Όπως ήταν αναμενόμενο, με ανανεωμένο αέρα, δράσεις και πολιτιστικές συνέργειες σε όλη την πόλη μέχρι το τέλος του έτους και το βλέμμα στην προοπτική και στην επόμενη χρονιά με πολλή θάλασσα και αναφορές στον σκηνοθέτη και ποιητή, Λευτέρη Ξανθόπουλο, ξεκινάει το Φεστιβάλ COSMOPOLIS 2021.

Μια πρώτη γεύση για τι θα δούμε και θα ακούσουμε δόθηκε σήμερα το πρωί από μια πανέμορφη πράσινη γωνιά της πόλης, κάτω από τις Καμάρες, από τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Τάκη Αγγελίδη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Άλκη Ζοπόγλου.

Επιδημιολογικών δεδομένων, δε, επιτρεπόντων και με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ καλούν τόσο τους Καβαλιώτες όσο και λάτρεις των Τεχνών και του Πολιτισμού από Ελλάδα και εξωτερικό να παρακολουθήσουν τις δράσεις του Φεστιβάλ της Καβάλας, το οποίο φέτος παρουσιάζει εκπλήξεις, καινοτομίες και φυσικά πολλές… νότες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Θ. ΜΟΥΡΙΑΔΗ

Στις δηλώσεις τους αρχικά ο κ. Θόδωρος Μουριάδης, Δήμαρχος Καβάλας, σημείωσε ότι

«Ακόμη και πέρυσι που οι συνθήκες ήταν πολύ χειρότερες, εμείς επιμείναμε στη συνέχιση της διοργάνωσης του θεσμού, καθότι για εμάς ως δημαρχιακή αρχή, αλλά και για εμένα προσωπικά είναι ένα γεγονός καθοριστικής σημασίας για την πόλη. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία αναλάβαμε τη μεγάλη ευθύνη, χωρίς να αποποιούμαστε των ευθυνών μας και στηρίξαμε εμπράκτως την υλοποίησή του.

Αγκαλιάσαμε τους καλλιτέχνες και τις δημιουργικές τους προσπάθειες αποσπώντας μάλιστα τα εύσημα από όλη την Ελλάδα για αυτή μας τη στάση, σε σχέση με την ευθυνοφοβία που επικρατούσε εκείνη την περίοδο και την άδικη και ανούσια κριτική απέναντί μας. Και φέτος που τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο ήπια κυρίως λόγω των εμβολιασμών εμείς συνεχίζουμε με πρόγραμμα και μεθοδικότητα.

Προσπαθούμε όχι μόνο να συνεχίσουμε το Cosmopolis, αλλά να το αναβαθμίσουμε και να το εδραιώσουμε σαν μια μοναδική και ποιοτική καλλιτεχνική πρόταση από την βόρεια Ελλάδα που απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Υποστηρίξαμε από την αρχή την ανανέωσή του, μια ανανέωση που βασίστηκε σε εξειδικευμένη και πολύ προσεκτική προσέγγιση των αναγκών.

Καταλήξαμε λοιπόν στο σημερινό μοντέλο που διακρίνεται από την μεγάλη εξωστρέφεια, αγκαλιάζοντας δυναμικά πολλές προσπάθειες νέων καλλιτεχνών και φορέων τόσο από την πόλη όσο και από την περιφέρεια και από τη χρονική επιμήκυνση του θεσμού που για την ώρα υλοποιείται σε 3 θεματικές ενότητες.

Θεωρούμε τον Πολιτισμό σύμμαχο για μια πιο ανθρώπινη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και για την προβολή της πόλης μας σαν πολιτιστικός προορισμός. Μέσα από θεσμούς όπως το Cosmopolis,όπου εξασφαλίζονται τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέτουμε σαν δημοτική αρχή, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε αυτήν τη συμμαχία».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια» κ. Παναγιώτης Αγγελίδης σημείωσε πως «Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνει το Φεστιβάλ Cosmopolis. Είναι επιλογή μας να συνδέσουμε τον Πολιτισμό και τις ποικίλες δράσεις του με την ανάπτυξη της πόλης. Για τον λόγο αυτό ανανεώσαμε, εκσυγχρονίσαμε και επιμηκύναμε γεωγραφικά και χρονικά το Φεστιβάλ. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μέσα από συνετή οικονομική διαχείριση ένα πολιτιστικό γεγονός αλληλεπίδρασης με ευρεία συμμετοχή όλων -καλλιτεχνών-κοινού-τοπικής αγοράς και λοιπών φορέων, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα.

Στη διάρκειά του έχουν προγραμματιστεί νέες πρωτοπόρες δράσεις που θα διαφημίσουν την πόλη μας πανελλαδικά, αλλά και στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική της ταυτότητα. Πιστεύοντας ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες απ’ ό,τι πέρσι, εύχομαι να υλοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Επιπρόσθετα, τον χειμώνα του 2022 υπάρχουν επίσης δρομολογημένες δράσεις που θα σας τις παρουσιάσουμε στην πορεία».

Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ COSMOPOLIS 2021

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ COSMOPOLIS, Άλκης Ζοπόγλου παρουσίασε την «ταυτότητα» του Φεστιβάλ, χαρακτηρίζοντάς το μια μεγάλη γιορτή της μουσικής από κάθε άκρη της γης, παράλληλα όμως και μια γιορτή των τεχνών, της γνωριμίας, του αλληλοσεβασμού και της συμμετοχικότητας. Ένας θεσμός που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα και την εξωστρέφεια, μεταδίδοντας την αίσθηση της χαράς και του γλεντιού μέσα στην πόλη με 3 θεματικές ενότητες: CosmoHome, CosmoWorld και CosmoClassical.

Στην ενότητα CosmoHome οι κάτοικοι της παλιάς πόλης ανοίγουν τα σπίτια, τις όμορφες αυλές και τις γειτονιές τους για να υποδεχθούν το φεστιβάλ και έτσι οι υπέροχοι ήχοι, ξεκινούν το ταξίδι τους για να ακουστούν σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου ταξιδεύει κάθε χρόνο το COSMOPOLIS. Από 8 Ιουλίου έως και 12 Αυγούστου κάθε Πέμπτη, στις 6 εβδομάδες που διαρκεί και ταυτόχρονα σε 4 διαφορετικά σημεία της παλιάς πόλης, λαμβάνουν χώρα 24 μουσικά events. Η εκκίνηση θα γίνεται από τον Άγιο Νικόλαο με ένα live στις 19:30 και θα συνεχίζεται με άλλα 3 ταυτόχρονα στην παλιά πόλη στις 21:00 το βράδυ.

Παράλληλα, στους ίδιους φιλόξενους χώρους που θα γίνονται οι συναυλίες, θα τρέξει η δράση συνεργασίας του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, του Συλλόγου Μικρασιατών και του Συλλόγου της Παλιάς Πόλης «Το Κάστρο», με τίτλο «Γεωγραφία των συναισθημάτων», μια δράση που συντονίζει η ομάδα Postcards from home. Επίσης στο πλαίσιο της υποστήριξης της τέχνης της φωτογραφίας, στις 31 Ιουλίου στα πλαίσια του CosmoHome φιλοξενείτε στην Δημοτική Καπναποθήκη το “Lucy Art Residency“, μια ανοικτή εκδήλωση που αφορά τη σύγχρονη τέχνη και την φωτογραφία.

Στη 2η ενότητα CosmoWorld, που διαρκεί 5 ημέρες από 25-29 Αυγούστου, μια πανσπερμία από εκδηλώσεις θα γεμίσουν την πόλη. Στη διάρκεια αυτών των ημερών, κεφάτες, γεμάτες ενέργεια συναυλίες θα γίνονται παντού μέσα στην πόλη στα πλαίσια των CosmoConcerts, το CosmoLights θα φωτίσει και πάλι φέτος την δημοτική καπναποθήκη με έργα projection mapping από όλο τον κόσμο, οι CosmoDances θα γεμίσουν τους δρόμους της πόλης με κίνηση, ενώ πλήθος παράλληλων δράσεων-CosmoEvents θα διαδραματίζονται σε κάθε γωνία της. Οι νέοι, με αφορμή τις ποικίλες δράσεις του CosmoYouth, αλλά και τα εθελοντικά προγράμματα που φιλοξενούν νέους από όλη την Ευρώπη, θα εκφράσουν ενεργά τις ανησυχίες τους και τέλος, μια ολοκαίνουργια δράση με οικολογικό χαρακτήρα, το CosmoUpcycle Park, θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η 3Η ΕΝΟΤΗΤΑ

Στην 3η ενότητα του Φεστιβάλ την CosmoClassical που θα λάβει χώρα τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου και το πρώτο του Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί ένα τετραήμερο αφιερωμένο στη μουσική και τους χορούς Tango (workshops, shows και συναυλίες) ξεκινώντας για πρώτη χρονιά την δράση “Kavala Tango Days”. Θα ακολουθήσει ένα τριήμερο αφιέρωμα στον Καβαλιώτη, παγκοσμίως γνωστό μουσικοσυνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου, καθώς επίσης και ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις από κλασσικές ορχήστρες και μουσικούς τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Η 3η αυτή ενότητα, ταυτόχρονα όμως και το Φεστιβάλ COSMOPOLIS 2021 θα κλείσει πανηγυρικά με την CosmoClassical Youth Orchestra, όπου περίπου 50 νέοι μουσικοί από όλη την Ευρώπη αλλά και από την περιοχή μας θα ανεβάσουν την όπερα του Mozart “Cosi fan tutte” υπό την καθοδήγηση της Καβαλιώτισας διεθνώς αναγνωρισμένης σοπράνο Αλεξίας Βουλγαρίδου και μιας ομάδας εξειδικευμένων συνεργατών της (coach, σκηνοθέτης, μαέστρος).

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

«Συνολικά όλος ο κύκλος του Φεστιβάλ θα εμπλέξει στις δράσεις του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χιλιάδες ανθρώπους βάζοντας πλέον ενεργά την πόλη μας στον πολιτιστικό χάρτη όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και διεθνώς. Η Καβάλα έχει μπει δραστικά στον δρόμο της ανάδειξης μιας κοιτίδας πολιτισμού στη βόρεια Ελλάδα με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο. Και ο δρόμος αυτός είναι μόνο στην αρχή, απομένουν πολλά χιλιόμετρα ευχάριστης διαδρομής με συναρπαστικές εκπλήξεις χαράς κατά τη διάρκεια, αλλά ταυτόχρονα με μεγάλο όμως δημιουργικό κόπο. Όλοι οι συνάδελφοι στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είναι αρωγοί στην προσπάθεια που γίνεται και βοηθούν με την καρδιά τους, καθώς έχουν αντιληφθεί το όραμα. Οι εθελοντές τέλος του Φεστιβάλ που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της υλοποίησης είναι πάντα δίπλα μας και ειλικρινά τους ευχαριστώ πολύ. Σε αυτό το όμορφο ταξίδι προσκαλούμαι όλους όσοι αγαπούν τον πολιτισμό να επιβιβασθούν χωρίς ενδοιασμούς και να ταξιδέψουν μαζί μας», σημείωσε ο κ. Ζοπόγλου.

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

To Cosmopolis θα φιλοξενήσει για το 2021 πάνω από 50 μουσικά σχήματα

Θα συμμετέχουν σε αυτό περισσότερο από 320 καλλιτέχνες στην πλειοψηφία τους μουσικοί

Θα συνεργαστούν με αυτό πάνω από 25 ιδρύματα, σύλλογοι και φορείς

Θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις σε πάνω από 45 διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη

Θα εργαστούν για την ολοκλήρωσή του πάνω από 150 επαγγελματίες της οργάνωσης θεαμάτων (τεχνικοί, γραφίστες, διάφοροι υπάλληλοι κ.τ.λ.)

Οι χώρες από τις οποίες το φεστιβάλ προσελκύει καλλιτέχνες είναι τουλάχιστον 30, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συμμετοχών (CosmoLights, CCYO, Kavala Tango Days)

Σύμφωνα με τον κ. Ζοπόγλου, προβλέπεται, με πολύ ήπιες προβλέψεις και τηρώντας πάντοτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πως θα φιλοξενηθούν πάνω από 30.000 επισκέπτες σε όλο το φεστιβάλ. Ο μελλοντικός στόχος του θεσμού τα επόμενα χρόνια και εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση με τον Covid-19, είναι να προσελκύονται 80.000-100.000 επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ. Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Ζοπόγλου, σταδιακά αλλά σταθερά να επεκταθεί το φεστιβάλ και σε άλλες περιοχές της πόλης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου έλαβαν επίσης τον λόγο η πρόεδρος του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, Σώτη Τυρολόγου, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, Σοφία Τσίγκου και η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγίας «Το Κάστρο», Λίλα Μπρουκάκη, ούσες εκπρόσωποι Συλλόγων οι οποίοι θα εμπλακούν ενεργά στα δρώμενα του Φεστιβάλ με τη δράση «Γεωγραφία των συναισθημάτων».

Προηγούμενο άρθροΤΕΕ-ΑΜ: Πρόγραμμα εξετάσεων χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος Ιουλίου 2021
Επόμενο άρθροΚαλαφάτης: Αισθάνομαι περηφάνια που βρέθηκα, σήμερα, στα σύνορα όπου χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας