Τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία της Ελλάδας και της Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια «είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο βιβλίο υπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων», εξήγησε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, ως ο αρμόδιος εισηγητής του Κόμματος του σχετικού σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι μια συμφωνία, όπως είπε, «που μας κάνει όλους εθνικά περήφανους. Γιατί είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αμυντική συμφωνία. Γιατί είναι μία συμφωνία που θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής των ελληνικών συμφερόντων. Γιατί είναι μία συμφωνία που βάζει τη χώρα μας στο επίκεντρο των εξελίξεων στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Γιατί είναι μια συμφωνία η οποία αγγίζει τα όρια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με τη Γαλλία. Γιατί είναι μια συμφωνία που συμβάλει στο να αποκαταστήσει η χώρα μας το γεωπολιτικό της αποτύπωμα μεθοδικά – και ευρωπαϊκά».

Ιδιαιτέρως, ο κ. Λαζαρίδης εστίασε σε τέσσερα σημεία της συμφωνίας που αφορούν σε ζωτικά συμφέροντα της χώρας:

«Πρώτον, γιατί έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Δεύτερον, γιατί η Ελλάδα επιλέγει να συνεργαστεί στενότερα και με μακροπρόθεσμη προοπτική με τη μοναδική χώρα της Ευρώπης, η οποία διαθέτει δυνατότητες υπερσύγχρονων αμυντικών τεχνολογιών και κατασκευής πολύπλοκων και αποτελεσματικών οπλικών συστημάτων.

Τρίτον, γιατί αποκτούμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Και τέταρτον, γιατί Ελλάδα και Γαλλία με αυτή τη συμφωνία συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χαρακτήρισε δε τη σημερινή συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας μας με τη Γαλλία ως «μια χειροπιαστή απόδειξη ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής Κυβέρνησης στην επίμονη επένδυση στη διπλωματία βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Η παρούσα συμφωνία, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «είναι μια συμφωνία που απαγορεύει σε οποιονδήποτε αισθάνεται Έλληνας να τη δει κοντόφθαλμα. Να τη δει μεμψίμοιρα. Να τη δει καιροσκοπικά».

Απευθυνόμενος στους Βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, είπε: «Αν συμφωνείτε επί της αρχής – που θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε – δε χρειάζεται να βρίσκετε αφορμές για αντιπολιτευτικά άλλοθι. Μην ψάχνετε για δικαιολογίες. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια συμφωνία για μια πραγματική εταιρική σχέση που καλύπτει μεγάλο κομμάτι των στρατηγικών, διπλωματικών και στρατιωτικών επιδιώξεων της χώρας… Σας καλώ να προσδώσουμε ένα περαιτέρω ποιοτικό χαρακτηριστικό σε αυτή την εξαιρετική συμφωνία. Αυτό της εθνικής ομοψυχίας».

Προηγούμενο άρθροΑυξάνεται η χρηματοδότηση της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού εξοπλισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατά 1.5 εκατομμύρια ευρώ
Επόμενο άρθροΔιακοπή υδροδότησης την Τετάρτη σε περιοχές της Καβάλας- Δείτε αναλυτικά