Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΚ λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο πρόεδρος της κ. Απόστολος Χρόνης υπογράμμισε ότι υπάρχει η δέσμευση από πλευράς της κυβέρνησης για την επιδότηση του ρεύματος αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί. Μάλιστα σημείωσε πως σε περίπτωση που δεν ενισχυθούν οικονομικά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας….

Όπως τόνισε αρχικά “O Μπαμπούλας του ενεργειακού κόστους κινδυνεύει να μας καταπλακώσει όλους και να μας πνίξει όλους! Ουσιαστικά οι λογαριασμοί της μέσης τάσης που ήρθαν για το μήνα Νοέμβριο μέσα στο μήνα Δεκέμβριο διπλασίασαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δηλαδή για τη ΔΕΥΑ Καβάλας σε ένα μήνα μόνο μέσα, από τις 108 χιλιάδες ευρώ που πληρώσαμε τον περασμένο μήνα πληρώσαμε 180 χιλιάδες ευρώ! Ακριβώς διπλάσια και κάτι είναι η τιμή. Αυτό το ποσό είναι μόνο στη μέση τάση. Μιλάμε για 9 παροχές στη μέση τάση, δηλαδή εκεί που έχουμε υψηλές καταναλώσεις ουσιαστικά και αυτοί είναι οι μεγάλοι λογαριασμοί που ήρθαν αυξημένοι περίπου στο διπλάσιο!

Και τότε ζητήσαμε βοήθεια και υπάρχει υπόσχεση από το επίσημο κράτος ότι αυτή η αύξηση θα απορροφηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον ότι θα βοηθήσει όλες τις ΔΕΥΑ να καλύψουν αυτό το έκτακτο κόστος. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα αλλά αυτή η υπόσχεση υπάρχει. Βέβαια υπάρχει ήδη ένα τέλος που βοηθάει το υπουργείο Εσωτερικών αλλά αυτό δεν φτάνει για να καλύψει αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε στην τιμή του ρεύματος. Τον τρόπο βοήθειας δεν μας τον έχουν ακόμη εξειδικεύσει. Δεν μας είπαν δηλαδή αν θα πληρώσουν ένα ποσό ή αν θα μας δώσουν προκαταβολή ή κάτι άλλο” .

Η ΑΝΤΟΧΗ

Στο ερώτημα πόσο θα αντέξει η ΔΕΥΑΚ να πληρώνει μεγάλους λογαριασμούς σημείωσε. “Μα καμία ΔΕΥΑ δεν θα αντέξει να πληρώσει αυτούς τους λογαριασμούς! Δεν μπορεί καμία να αντέξει αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό η αύξηση. Εμείς δώσαμε το 2021 2εκ ευρώ και θα χρειασθεί να δώσουμε 3 εκ 700 χιλιάδες ευρώ αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό σε ετήσια βάση. Μεγάλες καταναλώσεις έχουν και μεγάλη αύξηση.

Η ΔΕΥΑΚ κάνει εδώ και δύο χρόνια αναζήτηση των κακοοφειλετών! Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΥΑ Καβάλας είχαν αγγίξει στα τέλη του 2019 τα 5 εκ. Ευρώ. Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι στα 4 εκ ευρώ συν 1 εκ. 300 χιλιάδες ευρώ σε διακανονισμένες οφειλές.

Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και στο επόμενο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ θα έχουμε μια 10αδα ακόμη από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που οφείλουν.. Μιλάμε ουσιαστικά για στρατηγικούς κακοπληρωτές και συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να μαζέψουμε τις παλιές οφειλές που υπάρχουν. Η χρονιά που μας πέρασε πήγε καλά και η ΔΕΥΑΚ είχε την καλύτερη εισπρακτική χρονιά των τελευταίων χρονών. Πιάσαμε και βλάβες, αλλάξαμε και μηχανισμό και έτσι για το 2021 η πορεία της ΔΕΥΑΚ ήταν κάθε χρόνο η καλύτερη. Ελπίζω να βοηθήσει το υπουργείο ή έστω να μειωθούν οι τιμές. Γιατί αυτή την αύξηση δεν περιμέναμε να την δούμε αν και όπως λέει το υπουργείο το ενεργειακό κόστος θα είναι αυξημένο μέχρι τα μέσα Μαρτίου και μετά η κατάσταση απλά θα εξομαλυνθεί!» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΕΡΙΟ

Όσο για το έργο του φυσικού αερίου τόνισε ότι η “Η ΔΕΥΑΚ το παρακολουθεί στενά. Γιατί έχουμε και εμείς να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο έργο στην περιοχή που θα περάσει το φυσικό αέριο ενώ θέλουμε να πάμε μαζί στην ίδια περιοχή και να μην ενοχλούμε τον κόσμο δύο φορές. Να περάσει φυσικό αέριο, αμέσως μετά εμείς και να γίνει αποκατάσταση και τελειώνουμε! Εμείς εκεί που σκάβει το φυσικό αέριο θα κάνουμε το δικό μας έργο μια και η ΔΕΥΑΚ έχει μια μεγάλη εργολαβία 14,,5 εκ ευρώ και αφορά το δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Καβάλας. Αυτό πιάνει από την περιοχή της Νεάπολης μέχρι και το Περιγιάλι. Θα επεκταθεί σε όλη την πόλη και επειδή το φυσικό αέριο θα περάσει σε όλη την πόλη ουσιαστικά γι αυτό θα βοηθήσει και εμάς και τους ίδιους να πάμε και να κλείσουμε το δρόμο στην ίδια περιοχή, να κάνουμε τις δουλειές μας και μετά να φύγουμε” τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 12 σημάδια ότι ίσως έχετε «μαϊμού» μάσκες υψηλής προστασίας
Επόμενο άρθροΓιώργος Βαφείδης: Η κατάσταση στην εστίαση δεν ήταν ποτέ χειρότερη