Να επιλυθεί άμεσα και οριστικά το πρόβλημα της μακράς καθυστέρησης απονομής συντάξεων των αγροτών που έχουν απασχοληθεί και ως εργάτες γης, με ταυτόχρονη διευθέτηση και του θέματος της μηχανογραφικής υποστήριξής τους, ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα «Λύση στο πρόβλημα της πολυετούς καθυστέρησης απονομής συντάξεων σε εργάτες γη».

Όπως σημειώνει, κατά την τελευταία τετραετία, με την ενοποίηση του Ο.Γ.Α. και του ΕΦΚΑ, οι αγρότες οι οποίοι εργάσθηκαν παράλληλα και ως εργάτες γης και έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ, βρέθηκαν σε αδιέξοδο, εξαιτίας της μη εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης (εργοσήμων) για περιόδους ασφάλισης 2017, 2018 και 2019, λόγω του γνωστού Νόμου Κατρούγκαλου.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει ο κ. Λαζαρίδης στην ερώτησή του, αντικατέστησε το νόμο Κατρούγκαλου με το Νόμο 4670/2020 άρθρο 38, σύμφωνα με τον οποίο ο τρόπος ελέγχου των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών προσδιορίζεται πλέον μέσω εργοσήμου.

Ακόμα, όμως, στην πράξη, όπως μαρτυρούν δεκάδες εργάτες γης, αλλά και εργαζόμενοι στην αρμόδια υπηρεσία, η εκκρεμότητα της εκκαθάρισης είναι υπαρκτή, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα με την μηχανογραφική υποστήριξη (ΗΔΙΚΑ) που εξυπηρετεί τις εν λόγω υποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαζαρίδης ερωτά τον Υπουργό με ποιο τρόπο προτίθεται η Κυβέρνηση να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα και με ποιο τρόπο θα μπορέσει να διασφαλιστεί η ταχεία διευκόλυνση των εργατών γης, προκειμένου να μην προκύψουν άλλα εμπόδια από εδώ και πέρα για την άμεση απονομή συντάξεων σε αυτούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: Λύση στο πρόβλημα της πολυετούς καθυστέρησης απονομής συντάξεων σε εργάτες γης

Από το 2017 και εντεύθεν – όταν ενοποιήθηκε ο Ο.Γ.Α. με τον ΕΦΚΑ – οι αγρότες οι οποίοι εργάσθηκαν παράλληλα και ως εργάτες γης και έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ, βρέθηκαν σε αδιέξοδο, εξαιτίας της μη εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης (εργοσήμων) για περιόδους ασφάλισης 2017, 2018 και 2019, λόγω του γνωστού Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016 – Άρθρο 42).

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως γνωστό, αντικατέστησε το νόμο Κατρούγκαλου με το Νόμο 4670/2020 άρθρο 38, σύμφωνα με τον οποίο ο τρόπος ελέγχου των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών προσδιορίζεται πλέον μέσω εργοσήμου.

Στις 30 Ιουλίου 2021, μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι το θέμα της εκκαθάρισης ξεπεράστηκε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του προσδιορισμού του χρόνου ασφάλισης, του υπολογισμού εισφορών και της ετήσιας εκκαθάρισης για τα τρία προαναφερόμενα έτη (2017, 2018 και 2019).

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες δεκάδων εργατών γης, αλλά και εργαζομένων στην αρμόδια υπηρεσία, στην πράξη η εκκρεμότητα της εκκαθάρισης είναι ακόμα υπαρκτή, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα με την μηχανογραφική υποστήριξη (ΗΔΙΚΑ) που εξυπηρετεί τις εν λόγω υποθέσεις.

Με δεδομένο αφενός ότι το μακρόχρονο πρόβλημα των συγκεκριμένων εργαζομένων προκαλεί ζητήματα – ακόμα και – βιοπορισμού τους και αφετέρου ότι οι περιπτώσεις αιτήσεων συντάξεων που εκκρεμούν και αφορούν εργάτες γης υπολογίζονται περίπου στο 5% του συνόλου των αιτήσεων συντάξεων,
ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Με ποιο τρόπο προτίθεται η Κυβέρνηση να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα των εργατών γης, διευθετώντας και το θέμα της μηχανογραφικής υποστήριξής τους και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;
  2. Με ποιο τρόπο θα μπορέσει να διασφαλιστεί η ταχεία διευκόλυνσή τους, προκειμένου να μην προκύψουν άλλα εμπόδια από εδώ και πέρα για την άμεση απονομή συντάξεων σε αυτούς;
Προηγούμενο άρθροΣοβαρό τροχαίο στην Ξάνθη – Αυτοκίνητο παρέσυρε 10χρονη μαθήτρια
Επόμενο άρθροΣωτηρης Παπαδόπουλος: Δύο χρόνια χωρίς ουσιαστικό έργο για τον Δήμο Καβάλας