Με το νομοσχέδιο για το επιτελικό Κράτος βάζουμε τέλος στην κομματικοποίηση, στη γραφειοκρατία, στην πολυνομία και στην πολυδιάχυση αρμοδιοτήτων. Με απλά λόγια περνάμε σταδιακά από το koumparos.gov σε ένα πραγματικό open.gov. Και αυτό που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι απλά το πρώτο βήμα. Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα για να φτάσουμε εκεί που όλοι θέλουμε».

Την επισήμανση αυτή έκανε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».

Ο κ. Λαζαρίδης, στην παρθενική του ομιλία, φανερά συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε τους συμπολίτες του για την τιμή που του έκαναν και τον έστειλαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ξεκίνησε προβοκατόρικα την ομιλία του αναφέροντας τα εξής: «Δεν είναι κράτος αυτό! Αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, δεν κάνεις τίποτα. Δεν θα γίνουμε ποτέ Ευρωπαίοι εμείς. Αυτοί, μόνο την καρέκλα τους κοιτάνε. Εμάς, δεν μας κοιτάει κανείς. Κάνε με εμένα πρωθυπουργό και θα τα αλλάξω όλα σε μια μέρα… Αυτές είναι φράσεις που άκουσα κατά κόρον στα καφενεία των Φιλίππων, της Νικήσιανης, της Κεραμωτής, της Παναγίας της Θάσου, στην εκλογική μου περιφέρεια, την Καβάλα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Τι κάνουμε σήμερα εδώ; Σήμερα ανταποκρινόμαστε σε αυτό για το οποίο παραπονιέται τόσα χρόνια, όλη η Ελλάδα! Σήμερα τους δίνουμε ένα σαφή και χειροπιαστό λόγο να πιστέψουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Ότι το κράτος δεν είναι εχθρός. Είναι σύμμαχος. Ότι δεν λειτουργεί για μερικούς, αλλά για όλους. Ότι δεν είναι ένας σκοτεινός θάλαμος δημιουργίας συμφεροντολογικών εξαρτήσεων».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Λαζαρίδης κατέρριψε ένα προς ένα τα βασικά σημεία κριτικής της Αντιπολίτευσης με συγκεκριμένα επιχειρήματα:

– «Οι ενστάσεις της Αντιπολίτευσης δείχνουν ποιος θέλει να πάει μπροστά και ποιος θέλει να μείνει κολλημένος στο παρελθόν. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι βαθιά συντηρητικός. Λέει, λοιπόν, υποκριτικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση: Δημιουργούνται νέες τεράστιες δομές στον πρωθυπουργό και αυξάνεται ο αριθμός των μετακλητών στα υπουργεία. Λάθος: Ο προβλεπόμενος αριθμός μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης μειώνεται κατά 28%. Για την ακρίβεια από σύνολο 150, πέφτει σε 108. Επιπλέον: Μειώνεται ο αριθμός των μετακλητών της Κεντρικής Διοίκησης που τον περασμένο Μάρτιο ήταν 770 σε 695, δηλαδή μείωση σχεδόν 11%. Επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών και Ειδικών Γραμματέων από 93 σε 58, με εξοικονόμηση 1,8 εκ. ευρώ ετησίως».

– «Λέει η Αντιπολίτευση: Εφόσον μεταφέρονται αρμοδιότητες στη δημοσιοϋπαλληλία περιορίζεται ο ρόλος των υπουργών και δυσκολεύει η δημοκρατική τους λογοδοσία. Λάθος: Με το νομοσχέδιο εισάγεται ενιαίος βαθμός υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, προερχόμενου από την ίδια τη διοίκηση. Δηλαδή, δημοσίου υπαλλήλου καριέρας που αναδεικνύεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Μιλάμε δηλαδή για ουσιαστική, λειτουργική αποκομματικοποίηση της διοίκησης και όχι ψευδεπίγραφη αποκομματικοποίηση τύπου «Κλάπα», όπου οι κομματικοί γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ έγραφαν τις προκηρύξεις, συμμετείχαν στις διαδικασίες και τελικά επιλέγονταν ως μόνιμοι γραμματείς».

– «Λέει η Αντιπολίτευση: Απομειώνουμε τους κανόνες Διαφάνειας – Λογοδοσίας. Λάθος: Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Αναφέρω ενδεικτικά ότι όλοι οι πολιτικοί Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς θα αξιολογούνται τακτικά μέσω συμβολαίου απόδοσης που θα υπογράφουν».

– «Λέει η Αντιπολίτευση: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που συγχωνεύει τα προηγούμενα ελεγκτικά σώματα, κομματικοποιείται λόγω του μεταβατικού διορισμού του πρώτου διοικητή. Λάθος: Η σύσταση της Αρχής αποτελεί την πιο εμβληματική διαρθρωτική μεταρρύθμιση στη Μεταπολίτευση στους τομείς της δημόσιας λογοδοσίας, της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το γεγονός και μόνο ότι ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου μιλά από μόνο του».

Προς επίρρωση δε των λεγομένων του κατέθεσε στα πρακτικά τους νόμους με τους οποίους προσωπικά οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επέλεγαν τους επικεφαλής των ελεγκτικών οργανισμών.  

Τέλος, κάλεσε την Αντιπολίτευση να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου νόμου: «Για να μην βρίσκει κανείς άλλοθι στη μιζέρια του στρουθοκαμηλισμού. Για να σταματήσουμε να θεωρούμε την πολιτική, ατομικό τσιφλίκι του καθενός. Για να μη χρειαστεί να αναρωτηθούμε και πάλι στο μέλλον «πώς φτάσαμε μέχρι εδώ».

Προηγούμενο άρθροΧρυσούπολη : Συνελήφθη 53χρονος που μπήκε σε κατάστημα και έκλεψε χρήματα από το ταμείο
Επόμενο άρθροΤραυματισμός επιβάτιδος σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στη Θάσο