Paggaio

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Παγγαίου όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μποσμπότης. Συγκεκριμένα ο κ. Μποσμπότης ανέφερε πως «πραγματοποιήθηκε όπως ήταν και επιθυμία πολλών κύκλων εδώ στην Ελευθερούπολη το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Παγγαίου. Το όρος Παγγαίο είπαμε δεσπόζει εδώ στην ευρύτερη περιοχή και στην αρχαιότητα ήταν ο πιο βασικός χρηματοδότης με το χρυσό που είχε όλων των μεγάλων πόλεων. Για αυτό και βλέπουμε η Αθήνα ήθελε το Παγγαίο, η Μακεδονική Δυναστεία βάσισε την ανάπτυξή της και την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Παγγαίο, άρα η σκιά του Παγγαίου στην ιστορία είναι πολύ βαριά και για αυτό ακριβώς έγινε αυτό το συνέδριο για να φωτιστούν πολλές άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της ιστορίας του Παγγαίου. Αυτό έγινε με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως και του Δήμου Παγγαίου. Η επιτυχία ήταν απόλυτη, δηλαδή ο αριθμός των συνέδρων ήταν κάτι που εξέπληξε όλους τους διοργανωτές του συνεδρίου. Κι από επιστημονικής άποψης το συνέδριο ήταν καταπληκτικό, υπήρξαν δηλαδή φοβερές, καταπληκτικές ανακοινώσεις. Μια ανακοίνωση που έχει εντοπίσει όλες τις τρύπες των μεταλλείων και προτείνει να υπάρξει ένας γεωλογικός περίπατος όπου θα μπορεί ο καθένας να δει απο τις ασημότρυπες της Νικήσιανης μέχρι το Ορφάνι εκεί όπου γινόταν εξόρυξη του χρυσού».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Πρόσθεσε δε πως «εκφράζοντας και τη θέληση του δημάρχου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνέδρους για την καταπληκτική δουλειά που έκαναν, για τη συμμετοχή τους και τους εισηγητές για τις ανακοινώσεις που έκαναν. Αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο όλη τη μέρα. Την Κυριακή είχαμε τη δοξολογία η οποία συνέπεσε με την τελετή της απελευθέρωσης της Ελευθερούπολης από τον τούρκικο ζυγό το 1912. Γιορτάσαμε τα 104 χρόνια της απελευθέρωσης με δοξολογία και με τον Πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε η συνάδελφος δημοτική σύμβουλος και δικηγόρος η κ. Αποστολία Δημητρακούδη. Επίσης την Κυριακή είχαμε συγχρόνως μια παράλληλη δράση του συνεδρίου, με την επωνυμία «η Ελευθερούπολη ανοίγει τα σπίτια της». Έγινε ένας περίπατος στον ιστορικό οικισμό όπου ανοίχτηκαν κάποια σπίτια και όσοι παρακολούθησαν τον περίπατο που ήταν πάρα πολύ, ήταν πάνω από 80 άτομα και αυτό δημιούργησε και τεχνικά προβλήματα πώς θα μπει αυτή η ομάδα μέσα στα σπίτια, άνοιξαν σπίτια ούτως ώστε να μπορεί να δει ο καθένας τις μορφές των ιστορικών σπιτιών που υπάρχουν στην Ελευθερούπολη είτε αυτές είχαν Οθωμανική επιρροή είτε την αστική Μακεδονίτικη κλπ».

ΘΕΣΜΟΣ

Ο κ. Μποσμπότης πρόσθεσε πως «όλα αυτά έδωσαν και στο δήμαρχο και σε εμάς κουράγιο ούτως ώστε να πούμε ότι αυτό πλέον πρέπει να γίνει ένας θεσμός και θα πρέπει να υπάρχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εφόσον μαζεύεται και το κατάλληλο υλικό, ένα αντίστοιχο συνέδριο και στο μέλλον. Ίσως όχι κάθε χρόνο γιατί ίσως θα είναι πολύ σύντομο, η ιστορική έρευνα δεν συσσωρεύεται τόσο εύκολα, ίσως στη διετία ή την τετραετία. Αλλά θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ούτως ώστε οι γνώσεις που συσσωρεύονται να εκτίθενται και να γνωστοποιούνται. Από κει και πέρα και ο δήμος τώρα ανέλαβε και τη δέσμευση ότι τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν σε βιβλίο. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση γιατί ότι ανακοινώνεται θα πρέπει να μπορεί να βρεθεί σε μια βιβλιοθήκη».

Προηγούμενο άρθροΤο Επιμελητήριο Καβάλας στην Έκθεση της Βαρσοβίας “THEGREEKFOODFESTIVAL 2016”
Επόμενο άρθροΔιευθυντής του παραρτήματος ΕΚΑΒ Καβάλας ο Θωμάς Αγγελόπουλος