Παρουσία της Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κας Κατερίνας Νοτοπούλου πραγματοποιείται αυτήν την ώρα η τελετή έναρξης του συνεδρίου για τον καπνό. Το συνέδριο συνεχίζεται στην πόλη μας αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Το συνέδριο διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ), σε συνεργασία με τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ και το Τμήμα Γλωσσών, Λογοτεχνίας και Μέσων του Πανεπιστημίου Αμβούργου. Το Ινστιτούτο δημιούργησε, μεταξύ άλλων, Μουσείο Καπνού στην Καβάλα, δικαιώνοντας την ιστορία της. «Διαθέτουμε ένα μοναδικό αρχείο των ανατολικών καπνών που χρειάζεται ν’ αξιοποιηθεί προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΚΚΙΚ, Γιάννης Βύζικας.

«Στη βαριά ιστορική κληρονομιά της πόλης, με πρωταγωνιστή τον καπνό, περιλαμβάνεται η πρώτη απεργία επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1879, στην οποία πήραν μέρος 3.000 καπνεργάτες. Επίσης, τα καταστατικά προέβλεπαν ότι απαγορευόταν η εργασία ανηλίκων. Τα σωματεία ήταν μεικτά, προέβλεπαν επικουρικά ταμεία, το 1908. Όλα αυτά επιχειρούμε να τα αναδείξουμε και να τα επεκτείνουμε και στις άλλες πόλεις του καπνού της περιφέρειάς μας, γι’ αυτό δημιουργήσαμε τα δίκτυα πόλεων Tobacco Roads και Basma Roads», περιγράφει.

Η κατεργασία όλων των καπνών της περιφέρειας, λόγω ιδανικού κλίματος, γινόταν στην Καβάλα, που αποτέλεσε πόλο διεθνούς εμπορίου για τα καπνά ανατολικού τύπου που ταξίδευαν για Ευρώπη, Νέα Υόρκη, Αραβικά Κράτη, Ινδία, Άπω Ανατολή.

Ανάμεσα στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνονται:

Αγροτικά νοικοκυριά και καπνοκαλλιέργεια, Αγροτική, εμπορική και βιομηχανική επεξεργασία του καπνού, Πόλεις του καπνού, Εθνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές διαστάσεις στην καπνεργασία: Χριστιανοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι και πρόσφυγες Μικρασιάτες εργάτες.

Προηγούμενο άρθροΠροφυλακιστέος ο 17χρονος
Επόμενο άρθροΚλειστός δασικός δρόμος λόγω χαλασμένου οχήματος!