«Βάζουμε απλά κανόνες, ούτε απαγορεύουμε ούτε περιστέλλουμε. Την ταλαιπωρία στοχεύουμε, όχι την πορεία. Την υπερβολή, την κατάχρηση, τη βία και την ανομία περιορίζουμε, όχι τη διαμαρτυρία. Θωρακίζουμε την ουσία της άποψης, σε βάρος της ανεξέλεγκτης εντύπωσης». Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις».

Στόχος του νομοσχεδίου, όπως είπε, «είναι να καταφέρουμε μια αρμονική σύζευξη του δικαιώματος του συνέρχεσθαι αλλά και του δικαιώματος της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας και της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των πολιτών».

Απευθυνόμενος στους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε: «Είμαι σίγουρος ότι αντιδράτε γιατί πρέπει να αντιδράσετε. Γιατί το θεωρείτε κομματικό παράσημο να υπερασπίζεσθε το δικαίωμα στο συναθροίζεσθαι. Και αυτό που αποδεικνύει το κροκοδείλιο του κλάματος σας, είναι ότι και εμείς το ίδιο κάνουμε. Υπερασπιζόμαστε, σαφώς, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Με τάξη και με τρόπο που να μη θίγει, ωστόσο, το εξίσου σημαντικό δικαίωμα του εργάζεσθαι, του επιχειρείν και του μετακινείσθαι».

Το παρόν σχέδιο νόμου, σημείωσε, «αποτελεί μια ηχηρή απάντηση της κοινής δημοκρατικής λογικής στον παραλογισμό και την ομηρία των παρωχημένων και λαϊκίστικων μικροκομματικών λογικών. Σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου. Να περιορίσουμε την κατάχρηση, αλλά και την ανομία σε κάθε μορφή τους. Κάτι που εσείς προφανώς δεν κάνατε».

Ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε τη θλίψη του διότι «δυστυχώς στην Επιτροπή ακούστηκαν ανεπίτρεπτα βαριοί χαρακτηρισμοί. Κάποιοι μίλησαν ακόμα και για χουντικής έμπνευσης δημιούργημα. Δικτατορία όμως, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, δεν είναι να αναζητάς τρόπους να εξασφαλίσεις δίκαιους όρους για όλους, όπως κάνουμε εμείς. Δικτατορία, αυταρχισμός είναι να θέτεις, αυθαίρετα, υπό ομηρία συμπολίτες σου. Που μπορεί, κατά περίπτωση, να συνιστούν αντίθετη πλειοψηφία. Ή και να προκαλείς στοχευμένα κόστος, προκειμένου να δημιουργήσεις εντύπωση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο έχετε υποθάλψει επανειλημμένα».

Οποιαδήποτε πολιτική ενέργεια, ανέφερε, «και η διαμαρτυρία είναι μια εξόχως πολιτική ενέργεια – οφείλει να τρέφει την ίδια τη Δημοκρατία που της δίνει το δικαίωμα να εκφράζεται και όχι να καπηλεύεται τις θεμελιώδεις αξίες της. Οφείλει να ενισχύει και να επιστρέψει το δημοκρατικό μέρισμα πίσω στην κοινωνία. Όχι να την εμποδίζει να λειτουργήσει. Για εμάς Δημοκρατία είναι να επιδεικνύουμε έμπρακτα μηδενική ανοχή σε Ρουβίκωνες και λοιπούς κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες. Αυτούς που εσείς θεωρείτε εκπεφρασμένα “δικά σας παιδιά”. Άραγε τους θεωρείτε ακόμα;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Λαζαρίδης προς τους Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πρόσθεσε δε ότι «εάν ίσχυε αυτός ο νόμος, η κουλτούρα των διαδηλώσεων θα ήταν διαφορετική. Και στις 5 Μαΐου του 2010, τότε ίσως η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης να ήταν ακόμα ζωντανοί. Γιατί σύμφωνα με τον παρόν σχέδιο νόμου, όταν μια συνάθροιση μετατρέπεται σε εστία διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων και σοβαρών αξιόποινων πράξεων, πολύ απλά διαλύεται. Και αυτός ο κανόνας, συνεπής με κάθε σύγχρονο κράτος δικαίου, μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά την απώλεια και άλλων ζωών».

Προηγούμενο άρθρο33 νέα κρούσματα- 1 στη Π.Ε Καβάλας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Επόμενο άρθροΕρώτηση T. Ελευθεριάδου με θέμα τον κίνδυνο απένταξης του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων από τον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO