Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τα κριτήρια για τους δικαιούχους του. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών κ. Λεωνίδας Παππάς σημείωσε ότι προϋπολογίσθηκε ένα ποσό 145.000 ευρώ για τους δικαιούχους του Κοινωνικού παντοπωλείου.

Ο κ. Παππάς σημείωσε πως “Πράγματι κάναμε μια διαβούλευση με όλες τις παρατάξεις και θα ήταν ακόμη πιο εκτεταμένη αν δεν μας είχε προλάβει το όλο σύστημα των απαγορεύσεων. Είχαμε όμως μια μεγάλη ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και καταφέραμε τελικά να έχουμε μια απόφαση μετά από τις τροποποιήσεις προτάσεων της αντιπολίτευσης που υιοθετήθηκαν τελικά.

Έτσι και εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός ενώ πρέπει να πούμε ότι αυξήσαμε σε ποσοστό 50% τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους, πράγμα που πρέπει να πω ότι δεν είχε γίνει χρόνια τώρα, σχεδόν σε κανέναν Δήμο αυτή την περίοδο δεν έγινε κάτι ανάλογο.

Ιδιαίτερα για τα ΑΜΕΑ από το 67% που είναι το ισχύον ποσοστό εμείς πήγαμε στο επιπλέον ποσοστό, πάνω από 50% που δώσαμε αύξηση στις άλλες κατηγορίες.

Όταν το ελληνικό κράτος σου προτείνει τα 2400 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, και νοικοκυριό, τα όρια της ΕΛΣΑΤ δηλαδή και εσύ το ανεβάζεις 50% είναι ένα βήμα σημαντικό”.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ….

Αναφορικά με τη διαβούλευση τόνισε ότι “Υπήρξαν προτάσεις και νομίζω ότι έγινε ένας καλός και γόνιμος διάλογος Υπήρξαν παρατάξεις που δεν προσήλθαν βέβαια στο διάλογο αλλά ακόμη και αυτές οι παρατάξεις επειδή κλήθηκαν και επειδή είχαν το λόγο το αντιμετώπισαν διαφορετικά. Στο διάλογο κάποιοι δεν ήρθαν αλλά οι περισσότεροι ήρθαν. Για να είμαι δίκαιος ο Μάκης Παπαδόπουλος με είχε ήδη ενημερώσει ότι επειδή δεν θα ανεβάζαμε το ποσό δεν θα ήθελε να ψηφίσει θετικά. Το ποσό των 145 χιλιάδων ευρώ που έχει προϋπολογιστεί είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου που σήμερα είναι 130 άτομα περίπου και εκτιμούμε ότι θα πάνε στις 200 αιτήσεις δικαιούχων. Φανταστείτε ότι όταν σε κάθε διανομή που κάνουμε 4-5 το χρόνο δίδουμε στους δικαιούχους σακούλες με 20 ρύζια, 20 μακαρόνια θεωρώ ότι οι ποσότητες καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες. Αν δεν καλύπτονταν οι ανάγκες εμείς οι ίδιοι θα ζητούσαμε είτε χορηγίες που όποτε ζητήσαμε από τους καβαλιώτες επιχειρηματίες με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν και μας έδωσαν είτε θα αυξάναμε τον προϋπολογισμό. Έχουμε ένα ποσό για το έτος του 2020 και αναρωτιόμασταν αν πρέπει να αγοράσουμε και να αποθηκεύσουμε αφού δεν έχουμε τόσο μεγάλες αποθήκες για να βάλουμε όλα τα αγαθά. Είναι μεγάλα τα ποσά, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες των δικαιούχων».

Η ΔΙΑΝΟΜΗ

Σε ότι αφορά την διανομή τροφίμων ανέφερε ότι «Θα έρθουν άνθρωποι που θα πρέπει να φύγουν με 15 – 20 σακούλες. Θα έχουμε έτσι διανομή γύρω στις 20 Δεκεμβρίου. Θέλουμε όμως να εγκριθεί ο κανονισμός από την Αποκεντρωμένη για ν α συμπεριλάβουμε περισσότερους συμπολίτες μας στη διανομή. Όσο για τη διανομή εκτιμώ ότι θα γίνει σε μεγάλο χώρο όπως το κλειστό Γυμναστήριο της Καλαμίτσας με ραντεβού και με τήρηση των μέτρων από τη Δημοτική Αστυνομία. Θα έχουμε πάντως περισσότερους δικαιούχους σίγουρα. Βέβαια υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων του ΤΕΒΑ. Χιλιάδες Καβαλιώτες που παίρνουν το επίδομα ΚΕΑ από τα Κέντρα Κοινότητας και παίρνουν και το πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Επειδή εισπράττουν το επίδομα και την επισιτιστική βοήθεια άλλου είδους δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο Παντοπωλείο. Δηλαδή ένας μεγάλος όγκος συμπολιτών εξυπηρετούνται από ένα άλλο πλέγμα στηρίξεων και για αυτό δεν μπαίνουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Πολλοί εξυπηρετούνται από άλλα μέσα. Εξάλλου έτσι και αλλιώς γίνεται διασταύρωση στοιχείων και οι υπηρεσίες όταν υπάρχει θέμα ενημερώνουν προκειμένου να μην γίνει κάλυψη. Αλλά για να πω την αλήθεια όταν παίρνεις ΤΕΒΑ ή ΚΕΑ ή κάτι άλλο δεν σημαίνει ότι δεν έχεις ανάγκες. Αλλά το Κοινωνικό Παντοπωλείο υπάρχει για να στηρίξει αυτούς που έχουν μεγάλη ανάγκη. Μια οικογένεια με 600 ευρώ στο μήνα με ενοίκια κλπ δεν μπορεί να πάρει κάτι από το Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο όμως προσφέρει σε οικογένειες που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας” .

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αναφορικά τώρα με το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ τόνισε ότι ”Μιλάμε τώρα για τις εργαζόμενες που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι 17 στον αριθμό. Οι εργαζόμενες αυτές έχουν ένα βασικό θέμα και στο τέλος αυτής της ιστορίας πρέπει να έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία, Και αυτός είναι και ο στόχος της όλης μας προσπάθειας. Η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης φέρνει ένα θέμα στο 100% αλλά όταν βγουν τα αποτελέσματα οι εργαζόμενες που τυχόν δεν περάσουν ως μόνιμες στο Δήμο Καβάλας, γιατί κατά την εκτίμηση μου θα υπάρξουν 2-3 περιπτώσεις που θα παραμείνουν ως αορίστου χρόνου εργαζόμενες στο Νομικό Πρόσωπο. Αυτές λοιπόν οι εργαζόμενες του Νομικού Προσώπου, της «Αλληλεγγύης» επειδή δεν θα είναι αορίστου αλλά ορισμένου χρόνου δεν θα χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλά από το Δήμο Καβάλας. Το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο το μόνιμο προσωπικό του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ στους Δήμους πλέον και μέχρι να γίνει αυτό θα χρηματοδοτεί το ορισμένο χρόνου προσωπικού που εργάζεται στους Δήμους και στο Νομικό Πρόσωπο. Και βέβαια δεν θα λείψει το προσωπικό που θα μείνει στο Νομικό Πρόσωπο μια και οι θέσεις είναι συγκεκριμένες. Οι 2-3 εργαζόμενες που δεν θα περάσουν δεν θα οδηγηθούν σε απώλεια θέσης αφού θα περάσουν κάποιες άλλες.

Ο Δήμος Καβάλας θα πληρώνει όσες μείνουν απ έξω. Βέβαια οι εργαζόμενες θέλουν να λήξει η εκκρεμότητα από τώρα. Αφού μάλιστα λήφθηκε η απόφαση από το Νομικό Πρόσωπο και δεν θέλουν να περιμένουν. Όσο όμως υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, εμείς πληρώνουμε ενώ παίρνουμε για 18 εργαζόμενες ένα σεβαστό ποσό. Οι γυναίκες αυτές έχουν μια αγωνία. Και πρέπει να δούμε ότι επί 19 χρόνια κάθε χρόνο είχαν την αγωνία αν θα ανανεωθεί η σύμβαση τους. Και μην ξεχνάμε ότι είχαν μπει με διαδικασίες ΑΣΕΠ ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Ας κατανοήσουμε και τη δική τους αγωνία αλλά εμείς λέμε ότι όλες θα έχουν δουλειά την άλλη μέρα. Η έφεση όπως εκκρεμεί δεν βάζει σε κίνδυνο το εργασιακό τους μέλλον. Αν εκδικασθεί όμως ναι. Οι εργαζόμενοι μας έστειλαν μάλιστα επιστολή διαμαρτυρίας ότι δεν συναινούμε στην αναστολή. Τηρουμένων όμως των αναλογιών και με δεδομένο ότι τα δικαστήρια είναι κλειστά, αναβολή δεν είναι η διαδικασία που υπήρχε προ διαδικασίας και που πήγαιναν οι δικηγόροι στο ακροατήριο και όποιος ήθελε προέβαλε το ζήτημα της αναβολής. Τώρα τα δικαστήρια μιλούν μόνο για υπόθεση κατ έφεση, Μας καλούν ή να υποβάλλουμε αίτημα αναβολής ή αλλιώς θα συζητηθεί ένα θέμα. Άρα ήταν προς το συμφέρον των εργαζομένων 100% να αναβληθεί η δίκη».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει μια απόφαση τον Ιούνιο του 2019 να μην παραστεί στο Δικαστήριο. Το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου που είναι και το αρμόδιο τυπικά, πήρε την απόφαση να γίνει η παραίτηση από το δικόγραφο της εφέσεως. Πράγματι πήρε αυτή την εξουσιοδότηση του Δήμου Καβάλας, μέχρι σήμερα δεν έγινε η παραίτηση του δικόγραφου για τους λόγους που ανέφερα και σήμερα πια δεν μπορεί να γίνει για τυπικούς λόγους αφού τα δικαστήρια είναι κλειστά για τέτοιους λόγους. Άρα αυτό που ζητούν οι εργαζόμενες είναι με το που ανοίξουν τα δικαστήρια να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραίτησης της έφεσης και να γίνουν αορίστου χρόνου, μόλις γίνει αυτό δεν θα είναι πια ορισμένου χρόνου άρα δεν θα μπορεί το Νομικό Πρόσωπο όσο παραμένουν σε αυτό να χρηματοδοτηθεί για την μισθοδοσία τους. Αυτή είναι και η διαφωνία και η διαφορά εργαζομένων και Δήμου Καβάλας. Επ` αυτού κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι έπαιξαν λαϊκίστικα αλλά εγώ καταλαβαίνω μόνο την αγωνία των εργαζομένων που τώρα τα άτομα του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ προσφέρουν πολλά ελέω πανδημίας, καμία όμως έτσι και αλλιώς δεν θα χάσει τη δουλειά της”.

Προηγούμενο άρθροΜέχρι και ψυχιατρικές διαταραχές προκαλεί ο κορωνοϊός όπως τονίζει ο Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου Αλέξης Πολίτης
Επόμενο άρθροΠεριφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου με την έντονη παρουσίας της Αστυνομίας και χωρίς κόσμο