%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ac

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στον τομέα του τουρισμού προβλήθηκαν στις συσκέψεις με την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Μάλιστα η κ. Κουντουρά δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Κώστα Αντωνιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη «Καταρχάς θα πω ότι έγιναν δύο συσκέψεις και προσωπικά μετείχα και στην σύσκεψη που έγινε το πρωί στην Αλεξανδρούπολη. Μετά πήγα στην σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Καβάλας, παρουσία των Δημάρχων και των φορέων της περιοχής μας.

Αυτό λοιπόν που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτό που έμεινε από την συζήτηση είναι ότι ο τουρισμός συμβάλει περίπου στο 35% του ΑΕΠ, άρα συμβάλλει στην βαριά βιομηχανία της χώρας μας, γιατί είναι βαριά βιομηχανία.

Να φαντασθείτε ότι δημιουργεί άμεσα ή έμμεσα περίπου 1 εκ. θέσεις εργασίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός όχι μόνο για την Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και για την Ελλάδα.

Για αυτό και η κ. Κουντουρά μας είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία όλων των φορέων, των Επιμελητηρίων, των ξενοδόχων, των πρακτόρων, ώστε η κάθε Περιφερειακή Ενότητα να μας πει πια είναι τα δυνατά της σημεία, να κωδικοποιηθούν αυτά και στην συνέχεια το υπουργείο να βοηθήσει και να προβάλλει αυτές τις θεματικές ενότητες».

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΙΑ

Πρόσθεσε δε πως «Έχουμε δηλαδή στην Περιφέρεια μας  22 Δήμους και ο κάθε Δήμος έχει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα γιατί κάθε τόπος είναι ένας ευλογημένος τόπος.

Έχουμε και αρχαία μνημεία, κάστρα, ορεινό όγκο, δύο νησιά, πανέμορφες παραλίες, ιστορικά μνημεία αλλά όλα αυτά δεν μπορούμε να τα προβάλλουμε ως ένα ενιαίο πακέτο!

Θα πρέπει να επιλέξουμε 3-4 θεματικές ενότητες και στην συνέχεια το υπουργείο που έχει τους δικούς του διαύλους επικοινωνίας θα μπορεί να μας ανοίξει νέες αγορές για την Περιφέρεια μας,

Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, να πούμε ποια είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως Περιφέρεια, διαλέγοντας βέβαια τα 4-5 εξ αυτών των όλων και στην συνέχεια να ζητήσουμε από τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού να τα προβάλλει και να μας ανοίξει νέες αγορές.

 

Όταν ζητάμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πρέπει να ξέρουμε που να στραφούμε. Μέσα από τον προσκυνηματικό ή περιηγητικό για παράδειγμα τουρισμό θα μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα.

Το θετικό είναι ότι στην Περιφέρεια μας υπάρχει μια αύξηση των κλινών και αυτό δείχνει ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο. Τρέχουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκεί το υπουργείο μπορεί να συμβάλλει μέσα από τα εν λόγω προγράμματα στη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων ή νέων ενοικιαζόμενων δωματίων και να κάνει αναδιαμόρφωση των ήδη υπαρχόντων.

Άρα το υπουργείο Τουρισμού με τη βαρύτητα που έχει μπορεί να χρηματοδοτήσει μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ».

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ

Ο κ. Αντωνιάδης πρόσθεσε πως «Από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα και είναι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αναφέραμε στην υπουργό.

Διότι δεν μπορεί κάποιος που θέλει να επενδύσει στην περιοχή μας να χρειάζεται μόνο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας να περιμένει 20-24 μήνες. Είναι αυτός ένας ανασταλτικός παράγοντας.

Ο επενδυτής όταν θέλει να επενδύσει θέλει μέσα σε 6-8 μήνες να ολοκληρώσει το επενδυτικό του σχέδιο και να μπορεί πραγματικά να ολοκληρώσει το σχέδιο του για να αρχίσει την λειτουργία της η επιχείρησή του.

Αυτά είναι κυβερνητικά θέματα αλλά μπορεί το υπουργείο να συμβάλλει στην επίλυση και αυτού του θέματος».

Προηγούμενο άρθροΛούνα Παρκ ανακύκλωσης στο Οφρύνιο
Επόμενο άρθροΟ Ρόκκος εκτόξευσε στα ύψη τη Λευκή Νύχτα της Ελευθερούπολης