Ολοκληρώθηκαν χθες οι χειμερινές εκπτώσεις με την αγορά της Καβάλας να μετρά τις πληγές της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλη Λεμονίδη δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «τελευταία μέρα των εκπτώσεων η 28η Φεβρουαρίου, από την επόμενη μέρα βγαίνουν οι διπλές τιμές και οι ταμπέλες των εκπτώσεων εκτός αν κάποιο κατάστημα προχωρήσει σε 10ήμερο προσφορών και πρέπει να το αναφέρει με τιμές έως 50%.

Η εικόνα των εκπτώσεων είναι αυτή που έχουμε αποτυπώσει, δηλαδή ένα πρόσημο που πλέον δεν υπάρχει. Μιλούσαμε για αρνητικό πρόσημο αλλά πλέον δεν μπορούμε ούτε καν αυτό να βάλουμε. Είναι η απόλυτη καταστροφή του εμπορίου αυτό που συνέβη στην εκπτωτική περίοδο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον ούτε από το καταναλωτικό κοινό. Υπήρχε μόνο πάρα πολύ μεγάλη μετατόπιση των εξόδων, των χρεών και των υποχρεώσεων στο τελευταίο δίμηνο των επιχειρήσεων και των συναδέλφων. Με τεράστια μειωμένα έσοδα και με αυξημένα έξοδα, ο λογαριασμός δεν μπορεί να βγει.

Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές έχουν απόλυτο δίκιο διότι βλέπουν και μέσω της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που υπάρχουν, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και βλέπουν και σε πρακτικό επίπεδο πλέον να μειώνονται τα έσοδά τους και η καταναλωτική τους δύναμη, από τη στιγμή που έχουν αυξηθεί η ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης. Όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος συν όλα τα προϊόντα που έχουν αυξηθεί στα είδη πρώτης ανάγκης, νομίζω ότι όλα αυτά συντελούν σε αυτό που είπα, ότι η κατάσταση είναι απολύτως τραγική».

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Πρόσθεσε ότι «δεν ξέρω τι μπορεί να ακολουθήσει τους τρεις μήνες της άνοιξης που είναι οι μεταβατικοί προς το καλοκαίρι, διότι όλοι λένε ότι μπορεί να έχουμε ένα καλοκαίρι το οποίο θα είναι ευοίωνο αλλά από την άλλη εκεί που μιλούσαμε για την οικονομική και υγειονομική κρίση, πλέον προχωράμε στην ενεργειακή κρίση και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και τα γεγονότα στην Ουκρανία που δημιουργούν περαιτέρω ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε όλους. Αυτό που συμβαίνει επηρεάζει και τη δική μας χώρα.

Το καλοκαίρι μπορεί να υπάρχουν προκρατήσεις και να λέμε ότι μπορεί να είμαστε μία περιοχή που έρχονται αρκετοί τουρίστες, αλλά δεν ξέρουμε αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες κατά πόσο θα επηρεάσουν τον τουρισμό μας».

Προηγούμενο άρθροΠάρης Παρασχούδης: Η Θάσος είναι ένα δυνατό όνομα στη ρουμανική αγορά και πρώτη επιλογή για όλους τους Ρουμάνους
Επόμενο άρθροΟυκρανία: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει την Βουλή