Με φορτωμένη την ατζέντα των προς προώθηση θεμάτων επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου.

Η Βορειοελλαδίτισσα πολιτικός είχε την ευκαιρία στη διάρκεια ενός διημέρου γεμάτο επαφές με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και παραγωγικούς φορείς να σχηματίσει πλήρη εικόνα για όσα απασχολούν και ταλανίζουν το τοπικό γίγνεσθαι, το οποίο βέβαια δεν ήταν άγνωστο. Γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουγε τα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πράγματα, μια και έως σήμερα οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών συναντήθηκαν μαζί της και στην συμπρωτεύουσα και είχαν την ευκαιρία να την ενημερώσουν δια ζώσης στο δικό της χώρο.

Η κ. Αντωνίου σε ένα διήμερο γεμάτο επαφές – Πέμπτη και Παρασκευή – παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου στο ράδιο Lobby 101,8 και μίλησε για τις επαφές αλλά και για πολλά από όσα απασχολούν την ίδια και τους συνεργάτες της όπως επίσης και για τους στόχους που καλείται να εκπληρώσει το εν λόγω γραφείο.

«Στόχος είναι το Γραφείο Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενο, όχι μόνο για την επαφή με τους πολίτες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, αλλά σε συνεργασία με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τις αυτοδιοικητικές αρχές να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και την προβολή του brand Μακεδονία», αναφέρει η ίδια στον Lobby 101,8

Η κ. Αντωνίου με παρουσία στην Θεσσαλονίκη για πάνω από ένα χρόνο κάνει λόγο για σκληρή δουλειά.
“Καταρχάς χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στην Καβάλα σε αυτό τον όμορφο τόπο. Είχα την ευκαιρία αφενός να μιλήσω για τα σημαντικά θέματα της περιοχής, να ενημερωθώ από τους Δημάρχους, τα κομματικά στελέχη και να σχηματίσω πλήρη εικόνα, την οποία μου παρουσίασαν ενδελεχώς και οι παραγωγικοί φορείς. Παράλληλα βέβαια περιηγήθηκα και σε τοπικές επιχειρήσεις, θαύμασα τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και είδα πόσο σημαντικό είναι να δοθεί βάρος σε αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη, προχωρώντας ωστόσο με έργα και πράξεις και όχι με εξαγγελίες και ευχολόγια.

Γιατί για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και για όλους τους συνεργάτες του αυτό που προέχει είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σημαντικών έργων, έργων που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής. Περιμετρική, Σιδηροδρομική Σύνδεση, Λιμάνι της Καβάλας, Τουρισμός, και φυσικά Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων είναι ορισμένα μόνο από όσα θέτουμε ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων και των προς προώθηση στόχων θυμίζοντας σε όλους ότι εμπρός στα προβλήματα της καθημερινότητας και στα έκτακτα που μας περικλείουν οι σχεδιασμός για ένα καλύτερο αύριο δεν μπορεί να περιμένει. Για αυτό και κάνω λόγο για σκληρή δουλειά που γίνεται ήδη και θα συνεχίσει να γίνεται.

Απέναντι μας είναι τα προβλήματα, είναι η γραφειοκρατία του κράτους με την οποία πρέπει να παλεύουμε συνεχώς είναι όμως η διάθεση και η πίστη ότι μπορούμε να αφήσουμε την σφραγίδα μας σε αυτό που ο λαός μας έχει επιλέξει να κάνουμε”.

Για μια ακόμη φορά η κ. Αντωνίου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και για την αδικία όπως την χαρακτήρισαν οι παραγωγικοί φορείς σε ό,τι αφορά την Επιτροπή που θα ασχοληθεί με αναπτυξιακά θέματα και με το περίφημο 4 και 12% της Θράκης ενώ της ζητήθηκε να κατανοήσουν πλήρως και άπαντες πως η Περιφέρεια είναι μια, ενιαία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται σε κάθε της βήμα.

Θέμα όμως έγινε και το περίφημο πρόγραμμα της Περιφέρειας περί ενίσχυσης των επιχειρήσεων όπου και ετέθησαν οι αντιρρήσεις και όλα όσα αντέτειναν στις αποφάσεις της Περιφέρειας οι παραγωγικοί φορείς.

“Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικά δεδομένα, όπως η πανδημία, οι προσφυγικές ροές στον Έβρο και πολλά άλλα. Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν όλο αυτό το διάστημα από φορείς, πολίτες, δημάρχους, υγειονομικές περιφέρειες, νοσοκομεία, ώστε να μπορέσουμε να πολεμήσουμε τον αόρατο εχθρό και να σταθούμε όρθιοι.

Δουλεύουμε με πρόγραμμα, με σχέδιο, με όραμα και κρατώντας χρονοδιαγράμματα, λέγοντας αλήθειες. Ο κόσμος κουράστηκε τόσο από το ψέμα. Κάναμε με τον λαό μία συμφωνία αλήθειας και την τηρούμε. Ας βρει κάποιος να πει ένα ψέμα που είπε αυτή η κυβέρνηση. Σε όλα κινήθηκε γρήγορα, αποτελεσματικά και με καλή συνεργασία. Το έργο θα το δουν όλοι οι πολίτες. Και αυτό ακριβώς είχα την ευκαιρία να περάσω ως μήνυμα στους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκα στη διάρκεια των διήμερων επαφών μου στην Καβάλα. ”

Σε ερώτησή μας ποιος είναι ο ρόλος του γραφείου σχολίασε: “Το γραφείο λειτουργεί ως συντονιστής και ως φίλτρο όλων των αναπτυξιακών δεδομένων της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό που προβλέπεται από τον νόμο για το «επιτελικό κράτος» είναι πως το γραφείο Μακεδονίας έχει ως ουσιαστικό ρόλο το branding των Μακεδονικών προϊόντων (ήδη πήραμε το σήμα), να αξιολογεί τα αναπτυξιακά δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας και να προωθεί τα έργα. «Τρέχουμε» πολλά θέματα με κυρίαρχο στόχο τα μεγάλα έργα να ολοκληρωθούν με γρήγορους ρυθμούς. Γι αυτό και βρίσκομαι στην Καβάλα, για να ακούσω, να προωθήσω και να προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό”.

Σε επόμενη ερώτησή μας αν τελικά το γραφείο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί καλύτερα τώρα ή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι “Αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Εμείς προχωράμε όλα τα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα της Βόρειας Ελλάδας. Δημιουργούμε όλες εκείνες τις συνθήκες για να υπάρξουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Άλλωστε η δική μου καθημερινότητα είναι με ένα τηλέφωνο στο χέρι, συναντήσεις με φορείς, επίλυση ζητημάτων, πολλές επισκέψεις. Είναι μία δύσκολη καθημερινότητα”.

Τελικά στην ερώτηση μας αν ο κ. Τσίπρας έκανε καλά που ίδρυσε το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Μητσοτάκης ακόμα καλύτερα που το διατήρησε απαντά;

“Όλα κρίνονται από τους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας δημιούργησε το γραφείο της Θεσσαλονίκης για άλλους λόγους και ο κ. Μητσοτάκης το διατήρησε γιατί προέκυψαν τα θέματα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, που δημιούργησαν ανασφάλεια στους Μακεδόνες. Το γραφείο ήρθε να επικυρώσει ότι οι Μακεδόνες πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση γιατί θα στηρίξουμε όλα τα ζητήματα που μπορεί να διορθωθούν από την κατάπτυστη Συμφωνία. Και επίσης να παρακολουθούμε όλη την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας”.

Ακολουθεί το βιογραφικό της κ. Αντωνίου:

Η Μαρία Αντωνίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Σπούδασε Δασολογία στη Γεωπονοδασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δασολόγος σε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο Δημόσιο, στις Διευθύνσεις Δασών Φθιώτιδας και Καστοριάς. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Ιούνιο του 2009 διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς. Το 2007 εξελέγη αιρετό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2019 διετέλεσε βουλευτής Καστοριάς με τη Νέα Δημοκρατία. Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019 ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνη για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Σοκ! 508 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα 16/10
Επόμενο άρθροΡαντεβού… το Δεκέμβρη για την Τουρκία – Το κέρδος που βλέπει η κυβέρνηση από την Σύνοδο Κορυφής