Αναστάτωση έχει προκαλέσει η διαρκής ανατίμηση των προϊόντων λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μετακύληση των αυξήσεων στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «δυστυχώς βλέπουμε ότι πλέον οι ανατιμήσεις έχουν έρθει με πιο έντονο ρυθμό το τελευταίο διάστημα. Βλέπαμε αυξήσεις κυρίως λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους, κυρίως για πρώτες ύλες αλλά και για να αναλώσιμα υλικά. Ένα κοντέινερ, για παράδειγμα, που στοίχιζε 1800-2000 ευρώ, έφτασε να είναι στις 10 και 12 χιλιάδες ευρώ για τη μεταφορά προϊόντων, εμπορευμάτων, πρώτων υλών. Αυτό σιγά- σιγά βλέπουμε ότι έχει αγγίξει και αυξήσεις εξαιτίας του ενεργειακού κόστους και βλέπουμε αυξήσεις και σε καταναλωτικά προϊόντα που μέχρι ένα σημείο μπορούσαν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν. Πλέον αυτές οι αυξήσεις είναι σε πολύ υψηλό βαθμό άρα θα γίνει και μια μετακύληση σίγουρα και προς τους καταναλωτές. Εδώ θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν θέλουμε να έχουμε πληθωριστικές πιέσεις, πρέπει να κρατηθούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα αυτές οι αυξήσεις, επομένως η ίδια η κυβέρνηση που βλέπουμε ότι παίρνει σχετικές αποφάσεις για να μπορέσει να βοηθήσει όσο γίνεται τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Εμείς σαν Επιμελητήρια προτείνουμε και τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που υπάρχουν κυρίως στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης και όλα τα ενεργειακά κόστη, για να μπορέσουν και οι επιχειρήσεις να αναλάβουν ένα κομμάτι αυτής της αύξησης αλλά και η Πολιτεία να έρθει να ενισχύσει τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις.

Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς, πιστεύω για το επόμενο 4μηνο με 6μηνο θα το βρούμε μπροστά μας και πρέπει να γίνουν σίγουρα αποφασιστικές κινήσεις τώρα όσο είναι νωρίς ακόμη».

ΔΟΜΗ KICK IT

Για το Kick it είπε ότι «είναι η δομή στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Είναι μία δομή που σαν Επιμελητήριο Καβάλας είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε από τα πρώτα Επιμελητήρια της χώρας που έχουμε δημιουργήσει αυτόν τον επιταχυντή. Ουσιαστικά έρχεται να βοηθήσει νέες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες που έχουν μία ιδέα, θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ή θέλουν πιθανόν να βελτιώσουν ένα προϊόν ή μία υπηρεσία που ήδη έχουν. Μέσα σ’ αυτήν τη δομή με τα εξειδικευμένα στελέχη, μπορούν καρποφορήσουν αυτές οι νέες ιδέες.

Το Kick It έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου, ήδη είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα, έχουμε πάνω από 20 αιτήσεις και νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε τον στόχο των 25 που έχουμε μέχρι και τη Δευτέρα. Είναι μια καλή ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν μια δική τους προσπάθεια, το Kick It που βρίσκεται επί της οδού Ομονοίας 117, δίπλα στην Αστυνομία, αλλά και μέσα από το site του Kick It και του Επιμελητηρίου Καβάλας, μπορούν να ενημερωθούν για να αποφασίσουν να ενταχθούν σ’ αυτήν τη δομή που μόνο θετικά έχει να τους προσφέρει».

Προηγούμενο άρθροΣε ετοιμότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για την επικείμενη κακοκαιρία που θα πλήξει από σήμερα την περιοχή μας
Επόμενο άρθροΑντίθετοι οι Δήμοι της Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην αύξηση των τιμών των διοδίων στην Εγνατία Οδό