Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, ανακοίνωσε χθες ότι έγινε δεκτό δίκαιο αίτημα συνταξιούχων ΙΚΑ, να επιστρέψουν χρήματα στο κοινωφελές ίδρυμα, επειδή κακώς εισέπραξαν πριν από δέκα περίπου χρόνια, οικογενειακά επιδόματα, χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους.
Η πρωτοβουλία ανήκει στους ίδιους τους συνταξιούχους, υλοποιήθηκε ωστόσο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καβάλας.
Το αίτημα εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί ως δίκαιο, έπρεπε όμως να βρεθεί σχετική γενική φόρμουλα. Τώρα το αίτημα όχι μόνο έχει δεκτό, αλλά έχει δημοσιευθεί η σχετική απόφαση στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας αναφέρει τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 103 του νόμου 4387 που κοινοποιήθηκε με ΦΕΚ στις 12 Μαϊου, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα μεγάλου αριθμού συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του νομού Καβάλας για την απαλλαγή των τόκων και ως εκ τούτου την μη έντοκη επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών που είχαν χορηγηθεί με την μορφή οικογενειακού επιδόματος.
Επιπρόσθετα, σε συνδυασμό με το άρθρο 108 του ίδιου νόμου, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς του φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί από το αρμόδιο όργανο, χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας
Υπ. Εργασίας: Σε 12 μηνιαίες δόσεις η επιστροφή του ΕΚΑΣ
Σε διευκρινίσεις για την καταβολή του ΕΚΑΣ προχώρησε το υπ. Εργασίας, αναφέροντας ότι το επίδομα αποτελεί προνοιακή και όχι συνταξιοδοτική παροχή, η οποία δίνεται, έπειτα από έλεγχο πόρων και επανακαθορίζεται, ετησίως, ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο επανακαθορισμός γίνεται κάθε Ιούνιο, κατόπιν επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιδόματα σε πρώην δικαιούχους που έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με το υπουργείο, αυτά επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
«Η ίδια πάγια διαδικασία θα εφαρμοστεί και εφέτος» σημειώνει το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή θα γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις με ισόποσο συμψηφιστικό υπολογισμό της σύνταξης. Όσα τρομολαγνικά γράφτηκαν περί δήθεν δέσμευσης του ενός τρίτου της σύνταξης για το συμψηφισμό δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και διαδίδονται αποκλειστικά και μόνο για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες» προσθέτει.
Μητρόπουλος: Παράνομη η επιστροφή ή ο συμψηφισμός του ΕΚΑΣ
Περισσότεροι από 100 χιλιάδες συνταξιούχοι θα κληθούν με το νέο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης για την Υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους, να επιστρέψουν αναδρομικά το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ: «Στον πρόσφατα ψηφισθέντα ν. 4387/2016 με τίτλο “Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού-Συνταξιοδοτικού Συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις”, στο άρθρο 92 ορίζεται ρητά ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή από 12-5-2016, μεταβάλλονται τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται το ΕΚΑΣ και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2016!».
«Έτσι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πλέον κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 664 ευρώ, σταματούν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ και καλούνται να επιστρέψουν τις παροχές κατά το άρθρο 103 του ιδίου νόμου, περί επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών», τονίζεται.

Προηγούμενο άρθροΗ ΝΟΔΕ Καβάλας συγχαίρει την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του ΤΕΙ Καβάλας για την μεγάλη νίκη της στις εκλογές 
Επόμενο άρθροΕπιβεβαιώθηκε το κρούσμα οζώδους δερματίτιδας σε μονάδα του Χαλκερού-video