Η πανδημία ταλαιπωρεί για περισσότερο από ένα χρόνο τον πληθυσμό. Το επιδημιολογικό φορτίο, παρά τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα, δεν δείχνει να υποχωρεί εύκολα, ενώ οι πολίτες έχουν κουραστεί. Πότε πιστεύετε ότι η εφιαλτική αυτή περιπέτεια θα πάρει τέλος;

Κύριε Ταραπατσή, είναι απόλυτα κατανοητές τόσο η κόπωση των πολιτών όσο και η σφοδρή επιθυμία τους να ζήσουν ξανά υπό φυσιολογικές συνθήκες, όπως στην προ κορωνοϊού εποχή. Αυτή η πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση είναι αλήθεια ότι έχει κουράσει, αλλά ταυτόχρονα και αιφνιδιάσει ακόμα και την επιστημονική κοινότητα με την πολυπλοκότητά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεταλλάξεις, που έχουν καταστήσει τον ιό πολύ πιο επιθετικό και πιο εύκολα μεταδοτικό. Από την άλλη, η ταχύτητα των εμβολιασμών που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που θα φανεί -σύμφωνα με τους ειδικούς – τις επόμενες μέρες, εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συντελέσουν η μαζική χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ που μπαίνει στη ζωή μας από σήμερα, καθώς και η άνοδος της θερμοκρασίας, που αποτελεί θετικό παράγοντα για την καταπολέμηση του ιού. Ως φαίνεται, οι θετικές ενδείξεις αναμένεται να φανούν κυρίως από το Πάσχα και μετά, ενώ θα μας επιτραπεί να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι, με μειωμένη την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ασφαλή επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την Κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού και πισωγυρίσματα, με μεγάλο κόστος στη δημόσια υγεία. Τι απαντάτε;

Ο συγκεκριμένος ιός, με τη συμπεριφορά του, έχει εκπλήξει δυσάρεστα πολλές φορές, όλον τον πλανήτη. Είναι άλλωστε κάτι που όλοι αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά και ακόμα συνεχίζει να αποκαλύπτει πολλές άγνωστες πλευρές του. Η Κυβέρνηση, ακούγοντας πάντα τους λοιμωξιολόγους και τους επιδημιολόγους , έχει οδηγηθεί αρκετές φορές σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής της, ανάλογα με τα διαρκώς εξελισσόμενα δεδομένα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έλλειψη σχεδιασμού. Και αυτό αποτυπώνεται και στο συνολικό αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από την Κυβέρνηση. Το Σύστημα Υγείας, παρά την μεγάλη πίεση, έδειξε ότι αντέχει και ανταποκρίνεται πλήρως. Φυσικά, το γεγονός ότι έχουμε απώλειες ανθρώπινης ζωής, από μόνο του συνιστά μια τραγωδία, παρόλα αυτά όμως πρέπει να δει κανείς την πορεία της χώρας από την αρχή που χτύπησε αυτή η πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς γιατί ακούσαμε και συνεχίζουμε να ακούμε τους ειδικούς. Και επειδή ρωτάτε για τη δημόσια υγεία, υπενθυμίζω ότι μέσα σε αυτούς τους μήνες, έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό στο Ε.Σ.Υ. περισσότεροι από 10.000 επαγγελματίες Υγείας (1.717 ιατροί, 5.532 νοσηλευτές και πάνω από 3.000 παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό), έγιναν 1.310 προσλήψεις μονίμων ιατρών, έχουν καλυφθεί 1.756 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες Μ.Ε.Θ., από 557 που είχαμε παραλάβει.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει επενδύσει στην καταστροφή και τον ανθρώπινο πόνο, επιστρέφοντας στη στείρα άρνηση και στον λαϊκισμό της εποχής πριν κυβερνήσει τη χώρα. Μόνιμο όπλο του, το ψέμα και η υποκρισία, με χαρακτηριστική περίπτωση τις καταγγελίες για δήθεν σχεδιαζόμενη από την Κυβέρνηση ανάθεση της προμήθειας των self tests στη SIEMENS. Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που παράγει περισσότερα fake news απ’ όσα μπορεί να καταναλώσει. Ο κ. Τσίπρας επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι είναι τέως πρωθυπουργός και όχι troll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι βέβαιο πως, όταν ξεπεράσουμε οριστικά, με επιτυχία την πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεμείνει από αφήγημα.

Πως προχωρά το πρόγραμμα των εμβολιασμών;

Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται πολύ ικανοποιητικά και με ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Την περασμένη εβδομάδα η χώρα μας ξεπέρασε τα 2.000.000 εμβολιασμούς και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά κατά μέσο όρο περί τις 55.000 εμβολιασμοί. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη που έθεσε ο κ. Τσίπρας στις αρχές του χρόνου, όταν κακόβουλα δήλωνε ότι ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δε θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης. Με τους σημερινούς ρυθμούς έως το Πάσχα θα έχουμε υπερβεί τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Μέχρι τις αρχές Μαΐου, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο θεωρείται σίγουρο ότι θα σημειωθούν ακόμη περισσότεροι εμβολιασμοί, προκειμένου να κτίσουμε ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, απαραίτητο για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Η Κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις για ανεπαρκή στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ μεγάλος είναι και ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Ποιο το σχόλιό σας;

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, η Κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε να βρίσκεται διαρκώς δίπλα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τα νοικοκυριά. Τα μέτρα στήριξης στη διάρκεια του 2020 ανήλθαν σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά για το 2021 διευρύνονται, με το συνολικό κόστος τους για το τρέχον έτος να αναμένεται να υπερβεί τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου διπλάσιο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Συνολικά, δηλαδή, για την περίοδο 2020 – 2021, η στήριξη φτάνει τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ. Και η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ξεκαθαρίσει ότι η στήριξη του πληθυσμού θα διαρκέσει για όσο ακόμα χρειαστεί. Ειδικά όσον αφορά τις επιχειρήσεις, αναφέρω ενδεικτικά ότι σχεδόν 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με 7,3 δισ. από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που συνεχίζονται. Και αυτό σε συνδυασμό με την απαλλαγή ενοικίου και τις αναβολές καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, αλλά και με μέτρα όπως η αποζημίωση όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022, ενώ -θυμίζω- έχουμε ήδη μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο στις επιχειρήσεις και τον φόρο στην εργασία, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι σε λίγο θα έχουμε στη διάθεσή μας και το πανίσχυρο όπλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα κινητοποιήσει σχεδόν 57 δισεκατομμύρια σε 170 δράσεις και έχει στο επίκεντρό του τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα που θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και θα τις προσαρμόσουν στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την Π.Ε. Καβάλας από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ενισχυθεί έως τώρα με 173.000.000 ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα δώσατε στη δημοσιότητα τη δήλωση «πόθεν έσχες». Ποιος ο σκοπός της συγκεκριμένης κίνησής σας;

Όπως έπραξα τα προηγούμενα δύο χρόνια και υλοποιώντας την προεκλογική μου δέσμευση, έδωσα και φέτος στη δημοσιότητα τη δήλωση πόθεν έσχες. Και αυτό, ανεξάρτητα από τη συνολική δημοσίευση που πραγματοποιείται σε κεντρικό επίπεδο από το Κοινοβούλιο για όλους τους Βουλευτές, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες την οικονομική μου κατάσταση και να τη συγκρίνουν με αυτή των προηγούμενων χρόνων. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση του κάθε πολιτικού να το κάνει αυτό, προκειμένου η κοινωνία να έχει την πλήρη εικόνα γι’ αυτόν. Θεωρώ ότι είναι ένα ακόμα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολιτικούς και τους πολίτες που είχε κλονιστεί αρκετά και για διαφόρους λόγους τα τελευταία χρόνια.

Προηγούμενο άρθροΒουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Επόμενο άρθροΣύσκεψη με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ στο Διδυμότειχο για τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες