Ολοκληρώθηκαν οι θερινές εκπτώσεις και στην Καβάλα με την εμπορική κίνηση να είναι μειωμένη κατά 40% – 50%. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιάννη Κελγιώργη σε αυτό συντέλεσε και η ανυπαρξία τουριστών από την πόλη της Καβάλας. Ο ίδιος προέβλεψε κλείσιμο επιχειρήσεων κατά 15%.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «δυστυχώς επαληθεύθηκαν οι εκτιμήσεις μας. Περιμέναμε να υπάρχει μειωμένη κίνηση και επαληθευθήκαμε. Σ’ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η μειωμένη τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, η έξαρση των κρουσμάτων που είχαμε μέσα στις εκπτώσεις κι από ‘κει και πέρα όλη αυτή η κατάσταση ευνόησε στο να υπάρχει ένα αρνητικό πρόσημο.

Η πτώση στους τζίρους των καταστημάτων μεσοσταθμικά υπολογίζεται γύρω στο 40%-50%. Για την κερδοφορία δεν μπορούμε να έχουμε μετρήσεις γιατί οι τιμές ήταν ήδη πάρα πολύ χαμηλές προκειμένου να πιάσουμε το παραπάνω νούμερο. Μία επιχείρηση για να κάνει τζίρο μειώνει την κερδοφορία της,  τουρισμός δεν υπήρχε καθόλου. Στα 100 ευρώ, τα 1-2 ευρώ ήταν από τους τουρίστες. Ήταν ανύπαρκτος φέτος ο τουρισμός στην Καβάλα. Είχαμε πολύ μεγάλες προσδοκίες με το άνοιγμα των συνόρων διότι Βαλκάνιους είχαμε, Βαλκάνιους περιμέναμε. Δυστυχώς, λίγο η έξαρση των κρουσμάτων και λίγο το κλείσιμο των συνόρων και η επιβολή των τεστ, συντέλεσαν ώστε να είναι και η περιοχή μας από αυτές που έχουν πληγεί από τη μειωμένη τουριστική κίνηση».

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Για τη συνέχεια είπε ότι «βάση μιας πανελλαδικής έρευνας που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από την ΕΣΕΕ, περίπου το 15% των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα κλείσουν μη μπορώντας να αντέξουν το βάρος των υποχρεώσεων και της πτώσης του τζίρου. Ίσως στην περιοχή μας να έχουμε ένα καλύτερο ποσοστό, αλλά δυστυχώς θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα κλείσουν.

Δυστυχώς το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή που κλείσαμε τα καταστήματά μας κι είχαμε καταδείξει στην κυβέρνηση ποιος θα έπρεπε να είναι ο βηματισμός για την επόμενη μέρα. Θέλαμε γενναία ρευστότητα, χαμηλότοκα δάνεια, μια γενναία επιχορήγηση όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή με άτοκα τα πρώτα δύο χρόνια, για να βρούμε ξανά το βηματισμό μας και να αρχίσει μετά μια επιχείρηση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Για το ωράριο είπε ότι «από 1 Σεπτεμβρίου η αγορά επανέρχεται στο κανονικό θερινό ωράριο. Τα καταστήματα θα ανοίγουν στις 6 το απόγευμα και θα κλείνουν στις 9, μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου που θα έχουμε την αλλαγή της ώρας.

Είμαστε σε αναμονή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, να παρθούν γενναίες αποφάσεις ώστε να μπορέσει να κρατηθεί όρθιο το επιχειρείν στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, για να βγούμε από αυτήν την κρίση υγιείς υγειονομικά και οικονομικά».

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζουν τη λειτουργία τους και το Σεπτέμβριο τα ξενοδοχεία της Θάσου
Επόμενο άρθροΑμερικάνικο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου