Ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID – 19 στη Θάσο;
Στη Θάσο αυτή τη χρονική στιγμή η εμβολιαστική διαδικασία εξελίσσεται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Υπάρχουν δύο (2) εμβολιαστικές γραμμές. Η μία λειτουργεί με το εμβόλιο της BioNTech-Pfizer και η άλλη με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η Θάσος συμμετέχει στο σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» για τον καθολικό εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων του νησιού και μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στους πρωταθλητές ανάμεσα στα νησιά που εφαρμόζεται το ανωτέρω σχέδιο.

Όλοι οι εμβολιασμοί γίνονται στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου, το οποίο στηρίζουμε τόσο με προσωπικό όσο και με υλικοτεχνική υποδομή. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% των μόνιμων κατοίκων.

Ποια είναι η σημερινή υγειονομική εικόνα της Θάσου από την Πανδημία COVID – 19;
Η υγειονομική κατάσταση της Θάσου, μετά την εκδήλωση του 3ου Κύματος της Πανδημίας COVID – 19, που ήταν και το ισχυρότερο στην περιοχή μας, βελτιώνεται με σταθερό ρυθμό. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, η Πανδημία COVID – 19 δεν έχει τελειώσει και οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Μετά από περισσότερο από ένα έτος από την έναρξη της Πανδημίας, έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα μέσα αντιμετώπισης με ισχυρότερο αυτό του εμβολίου.
Πιστεύουμε ότι το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» βελτιώνει καθημερινά την υπάρχουσα υγειονομική κατάσταση του νησιού, η οποία σχετίζεται άμεσα με την εικόνα μας ως τουριστικού προορισμού.

Ποια η σημασία του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας στη Ροδόπη για μια καλή τουριστική περίοδο φέτος στη Θάσο;
Ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας (Ροδόπης) εξυπηρετεί το συντριπτικό ποσοστό των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας από τις Βαλκανικές Χώρες. Η κύρια διάβασή τους στην Χώρα μας πραγματοποιείται οδικώς από το συγκεκριμένο συνοριακό σταθμό.
Η απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού της Νυμφαίας (Ροδόπης) είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει μία επιτυχής τουριστική περίοδος για τη Θάσο.
Δεν αναφερόμαστε μόνο στη λειτουργία του συνοριακού σταθμού, κάτι που για εμάς είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο, αλλά κυρίως για την ομαλή και για την ταχύτερη δυνατή διέλευση του ρεύματος των επισκεπτών, τηρουμένων των απαιτούμενων ελέγχων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού COVID – 19, που υιοθετείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την υγειονομική ασφάλεια της χώρας μας όσο και την ταχύτητα διέλευσης των επισκεπτών.

Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα για την φετινή τουριστική περίοδο στη Θάσο;
Τα πρώτα μηνύματα από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δείχνουν ότι η φετινή τουριστική περίοδος στη Θάσο θα είναι σίγουρα καλύτερη από την περσινή. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες και την εξέλιξη της Πανδημίας COVID – 19 που θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Πέρυσι, ενώ ξεκινήσαμε καλά, τα προβλήματα με τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας και η εξέλιξη της Πανδημίας στις Βαλκανικές Χώρες είχε καταστροφικά αποτελέσματα.
Φέτος, οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες και όλοι οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Θάσο έχουμε ξεκινήσει με όρεξη και αισιοδοξία για την τρέχουσα τουριστική περίοδο και είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους επισκέπτες μας.

Η Θάσος έχει πληγεί το Φθινόπωρο του 2019 με ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Σε τι στάδιο βρίσκεται η αποκατάσταση των καταστροφών δεδομένων και των δυσκολιών από την Πανδημία COVID – 19;
Η Θάσος κατά τις έντονες βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου 2019, υπέστη μεγάλες ζημιές σε δίκτυα και υποδομές.
Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Θάσου διεκδίκησε και έλαβε σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τις αποκαταστάσεις. Ειδικότερα:
Έχουν ολοκληρωθεί τα έργα:
«Αποκατάσταση λειτουργικών βαθών στο Λιμένα Νήσου Θάσου», ποσού 380.000,00€ από το Υπουργείο Υποδομών.
Εκτελούνται τα έργα:
α) «Επείγουσα αποκατάσταση ζημιών δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης ακαθάρτων, περιοχών Δήμου Θάσου», ποσού 1.775.000€ από το Δήμο Θάσου.
β) «Επανακατασκευή Κατεστραμμένων Τοιχίων Αντιστήριξης στην Ποταμιά Δήμου Θάσου», ποσού 700.000€ από το Δήμο Θάσου.
γ) «Εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου (master plan) για την ιεράρχηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων άμεσης προτεραιότητας στη νήσο Θάσο», ποσού 171.740€ από το Υπουργείο υποδομών.
Αναμένουμε την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών για τα έργα:
α) «Επανακατασκευή Κατεστραμμένων Τοιχίων Αντιστήριξης στην περιοχή ¨ΚΑΣΤΡΟ¨ Λιμεναρίων Δήμου Θάσου», ποσού 400.000,00€.
β) «Επανακατασκευή Κατεστραμμένων Οχετών Όμβριων στον Λιμένα (Θάσος) Δήμου Θάσου», ποσού 350.000,00€.
Επίσης με αποφάσεις του ΥΠΕΣ, εγκρίθηκε στο Δήμο Θάσου συνολικά το ποσό των 800.000€ για παρεμβάσεις άμεσης αποκατάστασης και αποφυγής εκ νέου πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία και αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται για τον συγκεκριμένο σκοπό από το Δήμο.

Από την ανάληψη της θητείας σας δίνετε μεγάλη έμφαση στην καθημερινότητα και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ποιες ενέργειες έχετε δρομολογήσει ή υλοποιήσει προς την κατεύθυνση αυτή;
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Διοίκηση του Δήμου Θάσου διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος Θάσου παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις σε εξοπλισμό (οχήματα, απορριμματοφόρα, καλαθοφόρο κλπ.) που είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων καθημερινότητας των πολιτών.
Μέχρι σήμερα έχουμε προμηθευτεί:
α) Ένα (1) καινούργιο Καλαθοφόρο Ανυψωτικό Όχημα (116.312€.)
β) Ένα (1) καινούργιο Κλαδοτεμαχιστή (23.808€).
γ) Δύο (2) καινούργια μικρά φορτηγά (VAN) ( 41.912€).
δ) Δύο (2) καινούργια απορριμματοφόρα (16m3 και 2,5m3) (208.320€.)
ε) Ένα (1) καινούργιο απορριμματοφόρο (16m3) (148.800€).
στ) Ένα (1) καινούργιο απορριμματοφόρο (6m3) (107.880€).
ζ) Ένα (1) καινούργιο απορριμματοφόρο ανακυκλώσιμων υλικών (16 m3) (77.091,30€) ως δωρεά από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε.
Έχει υπογραφεί σύμβαση και περιμένουμε την παράδοση ενός καινούργιου απορριμματοφόρου (12m3) (152.520€).
Ολοκληρώνουμε σύντομα τις διαδικασίες ανάδειξης προμηθευτή για την προμήθεια ενός (1) γερανοφόρου φορτηγού με αρπάγη (204.600€), ενώ σύντομα προκηρύσσουμε και ένα (1) όχημα πολλαπλών χρήσεων και παρελκομένων (161.200€).
Επίσης έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλές παρεμβάσεις:
α) καθαριότητας και εξωραϊσμού δημοτικών κοινοχρήστων χώρων σε όλους του οικισμούς (κοινοτικά κτίρια, πλατείες, ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, κλαδέματα δέντρων, νεκροταφεία κλπ.),
β) αντικατάστασης φωτιστικών σωμάτων και τοποθέτηση νέων,
γ) αντικατάστασης και τοποθέτησης παγκακιών κλπ.
Επίσης ολοκληρώνεται η διαδικασία δημοπράτησης για την ανάδειξη αναδόχου για την «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για τη Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων προορισμών Δήμου Θάσου», ποσού 236.955,73€.
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω και το έργο “Ανάπλαση και Ανάδειξη Δασικού Κήπου Ποτού” στον οικισμό του Ποτού Θεολόγου Θάσου του Δήμου Θάσου, ποσού 49.567,00€

Ποια είναι τα μεγάλα έργα του Δήμου Θάσου που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδότηση και σύντομα ξεκινούν ή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους;
Έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει τα έργα:
α) «Προσθήκη αιθουσών Γυμνασίου Λυκείου Λιμένα Θάσου», προϋπολογισμού 560.000€.
β) «Κατασκευή γέφυρας σε αντικατάσταση ‘’ιρλανδικής διάβασης’’ επί της παλαιάς χάραξης της Εθνικής οδού Λιμεναρίων-Λιμένα», ποσού 628.999,99€.
γ) «Αποκατάσταση ευστάθειας πρανών στο δρόμο από τον Πρίνο προς το Καζαβήτι» ποσού 312.000€.
Έχουμε προκηρύξει τα έργα:
α) «Αποπεράτωση Δημαρχιακού Καταστήματος», προϋπολογισμού 3.500.000€.
β) «Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και ΑΠΕ στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Λιμένα», προϋπολογισμού 120.444,82€.
γ) «Δίκτυο Ύδρευσης Οικισμού Σκάλας Μαριών Δήμου Θάσου», προϋπολογισμού 795.000€.
δ) «Δίκτυο Ύδρευσης Οικισμού Πρίνου – Όρμου Πρίνου Δήμου Θάσου», προϋπολογισμού 2.750.000€
Έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα έργα:
α) «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Σκάλας Καλλιράχης, Σκάλας Σωτήρος», ποσού 3.715.000€.
β) «Συντήρηση και καθαρισμός του δικτύου αντιπυρικών ζωνών των δημοτικών δασών του Δήμου Θάσου», ποσού 1.228.500€.
γ) «Βελτίωση βατότητας δημοτικού δασικού οδικού δικτύου Ν. Θάσου», ποσού 598.500€.
δ) «Κατασκευή πεζοδρομίων στη Σκάλα Πανάγιας Κοινότητας Παναγίας», ποσού 361.000€.
ε) «Αντικατάσταση τμημάτων εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Αγίου Γεωργίου Θάσου», ποσού 195.920€.
στ) «Ανατολική Έξοδος Λιμεναρίων», ποσού 467.000€.
ζ) «Ανάπλαση Πλατείας Σκάλας Μαριών» ποσού 327.000€.

Προηγούμενο άρθροΈναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού-Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων για το 2021
Επόμενο άρθροΑστυνομικοί ακινητοποίησαν όχημα με παράνομους μετανάστες στο κέντρο της Καβάλας