011e8_b2

Ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας πήρε την πρωτοβουλία για να διοργανώσει στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» χθες το απόγευμα μια ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Η Παιδική Παχυσαρκία».
Το μεγάλο αυτό πρόβλημα της εποχής μας που έχει μεγάλες επεκτάσεις στην υγεία των παιδιών μας ανέλαβαν να το μεταλαμπαδεύσουν στο κοινό που βρέθηκε στην αίθουσα της βιβλιοθήκης η Άννα Πολυμέρου – Σχοινάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ο γνωστός Φαρμακοποιός και λάτρης του αθλητισμού Θεόδωρος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος, αλλά και ταυτόχρονα απολύτως αποδεδειγμένο ότι είναι βασικός παράγοντας προδιάθεσης για την εμφάνιση πολλών σοβαρών νοσημάτων. Σήμερα πλέον, η παχυσαρκία πάνω από ένα όριο, θεωρείται πάθηση και αντιμετωπίζεται αναλόγως από την ιατρική επιστήμη!
Τα συνεχή στοιχεία δείχνουν πως με τους σημερινούς ρυθμούς αύξησης της, το 2025 θα υπάρχουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα 480.000 Ελληνόπουλα.
Οι αιτίες που την προκαλούν είναι ποικίλες, αλλά οι κυριότερες, ειδικά στην Ελλάδα, είναι:
α) η μεγάλη αύξηση της υποκινητικότητας των παιδιών και η δραστική μείωση της φυσικής δραστηριότητας
β) η αλλαγή της διατροφής στην χώρα μας, η οποία συντελέστηκε τα τελευταία 20 χρόνια με την μεγάλη αποστασιοποίηση από την Μεσογειακή Διατροφή.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε στην 1η θέση παγκοσμίως, με 33% υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών (36 % στα αγόρια και 30% στα κορίτσια ).
Η Καβάλα σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Χαροκόπειος έχει 22,21 υπέρβαρα παιδιά, 8,88% παχύσαρκα παιδιά και σύνολο οι δύο κατηγορίες αγγίζουν το 31,09% επί του συνόλου σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε η βράβευση αθλητών-αθλητριών, βετεράνων, κριτών στίβου, Σπαρταθλητών και παλαιών πρωταθλητριών.

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθησαν 5 άτομα για κατοχή ναρκωτικών στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης
Επόμενο άρθροH Καβάλα καλοσωρίζει τη Grekomania