Ο Δήμος Καβάλας και η Τεχνική Υπηρεσία του προσπαθούν να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό το Προεδρικό Διάταγμα για το έργο ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη όπως το διαβεβαιώνει η Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Ευαγγελία Δρακονάκη.

Η κ. Δρακονάκη ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Πραγματοποιήθηκε μια δημοπράτηση ανάπλασης της πλατείας του Καπνεργάτη, η οποία όμως ανεστάλη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και αυτό γιατί έπρεπε να προηγηθεί η αλλαγή του σχεδίου πόλης σε όλη την περιοχή.

Αυτό λοιπόν που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας ήταν η πρόταση ανάπλασης της πλατείας και της προσαρμογής των δεδομένων τόσο στις απαιτήσεις της μελέτης, της χρηματοδοτούμενης δηλαδή, όσο και στην υφιστάμενη κατάσταση.

Έχει να κάνει λοιπόν με την πεζοδρόμηση της οδού Αβέρωφ, με πεζοδρόμηση της Κασσάνδρου μέχρι το ύψος της Βενιζέλου και με αφορμή την επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή έπρεπε να κλείσουν οι κύκλοι και να πειραχθεί για παράδειγμα η οδός Κύπρου, μια οδός που όλοι γνωρίζουμε ότι από εκεί περνούν οχήματα, είναι μια σύνθετης κυκλοφορίας οδός, η οποία από το 1980 είναι πεζόδρομος!!!! Βάσει σχεδίου πάντα. Εκεί υπήρχαν πολλά λάθη και θα αναφέρω ότι μια πλευρά του δημαρχείου, ενός κτηρίου που σαφώς και υπήρχε πριν το 1980, απλά στο σχέδιο του `80 ρυμοτομούνταν».

ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η κ. Δρακονάκη πρόσθεσε ότι «Εμείς κάναμε την αλλαγή του σχεδίου, κάνοντας τις σωστές παρεμβάσεις και ακουμπώντας στην υφιστάμενη κατάσταση. Πάνω από όλα όμως φροντίσαμε να πατήσουμε στην μεγάλη μελέτη του ΒΑΑ που θα μας φέρει και την χρηματοδότηση».

Η ίδια θύμισε ότι μετά το 1980 ακολούθησε ένα ακόμη σχέδιο το 1990 το οποίο όμως κρίθηκε αντισυνταγματικό διότι η υπογραφή του και η θεώρηση του δεν θεωρήθηκε σύννομη, οπότε μοιραία ήταν η επιστροφή στο σχέδιο του 1980.

«Να τονίσω βέβαια και να πω ότι βάσει στοιχείων που παρουσιάσαμε στο Δ.Σ. σχέδια του 1923 ήταν πολύ πιο σοβαρά και πολύ πιο μελετημένα από αυτά που ακολούθησαν μεταγενέστερα. Φαντασθείτε ότι στο σχέδιο του 1923 υπήρχαν ακόμη και οι αποτυπώσεις των οδών που μελετήθηκαν.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η μελέτη και ο πολεοδομικός σχεδιασμός από τα μελετητικά γραφεία της Αθήνας χωρίς να έχουν βιώσει την εδώ κατάσταση, δημιουργούν αυτού του είδους τα προβλήματα.

Μιλάμε για το σχέδιο πόλεως της Καβάλας και του Παληού είναι επιβεβλημένο να γίνει. Καλό είναι να ολοκληρωθούν οι απαιτήσεις, απλά καλό είναι που έχουμε μια μελέτη που θέλουμε τώρα έτοιμη. Αυτή η κουβέντα πρέπει να ανοίξει, εμείς σε κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναφέρουμε το ζητούμενο αυτό απλά στην προκειμένη περίπτωση πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο της περιοχής πέριξ της πλατείας Καπνεργάτη.

Άλλωστε θα ακολουθήσει η έκδοση προεδρικού διατάγματος και με ισχύ του Π.Δ. βάσει νομοθεσίας θα έχουμε ένα εγκεκριμένο σχέδιο σε μια περιοχή με απόσταση μικρότερης των 300 μέτρων από την θάλασσα. Αυτό λέει ο νόμος και αυτό κάνουμε και εμείς» τόνισε επί του θέματος.

ΓΕΦΥΡΑ

Αναφορικά με το θέμα της γέφυρας που κατέρρευσε στο παλιό Νοσοκομείο  η ίδια είπε ότι  «Για το θέμα της γέφυρας για μια ακόμη φορά θα αναφέρω ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Ευτυχώς βέβαια και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμένα, δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό ούτε βέβαια θάνατο, οπότε αυτό προέχει.

Από εδώ και πέρα βλέπουμε μια σύνθετη κατάσταση στην κατασκευή της γέφυρας, ενώ ως γνωστό από την Εισαγγελία έχει ανατεθεί σε πραγματογνώμονα η αναζήτηση και η σύνταξη πορίσματος πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια πτώσης της γέφυρας. Βέβαια θα λάβουμε γνώση για το τι θα γίνει και αυτό θα μας βοηθήσει στο μέλλον.

Θα δούμε στην συνέχεια αν υπάρχει λόγος κατασκευής της γέφυρας ή αν πρέπει να γίνει κάτι άλλο όπως η διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου. Τα κυκλοφοριακά δεδομένα μετά από 30 χρόνια έχουν αλλάξει και από εκεί και πέρα μένει ο τρόπος κατασκευής ή ανακατασκευής της γέφυρας και η χρηματοδότηση αυτού του μεγάλου έργου είτε από την Περιφέρεια, είτε από το ίδιο το υπουργείο».

Προηγούμενο άρθροΜεγάλο το ενδιαφέρον στην εκδήλωση του ΤΕΙ για το διακρατικό πρόγραμμα που αφορά τη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας
Επόμενο άρθροΑρνητική η εικόνα της αγοράς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλη Λεμονίδη