Ανέκαθεν η Καβάλα, λόγω της τοποθεσίας της και του λιμανιού της, είχε πλούσια ναυτική δραστηριότητα, η οποία αποτελούσε βασικό τροφοδότη της οικονομίας της. Έτσι “χτίστηκε” μια πλούσια ναυτική παράδοση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Στην αρχαία Νεάπολη(σημερινή Καβάλα) γύρω στον 7ο π.Χ. αιώνα δημιουργήθηκαν οι πρώτες χερσαίες ναυπηγικές μονάδες στις βόρειες ακτές του Αιγαίου, με την περίφημη, ναυπηγική ξυλεία της Θάσου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, η ναυπηγική, αποτελεί μία σημαντική ναυτική απασχόληση των κατοίκων, μια σχολή τοπικών μαστόρων με μεγάλη φήμη και πλουσιότατη παράδοση.

Ένας ακόμη συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της ναυτικής παράδοσης της Καβάλας, είναι η εμπορική της ναυτιλία. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα, οι θαλάσσιοι δρόμοι από τη Νότια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και τις Μικρασιατικές πόλεις, κατέληγαν στην αρχαία Νεάπολη– σημερινή Καβάλα, η οποία με αυτόν τον τρόπο αναδείχθηκε σύντομα σε ένα αξιόλογο εμπορικό λιμάνι. Επομένως μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα πως η ναυτική ιστορία της Καβάλας στους 40 αιώνες ύπαρξης της είναι τεράστια.

Όλη η ναυτική ιστορία της Καβάλας, και όχι μόνο, στεγάζεται στο Ναυτικό Μουσείο της πόλης, το οποίο από τον περασμένο Ιούνιο βρίσκεται “κάτω” από νέα στέγη στην περιοχή της Ραψάνης.

Το μουσείο χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, σε ναυτιλιακά όργανα και αντικείμενα, σε αντικείμενα παραδοσιακής ναυπηγικής, σε αντικείμενα του πολεμικού ναυτικού και σε είδη αλιείας. Το 80% των εκθεμάτων του μουσείου έχουν προκύψει από διάφορες δωρεές ενώ τα υπόλοιπα εκθέματα αποτελούν δωρεά του ιδρυτή και προέδρου φίλων του δημοτικού ναυτικού μουσείου, Χρήστου Τζανάκου.

Υπάρχει τεράστια γκάμα από μοντέλα παραδοσιακών σκαφών ενώ το έκθεμα που αναμφίβολα “κλέβει” την παράσταση είναι ο παλιός φάρος της Καβάλας. Ο συγκεκριμένος φάρος είχε τοποθετηθεί στο λιμάνι της πόλης το 1920 και αντικαταστάθηκε γύρω στο 1970 από έναν πιο σύγχρονο.Ακριβώς δίπλα από το φάρο οι υπεύθυνοι του μουσείου έχουν δημιουργήσει έναν “προσομοιωτή” γέφυρας πλοίου, από την οπτική γωνία του καπετάνιου καθώς το τιμόνι του πλοίου έχει “μέτωπο” προς τη θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να “οδηγήσουν”, έστω και εικονικά, ένα πλοίο.Να σημειωθεί πως το μουσείο “περιμένει” νέα εκθέματα από το πολεμικό ναυτικό όπως νάρκες και άλλα αντικείμενα.

Οι ώρες λειτουργίας του μουσείου είναι από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 10:00 έως τις 12:00, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Πηγή-Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος/thesstoday.gr

Προηγούμενο άρθροΕορταστική Εκδήλωση για τα παιδιά των Ιερέων της Μητροπόλεως
Επόμενο άρθροΧιονίζει στα ορεινά της Δράμας. Για Κοκκινόγεια – Εξοχή αναστάλθηκε η απαγόρευση κίνησης φορτηγών άνω των 3,5 τόνων λόγω της κακοκαιρίας