Στην έναρξη του Συμποσίου «Η Καππαδοκία των ζώντων μνημείων», που διοργανώνει το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός» στο Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης, παρευρέθηκε το Σάββατο, 27 Αυγούστου, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

«Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να μην έχει μέλλον. Και αυτό λάβατε σοβαρά υπόψιν σας οι διοργανωτές του Συμποσίου, υπηρετώντας, όπως αναφέρετε πολύ εύστοχα, τη μνήμη, τη γνώση και τη συνέχεια», ανέφερε, κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Λαζαρίδης.

Σχεδόν έναν αιώνα πριν, σημείωσε, «οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν το μακρύ τους ταξίδι στη νέα τους πατρίδα. Επρόκειτο για μια από τις συνέπειες της μεγαλύτερης ίσως καταστροφής στην μακραίωνη ιστορία του ελληνικού έθνους. Ήταν από τις πιο δραματικές διακοπές και ασυνέχειες ενός μεγάλου λίκνου του Πολιτισμού, αυτού της Μικράς Ασίας».

Όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «το έργο της ομαλής μετεγκατάστασης 1.500.000 προσφύγων σε μια χώρα με 5.500.000 κατοίκους, ήταν αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολο, σε ένα κράτος εξαντλημένο από τους πολέμους της προηγούμενης δεκαετίας. Και όμως, με τη θέληση, την επιμονή και την πίστη σε ένα καλύτερο αύριο οι αξιοθαύμαστοι πρόγονοί μας τα κατάφεραν. Ενσωματώθηκαν στην κοινωνία και πέτυχαν τους στόχους τους, παρά τις δυσκολίες. Και αυτό, χωρίς να ξεχνούν τις ρίζες τους, τις αρχές και τις αξίες τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις».

Ιδιαίτερη δε αναφορά ο Βουλευτής έκανε στους στόχους του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, το οποίο, «εστιάζοντας στην Ελληνική Ιστορία της Καππαδοκίας, αντλεί δύναμη από το χθες και το συνδέει επιτυχώς με το σήμερα».

Προηγούμενο άρθροΟρεστιάδα: Κατέρρευσε και πέθανε χορευτής, που συμμετείχε σε εκδήλωση
Επόμενο άρθροΞάνθη: Ο γαμπρός έφτασε στην εκκλησία με … JCB