Την ανάγκη «να σταματήσουμε να βλέπουμε το Πανεπιστήμιο ως προθάλαμο κομματικής ενηλικίωσης και να αρχίζουμε να το αντιλαμβανόμαστε ως θερμοκοιτίδα της ιδιότητας του σκεπτόμενου πολίτη», υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Όταν μία Κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «το 2021, έρχεται να νομοθετήσει ότι δεν μπορεί να μπαίνει κανείς στο Πανεπιστήμιο ουσιαστικά με λευκή κόλλα ή ότι ο πανεπιστημιακός χώρος οφείλει να προστατεύεται, όπως κάθε δημόσιος χώρος, τότε κάτι κάνουμε λάθος εδώ και πολύ καιρό. Αφού όμως έτσι είναι, οφείλουμε να το αλλάξουμε. Και αυτό ευτυχώς αλλάζει χάρη στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο κ. Λαζαρίδης έκανε λόγο για «απλές και αυτονόητες, σύμφωνα με τον κοινό νου, διορθωτικές κινήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα», οι οποίες όμως «συγκεντρώνουν την λυσσαλέα αντίδραση εκείνων που ορκίζονται ότι όλα είναι καλά».

Εστίασε δε το πρόβλημα στις διαφορετικές έννοιες που αποδίδονται στις λέξεις «Πανεπιστήμιο και πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

«Και είναι καλό να γίνει αυτός ο διαχωρισμός για να πέσουν οι μάσκες. Για εμάς τα Πανεπιστήμια πρέπει να δίνουν αφορμές στους ανθρώπους να ανοίγουν δρόμους καινοτομίας στην κοινωνία. Να αποτελούν δεξαμενές αναγνώρισης ταλέντου και δεξιοτήτων. Θερμοκήπια καλλιέργειας νοοτροπιών που αρμόζουν σε σύγχρονες κοινωνίες. Να είναι φορείς κριτικής αλλά και δημιουργικής σκέψης. Πολύ απλά και σχηματικά, τα Πανεπιστήμια για εμάς πρέπει να γεννάνε ιδεολόγους, όχι παραβάτες».

Στον αντίποδα, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «η Αξιωματική Αντιπολίτευση πεισματικά στηλώνει τα πόδια. Αντιστέκεται, λέει. Σε τι; Στο δικαίωμα να συνεχίζεται το μπάχαλο; Στο δικαίωμα να χρησιμοποιείται ο πανεπιστημιακός χώρος για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που πρέπει; Πολύ φοβάμαι, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι η αντίδρασή σας είναι προσχηματική. Το κάνετε γιατί θέλετε να προστατεύσετε την επετηρίδα των στελεχών που γαλουχούνται μέσα από αυτές τις διαδικασίες της αναμπουμπούλας και του μπάχαλου».

Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε, «κάποιος που θεωρεί τον εαυτό του “προοδευτικό” να λειτουργεί ως τάγμα εφόδου και σωσίας του φασιστικού τρόπου των Ναζί, όπως έγινε με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου».

Ο κ. Λαζαρίδης, απευθυνόμενος στα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Εάν, λοιπόν, εσείς θέλετε να στρουθοκαμηλίζετε και να βαυκαλίζεστε ότι κολλάτε ακόμη ένα ένσημο “αγωνιστικής” υποχρέωσης με αυτό τον τρόπο, έχετε δικαίωμα να το κάνετε. Κατά τα άλλα, αφήστε εμάς να κάνουμε τα Πανεπιστήμια το χώρο που πρέπει να είναι».

Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: 7 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Θάσο και 5 στη Π.Ε Καβάλας για σήμερα 10/2
Επόμενο άρθροΆμεση αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Θάσου ζητά ο Δημος Θάσου- Αναμένεται η απόφαση