Στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 μίλησε το πρωί της Τρίτης (14/7) ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας της χθες στην Δράμα και σήμερα σε Καβάλα και Κομοτηνή, όπου συναντήθηκε με φορείς και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα που είναι πολλά, κάτω από το χαλί. Τα ζητήματα της ανεργίας, των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό είναι εδώ και απασχολούν χιλιάδες πολίτες”, τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε την κυβέρνηση “ιδιαίτερα προβληματική” και ότι χρησιμοποιεί μία τακτική “βλέποντας και κάνοντας”: “Όφειλε να έχει ένα σαφές σχέδιο και θα έπρεπε να ενημερώσει τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό και τα συναφή επαγγέλματα”, ενώ σχολίασε για τα ζητήματα που έρχεται να στηρίξει η κυβέρνηση, λέγοντας πως είναι: “ιδιαίτερα προβληματική και αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή είναι τελείως λάθος. Η Φώφη Γεννηματά έχει πει ότι η λύση είναι τα τεστ. Θα πρέπει η κυβέρνηση να πει αν θα πάρει έκτακτα μέτρα είτε σε τοπικό είτε περιφερειακό επίπεδο είτε θα αφήσει τον τουρισμό λειτουργήσει ότι σώζεται”.

Για την στήριξη των επιχειρήσεων ο κ. Χρηστίδης είπε πως πρέπει τα μέτρα να είναι εμπροσθοβαρή: “Πρέπει να δούμε πως θα βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι μικρομεσαίοι και έχουν ανάγκη στήριξης. Πάνω από 250.000 άνθρωποι δεν θα πάνε στις δουλειές τους, το 70% των επιχειρήσεων δεν έχουν ρευστότητα, οι τράπεζες είναι στο απυρόβλητο και βγαίνει ο κ. Γεωργιάδης να τις παρακαλάει για να δώσουν ρευστότητα. Αυτό αφήνει στην χώρα πίσω και όσα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ρίξει η ΝΔ και με την βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καλύπτεται το πρόβλημα.  Ο τουρισμός που ήταν και είναι η βαριά βιομηχανία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα και χρειάζεται σαφής αντίληψη από τη ΝΔ η οποία μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρη. Δεν θεωρεί κανένας μας ότι υπάρχει λεφτόδεντρο, ούτε θεωρεί ότι όσα περιγράφουμε είναι εύκολο να γίνουν. Έχουμε έκτακτες συνθήκες και σε αυτές πρέπει να προασπιστούμε την κοινωνική ειρήνη και ισορροπία” και σημείωσε πως θα πρέπει “να σταματήσουν οι νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό και οι επιχειρήσεις θα πάψουν να αφελληνίζονται”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του κόμματος και στον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ διαχειρίστηκε την πανδημία: “Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε πάνω από 150 τέτοιες προτάσεις και σε επίπεδο υγειονομικό και σε επίπεδο οικονομικό. Ταυτόχρονα  κρίσιμο είναι το γεγονός ότι αναδεικνύεται πως οι πολιτικές ιδεολογίες εξακολουθούν να είναι ζωντανές και να δημιουργούν στην κοινωνία κατευθύνσεις. Ένα χρόνο πριν η ΝΔ έλεγε ότι όλα θα τα ρυθμίσει η αγορά. Αυτό δεν υφίσταται. Ήρθε η ΝΔ και ακολούθησε μία πολιτική η οποία είναι παρεμβατική, ιδιαιτέρως σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης γιατί δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Βασίστηκε σε όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες. Το δημόσιο σύστημα υγείας, το “Βοήθεια στο Σπίτι”, μία σειρά μέτρων που στήριξαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία”, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει “να δούμε τι έγινε με όλες τις χορηγίες της πανδημίας. Πως ενισχύεται το ΕΣΥ”.

Στο πλαίσιο της περιοδείας στην Δράμα, τέθηκε και το έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, όπου χαρακτήρισε το έργο απαραίτητο για την περιοχή, “θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το εμπόριο και τις συνθήκες με τι οποίες οι άνθρωποι θα κάνουν τις συναλλαγές τους. Είμαστε θετικοί, δεν είναι κάτι εύκολο”.

Σχολιάζοντας ο Παύλος Χρηστίδης την απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί, αλλά και γενικότερα την τουρκική προκλητικότητα είπε: “Θεωρούσαν και θεωρούν ότι μπορεί χαϊδεύοντας τον κροκόδειλο να έχουν την ελπίδα ότι θα είναι οι τελευταίοι που θα τους δαγκώσει. Δεν είναι έτσι με τον κ. Ερντογάν. Διαρκώς τα τελευταία χρόνια εξελίσσει μία στρατηγική με τρόπο επιθετικό, εκτός διμερών και διεθνών συνθηκών και είναι κάτι που έχει και ουσιαστικό και συμβολικό αποτέλεσμα. Η επιλογή του συμβολισμού να “χτυπήσει” την Αγια Σοφιά είναι κάτι που που έρχεται να δείξει ότι ο Ερντογάν έχει στόχευση και είναι ο μουσουλμανικός κόσμος. Αποκόπτεται πλήρως από την εξέλιξη του δυτικού κόσμου. Για εμάς είναι μία βέβηλη πράξη. Πρέπει να δούμε τι κάνουν οι σύμμαχοι μας. Θα επιβάλλουν μέτρα και κυρώσεις στον κ. Ερντογάν; Θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ,η Ρωσία που σταματά τον κ. Ερντογάν από το μεγάλο παζάρι που κάνει; Η Ελλάδα πρέπει να έχει κοινή στρατηγική. Γι΄αυτό λέμε: συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η ΝΔ κατώτερη των περιστάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής”.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ συναινεί σε αρκετά ζητήματα με τη ΝΔ, όπως πρόεδρος της Βουλής, ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού, Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τώρα νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, δήλωσε με έμφαση πως: “Δεν θα υπάρξει σύμπλευση με τη ΝΔ. Η περίοδος αυτή έκλεισε το 2015. Η συνεννόηση για ζητήματα που είναι φλέγοντα πρέπει να είναι μονίμως στο τραπέζι. Η περίοδος του διχασμού που ζήσαμε από 2010-15 πρέπει να μας γίνει μάθημα”.

Για τις αντιδράσεις του πρ. πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και το Χ. Καστανίδη: 

“Το ΠΑΣΟΚ πάντα συζητούσε τα εσωτερικά του θέματα, πολλές φορές και μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι χρειαζόταν σε αντίθεση με αυτό που κάνει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να κρύψουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες κάτω από το χαλί. Υπήρξε μία διαφορετική ανάγνωση των θεμάτων. Συζητήθηκε αναλυτικά στην Κ.Ο. και αυτό που αποφασίστηκε ομόφωνα είναι: ότι αποφασίζει η πλειοψηφία της Κ.Ο. θα γίνεται σεβαστό από όλους τους βουλευτές. Βγαίνουμε ακόμα ισχυροί και αποφασισμένοι”.

Διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι… κρυφές συνομιλίες:

“Είναι πολύ άσχημα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και χρειάζεται να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Είναι πρωφανές ότι ο κ. Τσίπρας είναι δέσμιος των συνεργατών του. Δεν έχει καμία σχέση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο που έψαξε τα προηγούμενα χρόνια μία εναλλακτική πρόταση”, δήλωσε ο κ. Χρηστίδης.

Στην ερώτηση αν βλέπει πρόωρες εκλογές τόνισε πως: “Εμείς είμαστε έτοιμοι. Η συγκεκριμένη επιλογή όμως θα είναι τυχοδιωκτική. Έχουμε μπροστά μας μία περίοδο κρίσιμη για την οικονομία. Δεν θα με εκπλήξει να πάει τη χώρα σε εκλογές”.

Ακούστε όσα δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ στο Lobby 101.8 :

 

Κ.Λ.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΘάσος | To ψήφισμα διαμαρτυρίας επαγγελματιών του τουρισμού
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως στο Δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη