Αύγουστο είχε πτώση 30%, λόγω όλων των προηγούμενων μηνών που ήταν σταματημένα πάρα πολλές μετακινήσεις. Ας ελπίσουμε να μην ξανακλείσουμε και να συνεχιστεί η κανονικότητα, να υπάρξει ηρεμία και να δούμε πώς θα πορευτούμε. Το σημαντικό είναι να μην κλείσουν ξανά οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά».

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Παπαδόπουλος: Αργά ή γρήγορα όλοι θα κολλήσουν τον κορωνοϊό
Επόμενο άρθροΕγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της «Αγκαλιάς- Αλληλεγγύης»