Στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 μίλησε το πρωί της Τρίτης (25/8) ο πνευμονολόγος και γραμματέας του ιατρικού συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, για την πανδημία, την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, τα νέα μέτρα στα σχολεία, τη χρήση της μάσκας, αλλά και για περί συνωμοσιών.

Ο κ. Πολίτης για την Καβάλας είπε: “Αν εξαιρέσουμε το πικ που είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, τα πάμε καλύτερα. Έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Σε εθνικό επίπεδο, γίνονται αρκετά τεστ καθημερινά άρα μοιραία θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί, και είναι ο βαρύτερος δείκτης της πανδημίας είναι ο αριθμός των διασωληνομένων, όπου αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες. Αν αυξηθούν κι άλλο σημαίνει ότι η πανδημία παίρνει τα πάνω της” και συνέχισε επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας: “Θα το καταλάβουμε όταν αυξηθούν ραγδαία η βαρέως πάσχοντες και οι διασωληνομένοι. Ας είμαστε ψύχραιμοι. Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά και πρέπει να υπάρχει εγρήγορση”.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο κ. Πολίτης είπε χαρακτηριστικά πως: “Το άνοιγμα των σχολείων είναι η βάση και η μαγιά του πολιτισμού και μίας υγιούς κοινωνίας. Πως αλλιώς θα μπορούσαν να πάνε τα παιδιά στα σχολεία”. Έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα με νέες έρευνες σχετικά με τα παιδιά δηλαδή ότι κολλάνε πιο δύσκολα απ’ ότι οι ενήλικες και μεταδίδουν επίσης πιο δύσκολα. “Η μάσκα την ώρα του μαθήματος πρέπει να χρησιμοποιείται. Μπορεί να είναι δυσάρεστο και σαν εικόνα να μην είναι ευχάριστο, αλλά τι άλλο μπορεί να γίνει”.

Βέβαια εκεί που στρέφονται οι ειδικοί είναι και κατά πόσο εύκολο θα είναι τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσουν ορθά τη χρήση μάσκας. “Πρέπει να γίνονται συνεχείς εκπαιδευτικές δράσεις από εκπαιδευτικούς ώστε να μάθουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν με ασφάλεια και σύνεση της μάσκα. Είναι δύσκολο και οι δάσκαλοι θα κληθούν να σηκώσουν φέτος ένα επιπλέον βάρος. Δεν θα έχουν μόνο το εκπαιδευτικό βάρος, αλλά θα έχουν και έναν ελεγκτικό ρόλο που αν μη τι άλλο θα είναι δυσάρεστος. Τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδευτούν με δια ζώσης επίδειξης το πως εφαρμόζεται η μάσκα”.

“Η βλαπτικότητα της μάσκας μετά από έξι ώρες μαθήματος επιστημονικά απορρίπτεται”, τονίζει ο Αλέξης Πολίτης. “Σαφώς τα παιδιά που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ισχύουν άλλοι κανόνες. Τα υγιή άτομα δεν κινδυνεύουν από τη χρήση μάσκας. Η χρήση μάσκας, με συχνές απολυμάνσεις των θρανίων και των καρεκλών και όλων των αιθουσών και την πολιτική που φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί νομίζω ότι θα πάμε καλά”.

Επίσης σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Πολίτης είπε πως: “Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Έχουμε περάσει αιώνες σκοταδισμού σαν κοινωνία και σαν παγκόσμια κοινότητα. Ο πολιτικός λαϊκισμός, η κάθε είδους εσχατολογία η συνωμοσιολογία, υπερισχύει έναντι της λογικής. Είναι άσχημο να συζητάμε για τα αυτονόητα. Τώρα νομίζω μετά τα άλματα προόδου που έχει σημειώσει η επιστήμη, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να αποκωδικοποιήσουμε το DNA, να κερδίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, μιλάμε πλέον για πράγματα που μιλούσαμε πριν από εκτατό χρόνια. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό το κυνήγι μαγισσών. Είναι τα μοναδικά όπλα που έχουμε, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι αποστάσεις, οι μάσκες και η υγιεινή των χεριών”.

Ακούστε όσα δήλωσε στο Lobby 101.8 o Αλέξης Πολίτης από το 15.18

https://www.facebook.com/nownews.gr/videos/619652968720980/?t=919

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός: Στους 243 οι νεκροί στη χώρα – Κατέληξε «69χρονος στο ΑΧΕΠΑ
Επόμενο άρθροΠαραχώρηση κτιρίου Κούφλερ στην Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας