Μετά από επίμονες προσπάθειες του Δήμου Θάσου επετεύχθη η πιστοποίηση του Λιμανιού της Σαλιάρας, μία εξέλιξη ευεργετική για το νησί. Πλέον, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου κ. Κώστα Χατζηεμμανουήλ, τα αδρανή υλικά από τα λατομία θα φεύγουν από το λιμάνι αυτό με νόμιμο τρόπο.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «αυτό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των δικών μου θητειών. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Μας είχε επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας ο οποίος είναι και καθηγητής στο Μετσόβειο, λιμενολόγος ο ίδιος, ο κ. Κώστας Μουτζούρης. Τότε τον φέραμε εδώ για να δούμε την ανάπλαση της περιοχής του Λιμένα, όπου είχαμε φαινόμενα διάβρωσης της ακτής, η θάλασσα έφτανε μέχρι τα μαγαζιά λίγο δίπλα από το σημείο που αράζουν τα φέρρυ μπόουτς. Και με την ευκαιρία είχαμε δει και όλα τα σημεία ελλιμενισμού του νησιού μεταξύ αυτών και την Σαλιάρα, απ’ όπου θεωρούμε ότι μπορεί να φεύγουν όλα τα αδρανή τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον του νησιού και να φέρνουν έσοδα. Και δεν εννοώ έσοδα μόνο στο νησί αλλά και στην εθνική μας οικονομία.

Αυτό, λοιπόν, η πιστοποίηση του λιμανιού, είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν ολοκληρωθεί τα πάντα, έχουμε όμως την πιστοποίηση που είναι κάτι πολύ σημαντικό. Χρειάζονται κάποια έργα όπως περιφράξεις, πύλες, έλεγχος. Όμως, γίνεται αντιληπτό ότι με αυτήν την εξέλιξη δεν επιβαρύνεται όλο το υπόλοιπο νησί, καθώς όλα αυτά τα αδρανή δεν θα ξεφορτώνονται πια σε λιμάνια που υπάρχουν μέσα σε τουριστικές περιοχές και οικισμούς. Έτσι δεν θα μπορούσαν να απομακρυνθούν τα μπάζα τα οποία όταν απομακρύνονται γίνονται «χρυσός» και για το περιβάλλον και για την οικονομία μας. Δεν ήταν κάτι εύκολο. Όλα αυτά γίνονται με πάρα πολύ κόπο, με πολλή γραφειοκρατία, με πολλή αναμονή, με μεγάλη προσπάθεια. Είναι γνωστή η κατάσταση.

Είμαι ικανοποιημένος, έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά. Το νησί πρέπει να απελευθερώσει όλες τις δυνατότητές του για να μπορέσει να σταθεί στο μέλλον».

ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΚΕΡΔΟΣ

Και πρόσθεσε ότι «Αυτή η κίνηση θα φέρει τετραπλό κέρδος: Προστασία του περιβάλλοντος, έσοδα για το δήμο, έσοδα για τους λατόμους, έσοδα για το κράτος. Ο ίδιος δήλωσε «ακριβώς ισχύουν όλα τα παραπάνω και καθόλου επιβάρυνση από τη μετακίνηση αυτών των υλικών, γιατί το λιμάνι εκεί είναι έξω, μακριά από τους οικισμούς. Είναι πολύ κοντά στη λατομική ζώνη έτσι όπως την έχουμε ορίσει κι εμείς ως δήμος στο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό μας, στο χωροταξικό μας. Και έτσι, διανύουν μικρές αποστάσεις ώστε αυτά να απομακρυνθούν. Αν δεν απομακρυνθούν θα μείνουν ως μπάζα τα οποία διαχειρίζονται με δυσκολία.

Είναι μία πάρα πολύ σημαντική υποδομή. Γιατί είναι γνωστό ότι περισσότερη οικολογική ζημιά κάνει το αδρανές, το μπάζο που βγαίνει από το λατομείο, και λιγότερο η τρύπα. Αυτό το βλέπουμε. Βέβαια, τις προηγούμενες δεκαετίες που επικρατούσε μία αντίληψη κάποτε ασυδοσίας, ελλιπούς ελέγχου και πιο παλιά ληστρικής επιδρομής στα βουνά μας, με όλα αυτά τα πράγματα μπαίνουν σε μία τάξη οι πάντες και τα πάντα γύρω από το χώρο του μαρμάρου».

ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Για το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο που υπάρχει στην περιοχή της Σαλιάρας , είπε ότι «ο ιδιώτης ο οποίος το έχει, ήδη τα τελευταία χρόνια παλεύει κι αυτός με τη γραφειοκρατία, το προχωράει για να γίνει ένα πεντάστερο εξαιρετικό κατάλυμα, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Είναι Θάσιος ο ιδιοκτήτης ο οποίος ζει στο εξωτερικό και ενδιαφέρεται. Και θα είναι επίσης μία καλή εξέλιξη».

Προηγούμενο άρθροΆλλαξε κτίριο το Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου στην Ελευθερούπολη
Επόμενο άρθροΝέες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου