10171797_10203338043674964_7155629329278683044_n

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας (και ειδικότερα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας) τονίζουν τα εξής:

Σήμερα, ¨εορτάζουμε¨ την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, αλληλέγγυοι με τους 78 εκατομμύρια ανθρώπους που μολύνθηκαν με τον ιό, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 που πρωτοεμφανίσθηκε ως επιδημία. Επιπλέον, η σημερινή ημέρα είναι και ημέρα μνήμης για τα 35 εκατομμύρια των θυμάτων σε όλο τον κόσμο που έχουν πεθάνει από τη θανατηφόρο αυτή ασθένεια. Πάνω απ’ όλα όμως η 1η Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, πρέπει να αποτελεί την ημέρα που θα μας θυμίζει ότι ο αγώνας κατά του AIDS,  που συνεχίζει να κτυπά νέους ανθρώπους ανεξαρτήτου χώρας, φύλου, φυλής, ή κοινωνικής τάξης, είναι διαρκής.

Η  παγκόσμια κοινότητα έχει δεσμευτεί να τερματίσει την επιδημία του AIDS έως το 2030. Πολλά έχουν γίνει από τότε που πρωτοεμφανίσθηκε ο ιός του HIV, κυρίως αναφορικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση των φορέων με την ανακάλυψη των σύγχρονων αντιρετροικών φαρμάκων, αλλά και την έγκαιρη και αξιόπιστη εργαστηριακή διάγνωση αυτών που έχουν μολυνθεί. Παρά τις προόδους της ιατρικής όμως, ο ιός του AIDS εξακολουθεί να μολύνει μέσω της σεξουαλικής επαφής πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ στη χώρα μας περίπου 500 νέα κρούσματα καταγράφονται κατ’ έτος ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους, αλλά και ετεροφυλόφιλους νέους ανθρώπους και των δύο φύλων, ένας αριθμός που παραμένει δυστυχώς αμείωτος τα τελευταία χρόνια.

Με την πρόσβαση στη θεραπεία, οι άνθρωποι που ζουν με HIV ζουν μεν περισσότερο απ’ ότι παλαιότερα, η ασθένεια, όμως, εξακολουθεί να θεωρείται ανίατη. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον HIV δεν μειώνεται μεταξύ των ενηλίκων, και οι νεαρές γυναίκες κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη μόλυνση με τον ιό. Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις είναι πλέον διαφορετικοί και οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ τονίζουν την ανάγκη να επεκταθούν οι στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας του AIDS από τη γέννηση έως τα γηρατειά. Οι προσπάθειες για ενημέρωση και πρόληψη της μετάδοσης του HIV αποδίδουν καρπούς μόνον όταν έχουν διάρκεια, συνέπεια και υπάρχει η ενεργός συμμετοχή όλων μας, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις τις δράσεις αυτές.

Η επιδημία του AIDS δεν έχει τελειώσει. Οι όποιες επιτυχίες μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής, μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον, αλλά πρέπει να θυμόμαστε και να μην εφησυχάζουμε. Να  μετατρέψουμε με τη δύναμη της αλληλεγγύης μια καταστροφική ασθένεια, σε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα της σύγχρονης ιστορίας, ελπίζοντας ότι οι νεότερες γενιές θα μεγαλώσουν σε έναν πλανήτη απαλλαγμένο από τον ιό HIV.

Προηγούμενο άρθροΕμπιστευτικό έγγραφο Κομισιόν: Μυστήριο ο ρόλος του ΔΝΤ – Το σενάριο για Plan B
Επόμενο άρθροΗ Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» διοργανώνει εκδήλωση για ΑΜΕΑ