Στην Καβάλα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας με πρωτοβουλία του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ένα διακρατικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση συγκέντρωσε πολύ μεγάλο πλήθος ακροατών στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Δηλώσεις έκανε ο υπεύθυνος καθηγητής του ΤΕΙ του Τμήματος Χημικών Πετρελαίου κ. Θωμάς Σπανός.

Συγκεκριμένα είπε ότι «είχαμε περισσότερο κόσμο από τον αναμενόμενο παρ’ όλο που είναι περίοδος που σταματούν τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές φύγουν στα σπίτια τους. Αλλά ήταν γεμάτη η αίθουσα. Είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα που σημαίνει ότι απαιτείται η συμμετοχή περισσότερων των δύο κρατών από αυτά που βρίσκονται γύρω από τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, όπως ονομάζεται ο γενικός τίτλος του προγράμματος. Συμμετέχουν δύο πανεπιστήμια της Ρουμανίας, δύο της Μολδαβίας και από την ελληνική επικράτεια το ΤΕΙ Καβάλας. Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο της οικολογική αξιολόγηση και την πρόληψη της έκθεσης του πληθυσμού σε τοξικές ουσίες που μεταναστεύουν μέσω της Μαύρης Θάλασσας και φτάνουν μέχρι την έξοδο που είναι το Αιγαίο Πέλαγος. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το κομμάτι της Ελλάδας από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση.

Από ‘κει και πέρα μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική συμμετοχή θα αφορά αποκλειστικά την εξέταση όλων αυτών των τοξικών ουσιών στο Δέλτα και στο Νέστο ποταμό και αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν από τους συναδέλφους εταίρους στο Δούναβη και στον Δνείστερο ποταμό που είναι πάνω στη Ρουμανία και στη Μολδαβία. Σε κοινές επιστημονικές ημερίδες και ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών θα μπορούμε να ενημερωθούμε μεταξύ μας για τις τεχνικές που εφαρμόζονται, να μπορέσουμε να κάνουμε μία εξάσκηση σε καινούργιες τεχνολογίες οργάνων γιατί απαιτούνται τελείως διαφορετικά εργαστήρια για την ολοκλήρωση του έργου μιας και προβλέπεται η μέτρηση και η ανίχνευση των βαρέων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, των υδρογονανθράκων, τον οργανικών επίμονων ρύπων, ανάλυση σε ψάρια που θεωρούνται βιοδείκτες, ανάλυση σε φυτοφάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και ραδιενέργεια. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε εργαστήρια, δεν έχει τη δυνατότητα ένα πανεπιστήμιο να διαθέτει αυτά τα εργαστήρια και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έγινε η σύμπραξη.

Εμείς κάνουμε την αποτύπωση του προβλήματος, την καταγραφή, με συνεχείς μετρήσεις που θα γίνουν στα 2,5 χρόνια του έργου, με παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα αλλά υποχρέωση του προγράμματος είναι η κοινοποίηση αυτών των αναλύσεων τουλάχιστον στους πληθυσμούς που εφάπτονται αυτών των περιοχών που θα γίνουν οι μετρήσεις».

ΔΡΑΣΕΙΣ

Και πρόσθεσε ότι «Άλλες δράσεις πριν την ενημέρωση δεν προβλέπονται. Αυτά είναι άλλου είδους προγράμματα και πολύ μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας. Γι’ αυτό το πρόγραμμα των 2,5 χρόνων το ΤΕΙ Καβάλας θα πάρει 150 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων το 92% είναι επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πρώτα 50 έχουν ήδη έρθει μιας και το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και 1,5 μήνα. Αυτό σημαίνει ότι την ερχόμενη άνοιξη προς τον Μάριο- Απρίλιο, θα γίνει η πρώτη εξόρμηση μετά από επισήμανση συγκεκριμένων σημείων. Θα ληφθούν δείγματα, θα αναλυθούν στα εργαστήρια τα δικά μας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια, στις αρχές του 2020.

Για τη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα όπου έχει ένα μεγάλο γκρουπ από καθηγητές και μεταπτυχιακούς σπουδαστές που θα έρθουν στην Καβάλα και την Κεραμωτή φέτος το καλοκαίρι. Θα υπάρχει μία επιστημονική ημερίδα που θα γίνει στις αρχές του 2020 στην Καβάλα, ενημερώσεις για την περιοχή της Κεραμωτής και της Νέας Περάμου, θα υπάρχουν επιστημονικές συναντήσεις μεταξύ του προσωπικού των εργαστηρίων κ.α.».

Προηγούμενο άρθροΔιανομή τροφίμων σε πάνω απο 100 οικογένειες απο την Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Καβάλας προσπαθεί να εκδοθεί προεδρικό Διάταγμα για το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Καπνεργάτη