Λάβρος κατά της συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Καλαντζής. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ξεπούλημα ενός εθνικού μας ζητήματος.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας δέχεται πιέσεις για το θέμα των Πρεσπών. Σκέφτεστε να ήταν πρωθυπουργός της χώρας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου και να τολμούσε κάποιος να πει ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις; Η Ελλάδα κοιτάζει το συμφέρον της και την ιστορική της συνέχεια. Τι πιέσεις να δεχτούμε και για ποιον λόγο; Είναι δυνατόν να πάμε σε μία συμφωνία που το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει και να ευεργετεί τα Σκόπια χωρίς κανένα όφελος; Όταν κάνεις μια συμφωνία είναι προς όφελος και των δύο. Ποιο όφελος έχει η Ελλάδα; ότι θα υπάρξει ασφάλεια και ηρεμία στα Βαλκάνια; Τουλάχιστον μόνο σε χαζούς πρέπει να απευθύνονται. Δηλαδή τι πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν τα Σκόπια; Το ότι το 1/3 εξ αυτών είναι Αλβανοί και το μυαλό τους είναι να πάνε στην Αλβανία είναι ένα πραγματικό γεγονός, όποιο και να είναι το όνομα των Σκοπίων. Δεύτερον, είναι δυνατόν ένα κράτος 1,5 εκατομμυρίου πραγματικών κατοίκων να είναι πρόβλημα αστάθειας ή όχι για μια περιοχή τόσο μεγάλη όπως είναι τα Βαλκάνια; Δεν έχουν ούτε δύναμη, ούτε οντότητα, ούτε καμιά πιθανότητα να δημιουργήσουν θέμα. Και το πιο σημαντικό, από τη στιγμή που τα Σκόπια «καίγονται», διότι μόνο με την έγκριση της Ελλάδας θα βρεθούν στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, εμείς γιατί πρέπει να είμαστε επισπεύδοντες; Γιατί πρέπει εμείς να συμφωνήσουμε μαζί τους; Εδώ προτού γίνει πράξη η συμφωνία, αυτοί οι ίδιοι αλλά και οι Ευρωπαίοι τους λένε Μακεδονία. Αυτοί λένε ότι μιλάμε μακεδονική γλώσσα, που λένε ότι δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια της Ελλάδας κλπ, είναι σλαβικό ιδίωμα. Δηλαδή, όταν θα λέει ο άλλος ότι λέει για μακεδονική γλώσσα, θα ψάχνει να δει αν είναι ιδίωμα σλαβικό ή τουρκικό ή βουλγάρικο; Μακεδονική γλώσσα θα μείνει. Ποιος θα ασχοληθεί από πού προέρχεται;».

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Πρόσθεσε δε πως «Άρα, λοιπόν, τους δίνουμε μακεδονική γλώσσα, τους δίνουμε πάνω απ’ όλα εθνότητα. Η έκφραση που χρησιμοποιώ είναι ότι ξεπουλάμε εθνικά ιδεώδη. Περιμένω τους βουλευτές της βόρειας Ελλάδας, όλης της Ελλάδας τους βουλευτές αλλά ιδιαίτερα αυτούς, όλων των κομμάτων, να δω τι θα ψηφίσουν. Και τότε θα έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Κατ’ αρχήν γιατί να λέγονται Μακεδονία και ως χώρος γεωγραφικός. Αυτό το κρατίδιο μόνο το νότιο κομμάτι του είναι η παλιά Μακεδονία. Γεωγραφικά μιλάω. Άρα, τους δίνουμε για ολόκληρη τη χώρα τους την ονομασία. Εμείς, γιατί λεγόμαστε Μακεδόνες; Είμαστε καμιά ιδιαίτερη φυλή; Εμείς είμαστε Μακεδόνες γιατί είμαστε Έλληνες που ζούμε σε μία περιοχή η οποία εδώ και 3000 χρόνια λέγεται Μακεδονία. Όπως ο Αθηναίος που είναι Έλληνας και λέγεται έτσι γιατί ζει σε μία περιοχή που εδώ και 3000 χρόνια λέγεται Αθήνα. Και πάει λέγοντας για την Κρήτη κλπ. Είναι τόσο απλά τα πράγματα και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας, τουλάχιστον, δεν ξέρω τους λόγους για τους οποίους επιμένει να περάσει και να θεωρεί ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο –το πρώτο ψέμα- η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Το λέω υπεύθυνα ότι αν δεν υπάρχουν 1 εκατομμύριο Έλληνες στο σύνταγμα την ημέρα που ψηφίζεται η συμφωνία, με ηρεμία και κρατώντας την Ελληνική σημαία, χωρίς πράξεις ακραίες, κι ας τολμήσουν οι Καβαλιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,   ο κ. Εμμανουηλίδης,  ο κ. Μορφίδης και ο κ. Παπαφιλίππου να ψηφίσουν για τη Μακεδονία. Να δούμε πώς θα έρθουν στην Καβάλα. Δεν εννοώ ότι θα υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις, προς Θεού, μακριά από εμένα αυτά. Πώς θα τολμήσουν να μας κοιτάζουν στα μάτια; Αυτή είναι όλη η ουσία. Και τα υπόλοιπα τα βλέπουμε».

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη την Τετάρτη μεταξύ ΔΕΥΑΚ και ΤΑΡ για το έργο υδροδότησης της περιοχής των Φιλίππων
Επόμενο άρθροΔύο ώρες κάθε πρωί, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, θα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικαστικοί υπάλληλοι λόγω της έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης