Από χθες ξεκίνησαν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό για τον κλάδο της εστίασης και των καφέ. Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών κ. Γιώργος Βαφείδης σημείωσε ότι για τους κλειστούς χώρους επιβάλλεται να εισέρχονται μόνον εμβολιασμένοι.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «από την Πέμπτη, πλέον, το απαραίτητο «διαβατήριο» που πρέπει να διαθέτει ο εκάστοτε καταναλωτής για την είσοδό του σε κλειστούς χώρους της εστίασης, της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, θα είναι το εμβόλιο.

Αυτοί οι χώροι, μπαρ, κέντρα, εστιατόρια, κινηματογράφοι κλπ θα ανήκουν σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού που μας απειλεί, και κυρίως η μετάλλαξη Δέλτα. Όπως είχα πει, όταν αναφέρεται κάτι διά στόματος κεντρικής διοίκησης πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί διότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Μιλούσανε για χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, για μικτούς, αλλά είδαμε τελικά ότι θα έχουμε μόνο για εμβολιασμένους τους κλειστούς χώρους. Η δικαιολογία είναι ότι τα κρούσματα ανεβαίνουν και δεν το συζητούν για κάτι άλλο.

Λογικά θα υπάρχει στην είσοδο κάθε καταστήματος ο υπεύθυνος που θα διαχειρίζεται όλα αυτά τα νέα δεδομένα. Θα σκανάρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του πελάτη κι όταν είναι πράσινο θα μπορεί να μπει. Διαφορετικά θα είναι μόνο σε εξωτερικούς χώρους που θα είναι μικτοί. Και βέβαια θα τηρούνται πάντα τα μέτρα που γνωρίζουμε, οι αποστάσεις, τα αντισηπτικά, οι μάσκες κλπ».

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Και πρόσθεσε πως «Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα μεγάλα γι’ αυτό και συμβουλεύω τους συναδέλφους μου, είτε συμφωνούν μ’ αυτό που γίνεται είτε όχι, είναι νόμος και πρέπει να τον τηρήσουμε. Τα πρόστιμα είναι βαριά, σε χώρο μέχρι 200τμ είναι 2000 ευρώ, για παραπάνω πάει στις 5000 ευρώ, το κατάστημα κλείνει άμεσα την επόμενη μέρα για μια βδομάδα, η υποτροπή φτάνει τις 10 χιλιάδες ευρώ και μετά αν υπάρξει νέα παράβαση το κατάστημα κλείνει οριστικά.

Το εμβαδόν που θα καταλαμβάνει η τοποθέτηση των καθισμάτων και των τραπεζιών θα αγγίζει το 85% της συνολικής χωρητικότητας, αντίστοιχα θα λειτουργήσουν και τα μπαρ- εστιατόρια σε αποκλειστικά κλειστούς χώρους θα δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης έξτρα τραπεζιών αλλά με προκαθορισμένο ποσοστό πληρότητας.

Νέα δεδομένα. Καλούμαστε να επιβαρύνουμε τις επιχειρήσεις μας από κάθε πλευρά, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Ευελπιστούμε να βελτιωθεί η κατάσταση διότι τρέμω στην εικόνα του φθινοπώρου και του χειμώνα με κλειστά καταστήματα».

Άλλωστε τον Χειμώνα τα πράγματα θα δυσκολέψουν και λόγω του αντικαπνιστικού νόμου….

Προηγούμενο άρθροΜαρία Πολυμέρου: Το τοπίο στη Θάσο θυμίζει καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται ο καθαρισμός των ακτών του Δήμου Παγγαίου από τις πακτωμένες ομπρέλες