Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είχαν μία τηλεδιάσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη για το θέμα των επιχειρήσεων εστίασης που έχει πληγεί από τα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι του κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων οργάνωσε αυτήν τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη με αποκλειστικό θέμα το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην εστίαση. Είναι ο κλάδος που έχει ταλαιπωρηθεί περισσότερο απ’ όλους τους άλλους διότι η εφαρμογή των μέτρων πάνω σ’ αυτόν είχε εφαρμογή, με μέτρα που λιγόστευαν τους λειτουργικούς χώρους, τη χρήση μάσκας, το ωράριο λειτουργίας, το κλείσιμο, το άνοιγμα χωρίς μουσική. Όλα αυτά ιδιαίτερα την περίοδο του Δεκέμβρη αλλά και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταργηθεί, Είναι, επομένως, ένας κλάδος ο οποίος έχει δει μεγάλη μείωση του τζίρου, πάνω από 2 δις ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Κι είναι ένας κλάδος που απασχολεί πάνω από 350 χιλιάδες εργαζόμενους και συνεισφέρει στην απασχόληση και στην οικονομία της χώρας.

Αυτά που παρουσιάστηκαν στον Υπουργό, τα μέτρα που προτείνουμε για τη στήριξη, είναι να γίνει Μη Επιστρεπτέα η Προκαταβολή που έχει δοθεί στον κλάδο. Η κυβέρνηση έχει δώσει τη σχετική παράταση αποπληρωμής, θα ξεκινούσε τώρα αλλά έχει πάει για τον Ιούνιο του 2022 η πρώτη δόση. Αυτό νομίζω, όμως, ότι είναι πρόβλημα που απλώς μεταφέρεται για πιο πίσω. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη τη ρευστότητα, την ενίσχυση των τζίρων τους και γι’ αυτό θέλουμε η Επιστρεπτέα να γίνει Μη Επιστρεπτέα.

Μιλήσαμε για τα ενοίκια, για την αναστολή στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, για μείωση του ΦΠΑ, για μέτρα παγώματος πληρωμών και υποχρεώσεων που έχουν. Αυτά τα μέτρα νομίζω ότι θα ανακουφίσουν σ’ αυτήν την τελική φάση της πανδημίας αυτές τις επιχειρήσεις».

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πρόσθεσε ότι «η απάντηση του υπουργού ήταν αρκετά κουμπωμένη. Καταλαβαίνουμε ότι σκέφτονται τι θα γίνει με την Επιστρεπτέα αλλά επειδή έχει δοθεί αυτή η αναστολή πληρωμών μέχρι τέλος Ιουνίου, μάλλον είναι κάτι που θα το δει η κυβέρνηση στη συνέχεια και θα ανακοινώσει κάτι πιθανολογώ τους επόμενους μήνες. Για τα ενοίκια υπήρχε ξεκάθαρη άρνηση ότι ήταν ένα μέτρο οριζόντιο ακόμη και για επιχειρήσεις που δεν είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις μειώσεις του τζίρου. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξει μετά από δική μου ερώτηση περί του θέματος στον υπουργό, σύντομα η επόμενη μέρα για την εστίαση θα ξεκινήσει αλλά στο μεταξύ οι επιχειρήσεις χρειάζονται κάποια ενίσχυση για τον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων τους και των εξοπλισμών τους, η απάντηση ήταν θετική και ανακοίνωσε ο υπουργός ότι πρόκειται να βγει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις του κλάδου που θα αντικαθιστούν όλους τους ενεργοβόρους εξοπλισμούς. Έτσι, μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος και να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις. Ήταν μία συνάντηση που αφήνει την αίσθηση ότι θα έχουμε πολλά ακόμη να πούμε στη συνέχεια».

Προηγούμενο άρθρο«Δεν είχαμε τόσο έντονα προβλήματα», δήλωσε για την κακοκαιρία ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Κυριάκος Σταυρίδης
Επόμενο άρθρο“Λύση στο πρόβλημα του Ειρηνοδικείου Θάσου εδώ και τώρα” απαιτεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γραμμένος