Με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επανέλαβε την απόφασή του για τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του έργου ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Η ορθή επανάληψη της απόφασης που είχε αρχικά ημερομηνία 4/12/2018 έγινε λόγω αλλαγής της επωνυμίας του δικαιούχου. Το έργο που αφορά στην κατασκευή δικτύων οικιακού φυσικού αερίου εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με τίτλο «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ».

Θα χρηματοδοτηθεί από τον άξονα προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων». Από την απόφαση του κ. Μέτιου αντλούνται νέες πληροφορίες αναφορικά με το πώς θα γίνει το έργο, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται πόσο δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου θα κατασκευαστεί στην Καβάλα. Πάντως, η απόφαση ορίζει ρητά ότι οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν σταδιακά από το καλοκαίρι του 2019 έως το τέλος του 2023.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 56,5 εκατομμύρια ευρώ. Η δημόσια δαπάνη φτάνει στα 29,6 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα χρήματα θα είναι ιδιωτική συμμετοχή. Το σκεπτικό του έργου αναφέρει τα εξής:

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει έξι (6) κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας). Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 150 χλμ. Δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Το έργο αποσκοπεί στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Η ανάπτυξη των δικτύων Διανομής στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά για κάθε πόλη που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν από τις πόλεις που υπάρχουν εγκατεστημένες ήδη οι βασικές υποδομές (δίκτυα διανομής αερίου μέσης πίεσης και σταθμοί διανομής). Στις πόλεις αυτές θα αναπτυχθούν δένδρα δικτύων Φυσικού Αερίου με σκοπό να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του αστικού ιστού της κάθε πόλης. Για την προτεραιοποίηση στην κατασκευή των δένδρων θα ληφθούν υπόψη οι δυνητικές καταναλώσεις που περιλαμβάνονται σε κάθε δένδρου και οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των Καταναλωτών όλων των κατηγοριών για την σύνδεση των εγκαταστάσεων τους στο δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου. Στόχος είναι με την εξέλιξη κατασκευής των δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου να συνδέονται ταυτόχρονα καταναλωτές, δίνοντας έμφαση στην σύνδεση των Δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομείων και μονάδων υγείας, σχολείων και λοιπών εγκαταστάσεων.

Στις πόλεις που δεν υφίστανται υποδομές διανομής, θα κατασκευαστεί αρχικά το δίκτυο διανομής μέσης πίεσης, στην συνέχεια οι βρόγχοι των δικτύων διανομής, θα εγκατασταθούν οι σταθμοί διανομής και στη συνέχεια θα κατασκευαστούν τα δένδρα διανομής με την ίδια μεθοδολογία. Για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής εκτός των απαραίτητων κατασκευαστικών συμβάσεων θα συναφθούν συμβάσεις για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και για την επίβλεψη και επιθεώρηση των έργων τα οποία θα αποτελούν ξεχωριστά υποέργα της εν λόγω πράξης. Επίσης το έργο θα τύχει Αρχαιολογικής επίβλεψης σε σημεία και περιοχές που θα υποδείξει η κατά τόπους Εφορία Αρχαιοτήτων το οποίο θα αποτελεί και ξεχωριστό υποέργο της πράξης. Για την παραλαβή των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από τους δυνητικούς καταναλωτές, η ΔΕΔΑ θα αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων σε κάθε πόλη το οποίο θα λαμβάνει τις αιτήσεις ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές και θα τις προωθεί στην εταιρεία προκειμένου να αξιολογηθούν και να ενημερωθούν οι καταναλωτές για την σύνδεση τους με τα δίκτυα Φυσικού Αερίου.

Με βάση τις αιτήσεις ενδιαφέροντος οι οποίες θα προηγούνται χρονικά, θα προγραμματίζεται η κατασκευή των απαραίτητων κλάδων δικτύου Φυσικού Αερίου κατά την φάση κατασκευής των οποίων θα κατασκευάζονται οι συνδέσεις καταναλωτών που έχουν υπογράψει αίτηση σύνδεσης. Σε περιπτώσεις που κάποιος καταναλωτής υπογράψει αίτηση σύνδεσης μετά την κατασκευή του κλάδου διανομής, η κατασκευή της σύνδεσης τους θα αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Για το σύνολο των πόλεων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω πράξη, οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το 2019 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2023.

Παραδοτέα πράξης: Ως παραδοτέα της πράξης θα κατασκευαστούν δίκτυο χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9χλμ. και 9 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) και 11.423 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών. (Ο αριθμός των συνδέσεων αποτελεί πρόβλεψη με βάση τον βαθμό διείσδυσης και σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τον αριθμό αιτήσεων των καταναλωτών).

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Γ. Πασχαλίδη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Επόμενο άρθροΑπόλυτα επιτυχημένο χαρακτήρισε το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός Γ.Καλαντζής