Την ανάγκη διενέργειας προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης διάγνωσης και του καρκίνου του μαστού υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν, στην Ελευθερούπολη, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής».

«Είναι κάτι που ίσως ορισμένοι και να έχουν κουραστεί να το ακούνε. Όμως πραγματικά η αξία του είναι τεράστια, από τη στιγμή που μπορεί να οδηγήσει στη σωτηρία έστω και μιας γυναίκας. Και ποιο είναι αυτό; Ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, υπενθυμίζοντας ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καρκίνος μπορεί να θεραπευθεί, εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως.

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως έκανε γνωστό, «η Κυβέρνηση ξεκινά, όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο αυτής της μορφής. Όπως με ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, είναι έτοιμο και γύρω στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα αρχίσει να εφαρμόζεται το ειδικό πρόγραμμα – πιλότος, αφιερωμένο στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, με τη δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών 50 – 69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Όλες οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας (σε πρώτη φάση 1.300.000 άτομα) θα ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων για το ετήσιο ραντεβού τους, ενώ ταυτόχρονα στις δομές υγείας θα παρέχεται και σχετική συμβουλευτική υποστήριξη».

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «προωθείται η ίδρυση μητρώου ασθενών με καρκίνο, με αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, ενώ θα πρέπει να μελετήσουμε τις δέκα εμβληματικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη – μέλη. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της επιστήμης, νομίζω ότι θα πρέπει να μας κάνουν αισιόδοξους για τη συνέχεια».

Προηγούμενο άρθροΟλυμπιακός: Γιόρτασε όλος ο Πειραιάς το καμάρι του – Αποθέωση για την κατάκτηση του 47ου πρωταθλήματος
Επόμενο άρθροΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στη Θάσο για τον τουρισμό, ανάπτυξη και ευκαιρίες -video