“Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα”.

Με την πανηγυρική μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στον μεγάλο ένδοξο Προφήτη Ηλία τον Θεσβίτη εορτάστηκε το διήμερο 19 – 20 Ιουλίου η πυρφόρος εις ουρανούς ανάβασις του, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στον Πλαταμώνα Καβάλας του πρώην Δήμου Ορεινού.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε η Περιφορά της Εικόνας του Προφήτου Ηλιού μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Νέστου.

Παρόντες την πρώτη ημέρα ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, ο Αντιδήμαρχος Ορεινού Γιάννης Τερζόπουλος, αρκετοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Νέστου καθώς και πλήθος πιστών που ακολούθησαν την Περιφορά και κατά την επιστροφή στον Ιερό Ναό.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας κατά την ημέρα της εορτής του Προφήτου Ηλιού προεξήρχε ο Πατέρας Πασχάλης, πλαισιούμενος από τον Πατέρα Θεόδωρο – εφημέριο του Ναού και τον Πατέρα Μιχαήλ.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θεόδωρος Βελισσαρίδης ενώ οι πιστοί που κατέκλεισαν το εσωτερικό και τον αύλειο χώρο του ναού, ήταν από τον Πλαταμώνα – τα γύρω χωριά και την πόλη της Καβάλας.

Στο κήρυγμά του ο π.Πασχάλης αναφέρθηκε στη μεγάλη μορφή του Προφήτου Ηλιού και στην ξεχωριστή θέση που κατέχει ανάμεσα στους Προφήτες καθώς είναι ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας του Χριστού.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους ευλαβείς Χριστιανούς η παρουσία του ενενήντα εξάχρονου Πλαταμωνίτη Μπάρμπα Ευθύμη Πουρσαϊτίδη – που παρά τα σοβαρά κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει – με μεγάλη ζέση και με καρδιά εφήβου προσφώνησε το Σύμβολο της Πίστεως – το Πάτερ Ημών και άλλες ψαλμωδίες πριν κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων .

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταμώνα, δεξιώθηκαν τους παρευρισκόμενοος στον αύλειο χώρο του Ναού προσφέροντας τοπικά εδέσματα.

Ο Πύρινος Προφήτης Ηλίας να μας προστατεύει, να μας έχει γερούς και να ανταμώσουμε του χρόνου και πάλι στον πανέμορφο και δροσερό Πλαταμώνα.

*Εις μνήμην της μητέρας μου Σοφίας Παναγιωτίδου – Τσεντεμεΐδου με καταγωγή από τον Πλαταμώνα, πραγματοποίησα και φέτος το τάμα μου με την βοήθεια του Προφήτου Ηλιού.

Μπάμπης Παναγιωτίδης

Προηγούμενο άρθροΕπίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Λευκωσία-Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια»
Επόμενο άρθρο65ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων “Προμηθέας Δεσμώτης”