%cf%84%cf%83%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82

Ο Δήμος Νέστου μετά από ενημέρωση που είχε από τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο αναφορικά με τα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχει από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τα γεωγραφικά του όρια, έπρεπε να καταθέσει προτάσεις. Ο δήμαρχος κ. Τσομπανόπουλος ανέφερε πως η πρόταση που κατέθεσαν τη Μεγάλη Τετάρτη αφορά μία σειρά μηχανημάτων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσομπανόπουλος ανέφερε πως «αυτό έχει γίνει της Άρτας το γιοφύρι. Έχουμε αλλάξει τρεις προτάσεις μέχρι σήμερα. Είχαμε ξεκινήσει στην αρχή με μηχανήματα, είχαμε ξεκινήσει με επιδιορθώσεις σε κάποια σχολεία, στη συνέχεια πήραμε οδηγίες από τον Περιφερειάρχη μας ότι αφού συνεννοήθηκε με την εταιρία του ΤΑΡ μπορούμε πια μόνο να προμηθευτούμε κάποια μηχανήματα που έχουμε ανάγκη στο δήμο. Κι είχαμε μια κόκκινη γραμμή τη Μ. Τετάρτη να στείλουμε όλοι οι δήμοι από όπου διέρχεται ο αγωγός, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Νέστου και να δηλώσουμε τι μηχανήματα έχει ανάγκη ο δήμος, φυσικά με έναν προϋπολογισμό που αντιστοιχεί σε ανταποδοτικά που θα πάρουμε από τη συγκεκριμένη εταιρία. Αυτά που δηλώσαμε λοιπόν εμείς είναι ένα γκρέιντερ που θέλουμε και είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για τους δήμους για τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων κι όχι μόνο, ένα πολυμηχάνημα και ένα απορριμματοφόρο. Αυτά είναι τα μηχανήματα που βάλαμε γιατί έχουν ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Ο κάθε δήμος ξέρει περίπου τι θα πάρει ως ανταποδοτικά βάσει των χιλιομέτρων διέλευσης και βάσει αυτού κινηθήκαμε όσον αφορά την πρόταση που κάναμε. Ευελπιστούμε να έχουμε ένα ποσό της τάξης των 500 χιλιάδων, άρα λοιπόν περίπου εκεί κινηθήκαμε όσον αφορά την πρόταση που κάναμε».

ΤΟ ΕΡΓΟ

Αναφορικά με το έργο του ΤΑΡ στο Δήμο Νέστου ο δήμαρχος διευκρίνισε πως δεν ξεκίνησε καν. Για τις αποζημιώσεις σημείωσε πως «από όσο γνωρίζω γιατί δεν μας έχει κοινοποιηθεί κάτι εμάς, έχουν ξεκινήσει αυτές και πιθανόν να έχουν ήδη δοθεί αποζημιώσεις σε κάποιους αγρότες».

ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Αναφορικά με το πάγιο αίτημα του Δήμου Νέστου τα βαρέα οχήματα τους καλοκαιρινούς μήνες να εξυπηρετούνται μέσω του εμπορικού Λιμανιού Φίλιππος Β΄ κι όχι μέσω του λιμανιού της Κεραμωτής, ο κ. Τσομπανόπουλος σημείωσε πως «μπορώ να πω ότι για φέτος δεν έχουμε ελπίδες να συμβεί αυτό για να είμαι ρεαλιστής, αλλά παρόλα αυτά δεν σταματάω τον αγώνα. Είχα μια διαβεβαίωση από τον υπουργό Ναυτιλίας όταν είχε έρθει στην Καβάλα τελευταία. Συνέχισα τις επαφές με τον Γ. Γ. στο υπουργείο Ναυτιλίας τον κ. Καλαματιανό, μίλησα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, καταλαβαίνουν ότι είναι εφικτό, βέβαια αντιδρούν και οι ναυτιλιακές εταιρίες του νησιού. Του το είχα πει του υπουργού ότι θα υπάρξει αυτή η αντίδραση. Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι τραγική στην Κεραμωτή. Επιπλέον να ληφθεί υπόψη ότι έχουμε ένα νέο δεδομένο, είχαμε την Ιντρακάτ όπου εκεί ολοκληρωνόταν το έργο της αποχέτευσης και λόγω του ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πληρωνόντουσαν από το κράτος έκαναν διακοπή εργασιών και έφυγαν. Με αποτέλεσμα να είναι σκαμμένοι όλοι οι δρόμοι της Κεραμωτής και αυτό να έχει επικινδυνότητα να είναι μια κατάσταση τραγική και για τους επιτηδευματίες της περιοχής αλλά και για τους διερχόμενους που θα πάνε στο νησί. Η εταιρία έχει ολοκληρώσει το 80% του έργου, εγώ είμαι σε διένεξη με την εταιρία. Το λέω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταθέσει δυο λογαριασμούς ύψους 500 χιλιάδων ευρώ και θέλουν να τους πληρωθούν. Αυτός που πρέπει να πληρώσει είναι το κράτος. Αλλά αυτό δεν έχει γίνει σε κανένα έργο λόγω της αξιολόγησης. Το βασικό είναι ότι από τη μέρα που η εταιρία έκανε διακοπή εργασιών ζητά αποζημίωση ημερήσια από το δήμο 4.000 ευρώ και αυτό τρέχει. Αυτό ήταν το πρωτάκουστο. Βέβαια ενημέρωσα και το υπουργείο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, υπάρχει ένας πανικός και ευελπιστώ, είχα την Τρίτη μια πληροφόρηση, ότι θα λυθεί το θέμα τη Δευτέρα. Διότι κι εγώ αμέσως μετά από συμβουλή δικηγόρου από τη Θεσσαλονίκη, με έκτακτο συμβούλιο που έκανα στη ΔΕΑΥΝ σταμάτησα προκειμένου να μην πληρώνω την αποζημίωση την καθημερινή που μού ζητάνε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε τουριστική κίνηση στην Κεραμωτή κατά την πασχαλινή περίοδο, όμως δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες από τους πολίτες λόγω του ότι παραμένουν σκαμμένοι όλοι οι δρόμοι της.

Προηγούμενο άρθροΧωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη φορέων για τον ΤΑΠ
Επόμενο άρθρο«Η φυματίωση δεν έχει εξαλειφθεί και πρέπει να είμαστε επί ποδός συνεχώς» δηλώνει ο Νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος