Παναγιωτόπουλος

Στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Στηρίζω κατά της φτώχειας που υποστήριξε στην Καβάλα 700 οικογένειες, σύμφωνα με το μέλος της ΠΝΟΗ κ. Νίκη Ανέστη. Στο πρόγραμμα απασχόλησε 29 ανέργους, ενώ η κ. Ανέστη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί για λίγους μήνες το πρόγραμμα.

Όπως τόνισε αρχικά η κ. Ανέστη «Το πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ για την αντιμετώπιση της φτώχιας το οποίο έτρεξε και στο Δήμο Καβάλας, ήταν μόνο για δύο χρόνια. Δόθηκαν όμως κάποιες παρατάσεις και καλύψαμε και τις παρατάσεις από την Ε.Ε. Όμως όταν δόθηκαν οι τελευταίες παρατάσεις, τον περασμένο χρόνο, αυτές καλύφθηκαν από εθνικά κονδύλια.

Έτσι 31 Οκτωβρίου και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους ανθρώπους που υποστηρίζονται μέσα από τις δομές, τελειώνουν όλα. Γύρω στα 700 και πλέον άτομα υποστήριξε η δομή αυτή, μια και κάποια άτομα άλλαζαν και έμπαιναν και νέα στις δομές αυτές, και ωφελούνταν μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο, από το κοινωνικό φαρμακείο, από την τράπεζα χρόνου, από το γραφείο διαμεσολάβησης και δέχθηκαν όλη την υποστήριξη που πρόσφερε το πρόγραμμα αυτό».

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ

Πρόσθεσε δε πως «Από ό,τι γνωρίζουμε λοιπόν μετά από τις επαφές που είχαμε και με το Δήμο Καβάλας κάποιες δομές όπως για παράδειγμα το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέσα από την στήριξη και υποστήριξη του Δήμου Καβάλας. Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο πρόγραμμα που το τρέχει ο Δήμος Καβάλας ως επικεφαλής εταίρος και αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στο οποίο η ΠΝΟΗ είναι συνέταιρος λειτουργεί ακόμη για να στηρίξει όσους δοκιμάζονται από την φτώχια. Γενικά πιστεύω όμως ότι ο Δήμος θα καταφέρει να συνεχίζει την λειτουργία δομών μια και οι ανάγκες ακόμη υπάρχουν.

Τριακόσιες πενήντα  οικογένειες είναι επίσημα καταγεγραμμένες και υπάρχουν στις καταστάσεις των δομών των κοινωνικών παντοπωλείων του Δήμου Καβάλας.  Εντωμεταξύ μια χρονιά στηρίχθηκαν κάποιες οικογένειες, μια άλλη χρονιά ανανεώθηκε η λίστα των  δικαιούχων μια και αντιμετώπιζαν κάποιες οικογένειες τρομερές δυσκολίες οπότε στηρίχθηκαν από τις δομές μας για να αντέξουν. Πέρα από αυτό και το κοινωνικό φαρμακείο και ο κοινωνικός λαχανόκηπος είχε κάποια άτομα τα οποία δούλεψαν εκεί και έφεραν κάποια παραγωγή στην οικογένεια τους, δόθηκαν είδη και στο οικογενειακό παντοπωλείο,  άρα ωφελήθηκαν μέσα και από αυτή τη δομή.

Και μάλιστα υπήρχαν μέσα από την Τράπεζα Χρόνου  άτομα που δήλωναν την ειδικότητά τους και έλεγαν εγώ για παράδειγμα είμαι υδραυλικός. Αν χρειασθεί κάποια εργασία θα πάω εγώ και θα πάρω μια άλλη υπηρεσία όταν την χρειασθώ, όπως για παράδειγμα θα κάνω μαθήματα στο παιδί σου. Αυτό γίνεται σε κάθε περίπτωση και όμως αυτά δεν φαίνονται προς τα έξω, όπως είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, οπότε  σίγουρα έχουμε περισσότερες οικογένειες από τις 750 και 29 νέα άτομα που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα. Και όλη η μισθοδοσία αυτών των ανθρώπων λογικά έπεσε μέσα στην πόλη, η μισθοδοσία δηλαδή αυτών έπεσε στην πόλη αφού τα άτομα αυτά έζησαν μέσα στην Καβάλα, ενώ ακόμη και όσα αγοράσθηκαν μια και έπρεπε να στηριχθούν οι δομές αυτές. Γενικά και χρήματα δόθηκαν προς τους προμηθευτές οπότε και αυτοί ωφελήθηκαν. Δηλαδή 1 εκ. ευρώ δόθηκε μέσα από τα προγράμματα αυτά και για δύο χρόνια προς τρία χρήματα ήρθαν μέσα στον τόπο μας. Ξέρουμε τέλος ότι η Περιφέρεια έχει κάποια σχέδια για συνέχιση των προγραμμάτων αλλά κάτι συγκεκριμένο δεν ξέρουμε ακόμη.

Μας ήρθαν έτσι και αλλιώς παρατάσεις την τελευταία στιγμή οπότε μπορεί και σε αυτή την περίπτωση μπορεί μια ημέρα πριν να πάρουμε την παράταση. Μέχρι το τέλος του χρόνου ίσως και να πάρουμε παράταση αλλά αυτό είναι πρόωρο. Και η κ. Φωτίου όταν ήρθε στην Καβάλα μας έδωσε μια ημέρα μετά παράταση 4 μηνών οπότε και σε αυτή την περίπτωση ίσως και να συμβεί κάτι. Απλά δεν το ξέρουμε».

Προηγούμενο άρθροΡαγδαία επιδείνωση του καιρού
Επόμενο άρθροΒ. Λεμονίδης: «Θα πρέπει να ντρέπεται» για τον διοικητή του ΟΑΕΕ