Η πρόσκληση ήταν ανοιχτή και την απεύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης στη νεολαία της πόλης. Έτσι το απόγευμα της Παρασκευής πολλοί νέοι άνθρωποι ανηφόρησαν στην Παναγία και συνάντησαν το δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο δήμαρχο στη φιλόξενη αίθουσα του Ιμαρέτ, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για την υφιστάμενη κατάσταση του δήμου, να διατυπώσουν τις προτάσεις τους και να καταθέσουν τις καινοτόμες ιδέες τους.

Ο Θόδωρος Μουριάδης συστήθηκε στους νέους, παραθέτοντας το όραμά του για ένα βιώσιμο δήμο που επενδύει στον τουρισμό, στις υποδομές, στις σύγχρονες τεχνολογίες, στη δημοκρατική διακυβέρνηση, στη διαβούλευση και στη συν-διαμόρφωση των αποφάσεων.

Ο Θόδωρος Μουριάδης αναφέρθηκε στη χρησιμότητα ιδρύσεως ενός Συμβουλίου Νέων και στη θέσπιση αντιδημαρχίας νεότητας. Παρατήρησε ότι λείπει από τον δήμο ένα Κέντρο Νεότητας, αν και υπάρχουν διαθέσιμες εγκαταστάσεις όπου μπορεί να στεγαστεί. Ο υποψήφιος δήμαρχος πρόσφερε στους νέους την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος», προκειμένου να το εκθέσει αργότερα στους Καβαλιώτες.

Διευκρίνισε ότι κατανοεί πλήρως το πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει τη νεολαία και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να τάξει θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, σχεδιάζει τη σύγχρονη λειτουργία ενός δήμου που θα μπορεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η τουριστική αξιοποίηση των γραφικών χωριών του δήμου, η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, κλπ. Ο Θόδωρος Μουριάδης πρότεινε επίσης τη θεσμοθέτηση ενός ετήσιου διεθνούς ανταμώματος νέων, που θα μπορεί να οργανωθεί ως κατασκήνωση και να στεγαστεί σε χώρο του στρατοπέδου Ασημακοπούλου (είναι απαραίτητη λοιπόν η σοβαρή διεκδίκηση του χώρου από τον δήμο).

Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη βοήθεια των επιστημονικών συνεργατών του και της τεχνολογίας, ζήτησε από τους νέους να επισκεφθούν το προσωπικό του προφίλ στο facebook και να απαντήσουν σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Οι απαντήσεις τους έδωσαν άμεσα στατιστικά αποτελέσματα επί σημαντικών ερωτημάτων και βασικών προβλημάτων.

Ακόλουθα, το λόγο έλαβαν οι νέοι, θίγοντας θέματα που τους προβληματίζουν στην καθημερινότητα τους. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει πλήθος νέων ανθρώπων με ιδέες, ωστόσο δεν υπάρχουν τα αρμόδια άτομα ώστε να απευθυνθούν και να συζητήσουν. Μάλιστα διατυπώθηκαν παράπονα, διότι κάποιοι επιχείρησαν να συνομιλήσουν με εκπροσώπους του δήμου αλλά βρήκαν κλειστές πόρτες.

Αναφορά έγινε στη διαδικασία προσομοίωσης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και ζητήθηκε η συμμετοχή της νεολαίας σε επιτροπές και δημοτικά όργανα, ώστε να καταπολεμηθεί η αποχή από τα κοινά και να δρομολογηθεί η διαδικασία ενεργής συμμετοχής.

Ζητήθηκε η αναβάθμιση του Πάρκου Φαλήρου καθώς και δημιουργία περισσότερων συνοικιακών πάρκων, όχι μόνο για την εξασφάλιση πνευμόνων πρασίνου αλλά και για την πολιτιστική τους χρήση. Βεβαίως, υπογραμμίστηκε ότι ανάλογοι χώροι δε θα πρέπει μόνο να δημιουργούνται και να συντηρούνται από το δήμο, αλλά και να τίθενται υπό την προστασία των πολιτών.

Ενοχλημένοι δήλωσαν οι νέοι με την άσχημη κυκλοφοριακή κατάσταση της πόλης, ζητώντας να αλλάξει η εσφαλμένη νοοτροπία υπερ-χρήσης των αυτοκινήτων, προτείνοντας ακόμη και την πεζοδρόμηση των κεντρικών δρόμων ώστε να «ανασάνει» κυκλοφοριακά το κέντρο. Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν τα νέα άτομα στην κατάλληλη προώθηση των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Καβάλας, συμπεραίνοντας ότι μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της τοπικής τουριστικής προβολής. Παρόλα αυτά, άσκησαν κριτική για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημοτικές παραλίες, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Καβάλα να διεκδικεί τουριστική αναβάθμιση με τις σημερινές υποβαθμισμένες υποδομές της (όπως η ακτή Καλαμίτσας, οι εγκαταστάσεις της οποίας κινδυνεύουν να χαθούν.)      

Προηγούμενο άρθροΔημοσκόπηση: “Ναι” σε πρόωρες εκλογές και Κυριάκο Μητσοτάκη – Φόβοι για νέα μέτρα
Επόμενο άρθροΡαφαήλ και Σοφία: διαδοχικά έντονα κύματα κακοκαιρίας που θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις πρώτες ημέρες του 2019