Ο Δήμος Καβάλας τέλεσε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών της πόλης, σήμερα Ψυχοσάββατο στις 10.00 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων (Δημοτικά Κοιμητήρια) προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπολέως και Θάσου κ. Προκόπιου.

 Ψυχοσάββατο σήμερα και τα κόλλυβα για να συγχωρεθεί η ψυχή των αγαπημένων μας προσώπων δεν λείπουν. Διαβάστηκαν στον εσπερινό της Παρασκευής και κάποια στην λειτουργία του Σαββάτου. Σήμερα “ζωντανεύουν” τα νεκροταφεία από την παρουσία των ανθρώπων που τιμούν και θυμούνται τα προσφιλή τους πρόσωπα, τα οποία έφυγαν από την ζωή.

  Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, τα ψυχοσάββατα είναι ένα είδος άκαιρου (μη προγραμματισμένου) μνημόσυνου που αναλαμβάνει η ίδια εκκλησία για όσους δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να τελέσουν τα καθιερωμένα μνημόσυνα. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει κυρίως για όσους πέθαναν στη ξενιτιά ή σε δύσκολες συνθήκες π.χ. στη θάλασσα, στα βουνά κλπ ή ακόμη και για τους φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα κανονικά μνημόσυνα. 

  Τα ψυχοσάββατα λοιπόν είναι ένα μνημόσυνο που κάνει η εκκλησία ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συγχωρεθούν και να κριθούν κατά την δευτέρα παρουσία. Στην περιοχή μας τηρούνται με σχολαστική ευλάβεια και τα κοιμητήρια της πόλης και των χωριών γεμίζουν από κόσμο, που μνημονεύουν όσους δεν έχουν πια κοντά τους.

Προηγούμενο άρθρο«Ραβασάκια» σε 12.000 αγρότες για τις παράνομες ενισχύσεις
Επόμενο άρθροΆμεση σύλληψη 30χρονου για κλοπή δίκυκλης μοτοσικλέτας στη Καβάλα