Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και η διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου, παρουσία του Διευθυντή και των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το πρωί της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου 2021, προκειμένου να προβάλλουν τις παρτιτούρες και τα προσωπικά αντικείμενα μεγάλων Ελλήνων Συνθετών, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο νέο μουσείο που θα δημιουργήσει ο Δήμος Καβάλας.

Ο Δήμαρχος Καβάλας ευχαρίστησε την κ. Θεοδωρίδου για την απόφαση της να χαρίσει στα νιάτα της περιοχής μας τις παρτιτούρες που είχε στη διάθεσή της, τονίζοντας με έμφαση πως “εδώ και καιρό την
νιώθουμε συνδημότισσα μας, αφού η κ. Θεοδωρίδου συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα της πόλης, έστω κι από μακριά”.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δωρεά της κ. Θεοδωρίδου θα αποτελέσει τη μαγιά για τη δημιουργία ενός Μουσείου Ελλήνων Συνθετών, το οποίο θα στεγαστεί σε τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου (τη Δημοτική Καπναποθήκη), ή (αν ευοδωθούν οι προσπάθειες του Δήμου) στο παλιό Πρωτοδικείο Καβάλας και πρόσθεσε ότι θα είναι το μοναδικό Μουσείο του είδους του στην Ελλάδα.

Η κ. Θεοδωρίδου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να δωρίσει τη συλλογή της στην Καβάλα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει με το Μουσικό Σχολείο Καβάλας και δη με τον Διευθυντή του, Γιάννη Κακάρα, καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον του Δημάρχου Καβάλας, για τη σωστή αξιοποίηση των εκθεμάτων της μουσικής μας κληρονομιάς.

Εν συνέχεια, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην προσπάθεια που έκανε για να συγκεντρώσει τις παρτιτούρες των επώνυμων Ελλήνων Συνθετών, καθώς και στις συγκινητικές στιγμές που μοιράστηκε με τους δημιουργούς και τα συγγενικά τους πρόσωπα όταν τους αποκάλυψε τους ιδιαίτερους στόχους του εγχειρήματος της.

Η παρουσίαση της συλλογής της κ. Θεοδωρίδου, την οποία παρακολουθήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της Καβάλας, πλαισιώθηκε μουσικά από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

Οι παρτιτούρες των μουσικών έργων, οι επιστολές και τα αντικείμενα που χάρισε η σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου, είναι των εξής συνθετών:
Γιώργου Ανδρέου, Βαγγέλη Γερμανού, Γιάννη Ζουγανέλη, Μίκη Θεοδωράκη (Δωρεά Σόνιας Θεοδωρίδου από το προσωπικό της αρχείο), Γιώργου Θεοφάνους
Αλκίνοου Ιωαννίδη, Γιάννη Ιωάννου, Γιώργου Καζαντζή, Γιώργου Κατσαρού, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Στέφανου Κορκολή
Σταύρου Κουγιουμτζή, Νίκου Κυπουργού, Χρήστου Λεοντή, Σωκράτη Μάλαμα, Νίκου Μαμαγκάκη (Δωρεά Δημητρίου Μπαγέρη από το προσωπικό του αρχείο), Νότη Μαυρουδή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Θάνου Μικρούτσικου, Δήμου Μούτση, Θανάση Μωραΐτη, Χρήστου Νικολόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μίλτου Πασχαλίδη, Νίκου Πλατύραχου, Λένας Πλάτωνος, Μίμη Πλέσσα,

Νίκου Πορτοκάλογλου, Μανώλη Ρασούλη, Διονύση Σαββόπουλου, Μιχάλη Σουγιούλ, Γιάννη Σπανού, Σταμάτη Σπανουδάκη, Χρήστου Τσιαμούλη, Γιώργου Φακανά.

Προηγούμενο άρθροΣε απεργιακή κινητοποίηση θα προχωρήσουν την ερχόμενη Τρίτη οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης
Επόμενο άρθροΜεταφύτευση ελαιόδεντρων σε κεντρικά σημεία της Καβάλας