Στη νέα κυβερνητική πρωτοβουλία για τη στήριξη του τουρισμού αναφέρθηκε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην «ΕΡΑ Καβάλας» και το δημοσιογράφο κ. Σ. Ασβεστά.

Όπως εξήγησε, «αυτή αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους, τους επόμενους μήνες. Απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε τουριστικά γραφεία -πρακτορεία και σε επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων. Η δράση αυτή για τη στήριξη του κλάδου του τουρισμού, είναι ύψους έως 420 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο».

Η εφαρμογή της νέας δράσης, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «συνιστά μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας. Η προϋπόθεση συμμετοχής είναι αντίστοιχη με τις προϋποθέσεις για το ανάλογο πρόγραμμα για την εστίαση, να υπάρχει μείωση τζίρου της τάξης του 30% και φυσικά οι επιχειρήσεις να απασχολούν, τουλάχιστον, έναν εργαζόμενο. Στο πρόγραμμα -όπως και στην εστίαση- εντάσσονται και οι επιχειρήσεις οι οποίες συστάθηκαν το 2020».

Ειδικά για την πλατφόρμα αιτήσεων για τις επιχειρήσεις της εστίασης, όπως είπε, έχουν ήδη εκκαθαριστεί περίπου 8.000 αιτήσεις, εκκρεμεί η εκκαθάριση περίπου άλλων 12.000 που θα εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες και οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτητα για να πάρουν άμεσα οι δικαιούχοι τα ποσά που δικαιούνται.

Ο κ. Λαζαρίδης, ερωτηθείς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, υπογράμμισε ότι από χθες, 1η Ιουνίου, «νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, με τους δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Έτσι, διασφαλίζεται αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, με αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως και 240 δόσεις. Δηλαδή σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών, καθώς και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε έως 420 δόσεις. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών, παρέχεται κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου της Α΄ κατοικίας για 5 έτη, ενώ μπορεί να γίνει και διαγραφή μέρους της οφειλής υπό τις προϋποθέσεις με τα κριτήρια να καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

Ο δεύτερος τρόπος διευθέτησης των οφειλών, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, είναι «μέσω της διαδικασίας διαγραφής όλων των οφειλών, υποβάλλοντας αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό να λάβουν τη 2η ευκαιρία, αφού θα έχει προηγηθεί, με συγκεκριμένους τρόπους που προβλέπονται στο νόμο, η απαλλαγή τους από όλα τα χρέη».

Προηγούμενο άρθροΤους γέμισαν με λουλούδια
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Κεν.Μακεδονίας και ΑΜΘ του Πυροσβεστικού Σώματος