Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly), σήμερα, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, παρέστησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας για την προμήθεια των 3 φρεγατών “Belh@rra” από το Πολεμικό Ναυτικό και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου “Rafale” στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ», που πραγματοποιήθηκε στη Μαρίνα του Φλοίσβου.

Τη Σύμβαση προμήθειας των Φρεγατών FDI HN υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος ε.α. κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος και από τη γαλλική πλευρά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Naval Group”, κ. Πιερ Ερίκ Πομελέ (Pierre Eric Pommellet) και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου MBDA Group κ. Ερίκ Μπερανζέ (Eric Beranger).

Tη Σύμβαση προμήθειας για τα νέα Μαχητικά Αεροσκάφη “Rafale” υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Αντιναύαρχος ε.α. κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος , ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Dassault Aviation” κ. Ερίκ Τραπιέ (Eric Trappier) και ο Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA Group κ. Ερίκ Μπερανζέ (Eric Beranger).

Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Βουλευτής ΝΔ – Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και βασικός Εισηγητής για την πρόσκτηση των νέων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού κ. Διονύσιος Χατζηδάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΣ.

Κατά την ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε τα ακόλουθα:

«Σήμερα έχω την ιδιαίτερη τιμή και τεράστια χαρά, να υποδεχτώ την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κυρία Φλοράνς Παρλί (Florence Parly), στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».

Πρόκειται για ένα εμβληματικό πολεμικό πλοίο για την ιστορία της Πατρίδας μας και του Πολεμικού Ναυτικού, με καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Είναι ένα πολεμικό πλοίο που στην εποχή του έκανε την διαφορά ως προς την ναυτική ισχύ και κυριαρχία στις θάλασσες του Αιγαίου, κατά κάποιο τρόπο ένα πλοίο «game changer» όπως θα λέγαμε σήμερα.

Για τους λόγους αυτούς, συνιστά κορυφαίο συμβολισμό το γεγονός ότι, η τελετή υπογραφής για την προμήθεια των φρεγατών “Belh@rra” και των μαχητικών αεροσκαφών “Rafale”, που αποτελούν ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, πραγματοποιείται στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».

Η απόκτηση των συστημάτων αυτών θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας.

Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι, καθώς είμαι σίγουρος ότι ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για τόσο σύνθετα και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν και από τις δύο πλευρές.

Με την απόκτηση των νέων φρεγατών και των νέων μαχητικών αεροσκαφών η δύναμη πυρός του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των “Rafale” και των “Belh@rra”, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, καθιστούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικό παράγοντα αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής.

Ταυτόχρονα, η απόκτηση των νέων αυτών οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα παρέχει τη δυνατότητα στις εταιρείες της Γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας να προωθήσουν συνέργειες με αντίστοιχες Ελληνικές εταιρείες, μία συνεργασία την οποία οι χώρες μας πρέπει να επιδιώξουν και να υλοποιήσουν, όπως προβλέπεται, άλλωστε, και στη Συμφωνία για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στον Τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Η Συμφωνία αυτή, που υπεγράφη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αποτελεί, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόπλασμα για μία ισχυρή, αυτόνομη και αυτοδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση του αύριο. Και καταλαβαίνετε ότι σήμερα αυτή η προοπτική φαντάζει πιο επιτακτική από ποτέ, γιατί είναι πράγματι καιρός η οικονομική ισχύς της ΕΕ να είναι αντίστοιχη με την αμυντική της ικανότητα, ώστε από σχετικά παθητικός παρατηρητής, να καταστεί απόλυτα ενεργός πρωταγωνιστής των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Επιπλέον, η επιλογή της αγοράς των φρεγατών “Belh@rra” και των μαχητικών αεροσκαφών “Rafale” υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών συνεργασιών.

Σχέσεις, που ιδιαίτερα τώρα, μετά την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και την καθιστούν αποφασιστικό παράγοντα στην προσπάθεια των δύο χωρών να προωθήσουν την υλοποίηση του κοινού οράματός τους, για την Ευρώπη της Άμυνας.

Σχέσεις, που έχουν ως στόχο να θωρακίσουν την άμυνα των δύο χωρών έναντι κάθε αναθεωρητικής ενέργειας ή φιλοδοξίας, όπως είναι οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και να διασφαλίσουν την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία, από απειλές που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας.

Σχέσεις, που εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως Μεγάλης Δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία. Και είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά και, θα προσέθετα, ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στον αυριανό λαμπρό εορτασμό της Εθνικής Επετείου θα συμμετάσχει η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κα Φλοράνς Παρλί.

Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι, με την κα Υπουργό, εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το υψηλό επίπεδο των διμερών αμυντικών μας σχέσεων και συνεργασιών, που διευρύνονται συνεχώς, τόσο σε τακτικό, όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

Σε λίγη ώρα θα επισκεφτούμε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», το οποίο ελλιμενίζεται στον Πειραιά και θα συμμετάσχει τις επόμενες ημέρες στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-2022», άλλο ένα γεγονός ισχυρό, που αναδεικνύει τη σημασία και το μέγεθος της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Είναι κοινή θέληση και απόφαση των Κυβερνήσεών μας να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με θεμέλιο προπάντων τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των Αρχών της Καλής Γειτονίας, αλλά συνάμα ένα ισχυρό αποτρεπτικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Είμαι βέβαιος ότι η εξαιρετική συνεργασία μας, θα οδηγήσει στην ευόδωση των κοινών μας στόχων και επιδιώξεων».

Προηγούμενο άρθροΣτην αγορά μαζί με τους πολίτες ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης
Επόμενο άρθροΜε καλό καιρό και ανοιξιάτικες συνθήκες φαίνεται ότι θα κυλήσει η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου αλλά και το Σαββατοκύριακο