Ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Καβάλας και λόγω αναστολών λόγω ανεμβολίαστων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Κώστα Τσιτσιλικάκη η κατάσταση είναι οριακή.

Όπως ανέφερε “Δύσκολες εξακολουθούν να είναι οι καταστάσεις στο ΕΚΑΒ Καβάλας με το προσωπικό να μην επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες και αυτές να καλύπτονται τελικά με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει το υπάρχον προσωπικό. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, όχι βέβαια καινούριο θέμα, ζήτημα χρόνιο απλά τώρα και με την πανδημία τα πράγματα έχουν δυσκολέψει λίγο παραπάνω.

Από την άλλη, έχουμε και το θέμα των αναστολών εργαζομένων ελέω μη εμβολιασμού ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι επέστρεψαν οι συνάδελφοι από την Αθήνα, οι οποίοι προσέφεραν εκεί τις υπηρεσίες τους αλλά τώρα δεν γνωρίζουμε τι μέλει γενέσθαι με αυτούς που έτσι και αλλιώς υπηρετούν με όριο μέχρι να τεθούν εκ νέου σε κάποια άλλη κατάσταση.

Εμείς προς το παρόν έχουμε ενισχυθεί με επικουρικό συνάδελφο ο οποίος υπέγραψε για δύο χρόνια με την υπηρεσία μας αλλά είναι επικουρικό προσωπικό. Οπότε και αυτό το άτομο δεν μπορεί να φέρει ισορροπία αριθμητική αν σκεφθεί κανείς ότι έχουμε σε εκκρεμότητα το ζήτημα με το προσωπικό που έχει νοσήσει και που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Το τι μέλει γενέσθαι θα το δούμε μέχρι τον Μάρτιο. Όλοι αυτοί είναι σε αναστολή άρα εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Το ΕΚΑΒ είναι για τους πολίτες όλου του νομού και πρέπει να καλύπτει ανάγκες και του Νοσοκομείου αλλά και των Κέντρων Υγείας του νομού μας και της Θάσου. Οι ελλείψεις μόνο προβλήματα φέρουν, έχουμε να εξυπηρετήσουμε και την Θάσο που έτσι και αλλιώς έχει προβλήματα και με τα πλοία άρα καταλαβαίνει κανείς εύκολα πόσο δύσκολα είναι τα δεδομένα. Έρχεται και το καλοκαίρι άρα φόρτος εργασίας, έρχεται και κύμα συνταξιοδοτήσεων και πρέπει να βρούμε επιτέλους λύση” .

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο ίδιος βέβαια έκανε λόγο και για την απουσία προγραμμάτων εκπαίδευσης των πληρωμάτων κάτι που παλαιότερα γινόταν όχι βέβαια σε τακτική βάση απλά τώρα δεν γίνεται καθόλου. “Εδώ και 10 χρόνια δεν έγινε εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ Καβάλας και αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί.

Βλέπουμε ότι αν και ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να εκπαιδεύονται οι διασώστες του ΕΚΑΒ εμείς δεν έχουμε κάτι στα σχέδια μας! Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η κρίση με την πανδημία μας έκαναν απόμακρους από την εκπαίδευση…..

Επίσης έχουμε και άλλα αιτήματα όπως την ίδρυση του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών. Κάτι σαν την ΕΜΑΚ δηλαδή. To Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη σχεδίων καθώς και για την εφαρμογή τους σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας λόγω φυσικών ή μη μαζικών καταστροφών. Τα σχέδια που συντάσσει το ΕΤΙΚ εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συγκεκριμένα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη Ξενοκράτης.

Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν γιατροί και πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών. Στα πλαίσια του σχεδίου Ξενοκράτης καλείται η υπηρεσία μας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγειά των πολιτών από διαφόρων αντίξοες καταστάσεις με αίτιο φυσικές η τεχνολογικές καταστροφές, μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

Αποστολή του ΕΤΙΚ είναι η εξασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας δια μέσω μιας ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ σε όλες τις καταστάσεις που απαιτούν παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε μεγάλο αριθμό θυμάτων καθώς και ο συντονισμός μεταξύ προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής ανταπόκρισης. Η προστασία της υγείας καθώς και η διατήρηση της ζωής και της περιούσιας των πολιτών από τις επιδράσεις μιας φυσικής η τεχνολογικής καταστροφής είναι πάρα πολύ σημαντική . Το ζητήσαμε αλλά δεν ήρθε” σχολίασε ενώ σημείωσε ότι δεν είναι τρομερό το κόστος απλά χρειάζεται ενεργοποίηση φορέων και αρμοδίων….

ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ο ίδιος βέβαια ζήτησε επιτέλους μόνιμες προσλήψεις προσωπικού μια και υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται εδώ και 6 χρόνια με ανανέωση συμβάσεων και μόνο… «Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να πάρουν αυτό που τους πρέπει, πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ που γνωρίζουν άλλωστε να προσφέρουν μεγάλο έργο! Όλοι έδωσαν ένα μεγάλο αγώνα για να σταθούμε στα πόδια μας και μάλιστα έχουμε και ανθρώπους που χρόνια τώρα προσφέρουν στο ΕΚΑΒ και επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο βρέθηκαν εκτός ΕΚΑΒ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί” πρόσθεσε και ζήτησε επιτέλους μέτρα πριν να είναι όλα αργά… Και καταληκτικά πρόσθεσε ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι γερασμένο και ελέω του είδους της δουλειάς πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα.

Προηγούμενο άρθροΆννα Βίσση: Γλέντι και ξέφρενο πάρτι έρχεται στο “Σπίτι με το MEGA”
Επόμενο άρθροΔεν εγκρίθηκε η πρόταση δημιουργίας ερευνητικού κέντρου στην Καβάλα, στο κτήριο της ΔΕΥΑΚ