Petrelea2

Πολύ συζήτηση έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας την περασμένη Πέμπτη για τον οδικό άξονα Ε61 που θα συνδέει την Καβάλα με την Δράμα, ενώ το Σώμα ενημέρωσαν στελέχη της Εγνατίας Οδού Α.Ε.

Δηλώσεις έκανε ο επικεφαλής της παράταξης Κοινωνική Αποτελεσματική παρέμβαση κ. Βαγγέλης Παππάς

Ο κ. Παππάς αρχικά ανέφερε ότι «Είναι γεγονός πως ήταν μια ζωηρή κουβέντα και που έφερε στην επιφάνεια πολλά νεώτερα και πολλές παραμέτρους. Η συνεδρίαση αυτή ωστόσο απέδειξε από την αρχή της, ότι η σημερινή δημοτική Αρχή, μαζί με την παράταξη του κ. Παπαδόπουλου ήταν αποφασισμένη να ψηφίσει  την πρόταση της Εγνατίας ΑΕ.

Νομίζω ότι μετά από τις παρεμβάσεις που έκαναν κυρίως οι κάτοικοι αλλά μετά και τις δικές μας τοποθετήσεις κατάλαβαν όλοι όπως και το ΤΕΕ που ήταν στην ίδια γραμμή με αυτή της διοίκησης, ότι τελικά το ΤΕΕ παλιά έδιδε λύσεις αλλά τώρα παρεμβαίνει και λαμβάνει θέσεις υπέρ των επιχειρήσεων. Ο ρόλος του είναι όμως να παρεμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες και ως σύμβουλος του κράτους να βοηθά σε κάθε περίπτωση που οι κοινωνίες έχουν ένα θέμα να λύσουν και δεν μπορούν να το διαχειριστούν ως πρέπει.

Και όμως αυτό δεν συμβαίνει και τελικά το ΤΕΕ έγινε πραγματικός ουραγός των εταιρειών. Αυτή βέβαια είναι μια δική μου άποψη και αποδείχθηκε βέβαια στη διάρκεια της συνεδρίασης».

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ

Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι «Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας από την άλλη ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει τα σχέδια της Εγνατίας ΑΕ και ακούσθηκαν ορισμένες μόνες αντιδράσεις… Ωστόσο μετά από όσα ακούσθηκαν και μετά και τις δηλώσεις του υπουργού και αυτά που ακούσθηκαν περί εναλλακτικής λύσης, είδαμε ότι το κλίμα άλλαξε και τότε κατάλαβαν όλοι ότι υπάρχει αντίδραση από τους κατοίκους και όχι μόνο.

Αυτό που είπε ο κ. Ιωακημίδης της εταιρείας ότι τώρα αντιλήφθηκαν την αντίδραση του κόσμου εγώ δεν μπορώ να το δεχθώ και είμαι πια σίγουρος ότι κάτι μεσολάβησε και ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Τελικά οι κάτοικοι αντέδρασαν και μας ήρθε και μια νέα πληροφορία που άλλαξε τα δεδομένα και έφερε κατά κάποιο τρόπο μια νίκη της τοπικής κοινωνίας. Αυτοί οι κάτοικοι που με ποιότητα λόγου εξέφρασε τον λόγο της, την θέση της. Και όταν οι κοινωνίες εκφράζονται αυτό δεν μπορεί να το νικήσει κανένας. Και οι άνθρωποι αυτοί είχαν αληθινές προτάσεις ενώ πολλές φορές αυτοί που κάνουν το έργο κάνουν μελέτες και σχεδιασμούς και μετά άκουσαν τις φωνές αυτών που έχουν μια άλλη άποψη και που μπορούν να αρθρώσουν λόγο και άποψη επί ενός σχεδιασμού.

Επίσης θα πω ότι το να κοπεί ένα δέντρο, ήταν ένα θέμα που έφερε σε δύσκολη θέση τον αρμόδιο της Εγνατίας ΑΕ. Για αυτό και ακούσαμε πολλά και διάφορα ακόμη και αποσύρσεις του θέματος ενώ οι κάτοικοι φέρθηκαν πολύ σωστά και εξήγησαν πως μπορούν να γίνουν τα πράγματα.

Αν θέλαν όμως θα μπορούσαν οι αρμόδιοι να μετρήσουν με μαγνητικά πεδία να δουν αν υπάρχει αντιστήριξη και αν μπορεί να γίνει αλλού ο δρόμος μια και είπαν διάφορα ότι τάχα δεν υπάρχει άλλη λύση. Και όμως υπάρχουν μηχανήματα και πολλά μπορούν να γίνουν, αρκεί βέβαια κάποιοι να θέλουν κάτι τέτοιο.

 

Η ουσία είναι ότι το περιβάλλον δεν κάνει ό,τι θέλει ο νόμος. Εγώ είμαι σίγουρος ότι άμα πάμε προς τα δυτικά θα βρεθεί η όδευση και πάλι θα υπάρξει λύση και θα βγει ο δρόμος προς το δρόμο του Παληού ή στην παράκαμψη που προηγείται και θα έχουμε μια λύση βιώσιμη που δεν θα δημιουργεί προβλήματα και δεν θα φέρει καμία αντίδραση».

ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ακολούθως σχολίασε πως «Σαφώς και από κάπου πρέπει να περάσει ο δρόμος και μπορεί να περάσει δίπλα από έναν υφιστάμενο αγροτικό δρόμο ή από μια δομή που προυπάρχει. Έτσι και αλλιώς μπορείς να δώσεις  παραχώρηση γης επιπλέον σε μια ήδη δομημένη έκταση οπότε και ο ιδιοκτήτης γης θα πάθε μικρότερη ζημιά. Όταν φθάσεις σε ένα σημείο που δεν έχεις άλλη λύση τότε κάνεις μια απαλλοτρίωση και προχωράς σε κατασκευή με το μικρότερο δυνατό κόστος γης. Για αυτό και κάποιοι όπως ο κ., Καλπακίδης είπε ότι μπορούν να πάρουν και έκταση μέσα από το αεροδρόμιο. Και αυτό ήταν μια ατάκα που δείχνει πως σκέφτεται ο καθείς ανάλογα με τη νοοτροπία του. Και ακούσαμε και τη δάλεξη του κ. Παπαδόπουλου που τη Δευτέρα στον Αμυγδαλεώνα άλλα είπε και άλλα μέσα στο Δ.Σ. Λες και όλοι θέλουμε καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αυτή η αλλοπρόσαλλη τακτική δεν μπορεί να συνεχισθεί, τοποθετείσαι από την αρχή και στο τέλος κάνεις κάτι ειδάλλως τι θ αγίνει; Αυτή η αλλαγή στάσης, αυτό το παραμύθι πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Για αυτό και μετά από όλα αυτά μίλησα για μια πρώτη νίκη των κατοίκων. Είναι καιρός να πούμε ότι όλη η κοινωνία της Καβάλας πρέπει επιτέλους να κρατήσει μια ενιαία στάση και ενωμένη και δυνατή να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα. Δεν είμαστε μπανανία, είμαστε μια περιοχή ξεχωριστή με μεγάλη κληρονομιά και δεν γίνεται να μας φέρονται με αυτό τον τρόπο».

Προηγούμενο άρθρο«Εμείς θα προστατέψουμε τα χωράφια μας μέχρι τέλους» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης
Επόμενο άρθροΤουριστικοί πράκτορες από την Ρωσία στην Καβάλα