Συνάντηση με το Προεδρείο των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων της Π.Ε. Καβάλας (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – Β.Φ.Λ. – Ν.Α.Τ. – Δημοσίου) είχε σήμερα, Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση από τη συνολική σύνταξή τους, ποσού 0,20 ευρώ, η οποία από το 2018 δεν επιστρέφει ως χρηματοδότηση για το λειτουργικό κόστος των οργανώσεών τους.

Ο κ. Λαζαρίδης δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να διευθετηθεί η εκκρεμότητα αυτή, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις μέχρι τώρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει εμπράκτως τους συνταξιούχους» και υπενθύμισε:

➢ Τις μόνιμες αυξήσεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω με το N. 4670/2020. Έτσι, περισσότεροι από 225.000 συνταξιούχοι είδαν μόνιμες αυξήσεις από 0,56% έως 7,21% (αναλόγως των χρόνων ασφάλισης), λόγω της αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης.

➢ Τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, καθώς ακυρώθηκε νομοθετικά η περικοπή όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Αποτέλεσμα, η μεσοσταθμική μηνιαία σύνταξη των νέων συνταξιούχων επικουρικής γήρατος να είναι αυξημένη από 196 ευρώ (τέλος 2018) σε 222 ευρώ στο τέλος του 2021.

➢ Τις πρόσθετες αυξήσεις σε επιμέρους ομάδες συνταξιούχων: Στους συνταξιούχους που εργάζονται καθώς το «πέναλτι παράλληλης εργασίας» μειώθηκε από 60% σε 30%, στις συντάξεις που καταβάλλονται στα ορφανά τέκνα αφού πλέον δικαιούνται σύνταξη και από τους δύο γονείς σε ποσοστό 50% και στη σημαντική μείωση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» για 550.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

➢ Την αύξηση του εισοδήματος μέσω της ευνοϊκότερης φορολόγησης, αφού μειώθηκε σε 9% από 22% ο φορολογικός συντελεστής για ετήσια εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς έως 10.000 ευρώ και κατά 1% για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΣυμμαχίες με ισχυρούς εξωκοινοβουλευτικούς αναζητούν βουλευτές της ΝΔ
Επόμενο άρθροΝέο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για το μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο