Το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ και αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (Υ.Ε.&Κ.Υ), απάντησε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή (23-06-2022 ) 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Αυτοδίκαιη αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας -ως συντάξιμου χωρίς προηγούμενη οικονομική επιβάρυνση των υπηρετούντων”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι “για να αντιμετωπιστεί το θέμα που τίθεται, απαιτείται σαφέστατα νομοθετική ρύθμιση. Παρότι η προτεινόμενη τροποποίηση, ενδεχομένως να συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, διατηρούνται επιφυλάξεις ως προς την προοπτική αποδοχή της, καθώς σε συναφή αιτήματα-ενδεικτικά ως Αρ.Πρ.38357/0092/10-5-2017/ΥΟ/ΓΛΚ-, εξέφρασαν την άποψη ότι τέτοιες προτάσεις είναι αντίθετες με τις αρχές της ισονομίας και ισότητας που διέπει το σύνολο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δεδομένου ότι καθιερώθηκαν ενιαίες διατάξεις και κανόνες, ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να απολαμβάνουν τον ίδιο βαθμό συνταξιοδοτικής προστασίας. Συμπληρωματικά για το θέμα της αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμης, επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΥΠΕΘΑ) στο πλαίσιο παροχής κινήτρων προς την νεολαία για στράτευση, προώθησε πρόταση για την επαναφορά της μείωσης, κατά 50%, της εισφοράς εξαγοράς για την αναγνώριση του εν λόγω χρόνου ως συντάξιμου, η οποία δεν έγινε αποδεκτή με το Αρ.Πρ.Δ15/Δ΄/78493/13-10-2021/Υ.Ε.&Κ.Υ. με την ως άνω αιτιολογία, δηλαδή ότι έχουν καθοριστεί ενιαίοι κανόνες για την αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Συνεπώς, το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ και αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (Υ.Ε.&Κ.Υ)”, κατέληξε.

Την ερώτηση υπόγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Βασίλειος Κόκκαλης,Ελευθέριος Αβραμάκης, Τρύφων Αλεξιάδης, Θεοδώρα Αυγέρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης,’Αννα Βαγενά, Σωκράτης Βαρδάκης,Καλλιόπη Βέττα, Ιωάννης Γιαννούλης,Τάνια Ελευθεριάδου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νικόλαος Ηγουμενίδης,Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Σπυρίδων Λάππας, Κυριακή Μάλαμα,Κωνσταντίνος Μάρκου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Ιωάννης Μουζάλας,Κωνσταντίνος Μπάρκας, Ιωάννης Μπουρνούς, Αθανάσιος Μωραϊτης, Γεώργιος Παπαηλιού, Κατερίνα Παπανάτσιου, Παναγιού Πούλου,Νεκτάριος Σαντορινιός, Παναγιώτης Σκουρλέτης,Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Μπέττυ Σκούφα, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλαος Φίλης, Δημήτριος Χαρίτου και Γεώργιος Ψυχογιός.

Πηγή:www.capital.gr

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η συγκέντρωση ηλίανθου στην Ορεστιάδα – Στα 500 ευρώ ανά τόνο η ελάχιστη εγγυημένη τιμή
Επόμενο άρθρο65ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Άλι “6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη”